Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΥΨΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Τέλος οι φοροαπαλλαγές για τους φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην περικοπή των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα όλοι οι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Το στίγμα των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, που δήλωσε: «Οι φοροαπαλλαγές δεν μπορεί να είναι ανεξαρτήτως εισοδήματος. Δεν μπορεί κάποιος, ο οποίος έχει 60-70 χιλιάδες ευρώ εισόδημα, να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές με κάποιον που έχει 20 και 30 χιλιάδες ευρώ. Εγώ θέλω να αυξήσω τις φοροαπαλλαγές σε αυτόν που έχει χαμηλά και να τις μειώσω στον άλλον που έχει υψηλά».

Στο σχέδιο «ψαλιδίσματος» των φοροαπαλλαγών δεν περιλαμβάνεται το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων, αφού ο υπουργός μιλώντας στο Mega ξεκαθάρισε ότι «παραμένει εκεί που είναι». Το υπουργείο προχωρεί στην επανεξέταση από μηδενική βάση των περίπου 900 φοροαπαλλαγών, οι οποίες κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 5 δισ. ευρώ ετησίως. «Θα τις δούμε μία μία», σημειώνει χαρακτηρισιτκά ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «θα δούμε κάποιες φοροαπαλλαγές που έχουν, για παράδειγμα, τα πιο υψηλά εισοδήματα, τι από αυτά δεν μπορείς πλέον να αποδεχτείς».

Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, «με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το σύστημα των απαλλαγών και αφορολόγητων ποσών, αντιμετωπίζει οριζόντια τους φορολογουμένους με ελάχιστα έως καθόλου κοινωνικά κριτήρια».

Αυτή ακριβώς την εικόνα δείχνουν τα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2009. Oι φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα έχουν πολλαπλάσιο όφελος με τις φοροαπαλλαγές σε σχέση με τους φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα.

Ποιοι ωφελούνται
Συγκεκριμένα, οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά που είχαν οι 168.672 φορολογούμενοι με εισοδήματα από 60.000 έως 100.000 ευρώ, ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 3.500 ευρώ! Οι 35.635 φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ έφθασαν τις 5.500 ευρώ κατά μέσο όρο.

Αντίθετα, οι φοροαπαλλαγές που ωφέλησαν 1.242.076 φορολογουμένους με μεσαία εισοδήματα από 20.000 έως 45.000 ήταν 1.740 ευρώ κατά μέσο όρο. Για το 50% των φυσικών προσώπων, ήτοι 2.784.389 άτομα, οι φοροαπαλλαγές ανήλθαν σε 760 ευρώ κατά μέσο όρο.

Σχεδόν ένας στους δύο φορολογουμένους που υποβάλλει φορολογική δήλωση, χρησιμοποιεί τις φοροαπαλλαγές και εμφανίζει στην εφορία δαπάνες για ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα, δίδακτρα ή ενοίκια με στόχο να γλιτώσει φόρο.

Aπό την επεξεργασία των περσινών φορολογικών δηλώσεων, προκύπτει ακόμη ότι οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 1.132 ευρώ, ενώ ο μέσος φόρος που πλήρωσαν έφθασε τα 1.613 ευρώ.

Προς κατάργηση οι 300 φόροι υπέρ τρίτων

Στο μικροσκόπιο βάζει η κυβέρνηση τους περίπου 300 φόρους υπέρ τρίτων με στόχο την κατάργησή τους. Αυτοί οι φόροι αποτελούν θεσμοθετημένες οικονομικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε φορολογουμένους ή συναλλασσομένους για την οικονομική ενίσχυση «τρίτων». Σύμφωνα με μελέτες που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια, οι φόροι υπέρ τρίτων επηρεάζουν αρνητικά:
Την κατανομή των οικονομικών πόρων επειδή επιβαρύνουν επιλεκτικά επαγγέλματα, προϊόντα, δραστηριότητες και το όφελος περιέρχεται σε άλλους.
Το κόστος παραγωγής και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, επειδή μερικές φορές επιβαρύνουν μόνο τα εγχώρια προϊόντα και όχι τα εισαγόμενα.
Τη δίκαιη διανομή του εισοδήματος, επειδή έχουν συνήθως τη μορφή έμμεσου φόρου και επιβαρύνουν κυρίως τις ομάδες χαμηλού εισοδήματος, ενώ πολλές φορές αποδίδονται σε ομάδες μεσαίου ή υψηλού εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ