Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Τι είναι το rip current, o κρυμμένος κίνδυνος των ωκεανών (βίντεο)


Ένας κολυμβητής είναι σχεδόν αδύνατο να παλέψει ενάντια σ' αυτό αφού μπορεί να τον τραβήξει μακριά από την παραλία με ταχύτητα ενός έως δύο μέτρων το δευτερόλεπτο.

Αρκετοί είναι οι κολυμβητές που χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους και μάλιστα κάποιοι από αυτούς σε διάφορες χώρες του εξωτερικού πεθαίνουν εξαιτίας του φαινομένου rip current.

Τι είναι το rip current

Το rip current ή διαφορετικά «ρεύμα σχισμής», είναι ένας συγκεκριμένος τύπος υδάτινου ρεύματος που μπορεί να εμφανιστεί κοντά σε παραλίες.

Το ρεύμα σχισμής σχηματίζεται επειδή ο άνεμος και τα κύματα σπρώχνουν τα επιφανειακά ύδατα προς τη στεριά. Αυτό προκαλεί μια ελαφρά άνοδο της στάθμης του νερού κατά μήκος της ακτής.

Στην συνέχεια τείνει να ρέει πίσω στο ανοιχτό νερό και όταν υπάρχει μια τοπική περιοχή που είναι ελαφρώς βαθύτερη, τότε μπορεί να επιτρέψει στο νερό να ρέει πιο εύκολα στη θάλασσα και αυτό θα προκαλέσει ένα «ρεύμα σχισμής» μέσω αυτού του κενού.

Με λίγα λόγια, το rip current είναι ένα πολύ δυνατό και στενό ρεύμα που βγαίνει προς τη θάλασσα.

Έτσι, ένας κολυμβητής είναι σχεδόν αδύνατο να παλέψει ενάντια σ' αυτό αφού μπορεί να τον τραβήξει μακριά από την παραλία με ταχύτητα ενός έως δύο μέτρων το δευτερόλεπτο.

Αυτό το ρεύμα διαφέρει από το υποβρύχιο ρεύμα, αφού το συγκεκριμένο φαινόμενο -το current δηλαδή- είναι ορατό και από πολύ κοντά στην επιφάνεια.

To rip current συμβαίνει συνήθως τις ημέρες που έχει ανέμου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εμφανιστούν και σε μέρες με άπνοια και ήλιο.

Σύμφωνα με το beachsafetyhub, για παράδειγμα στην Αυστραλία υπάρχουν περισσότερες από 11.000 παραλίες με περίπου 17.000 ρευμάτων ανά πάσα στιγμή. Τα «σχίσματα» μπορούν να αλλάξουν σχήμα και θέση γρήγορα και μπορεί να είναι δύσκολο να τα δεις.

Υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια τα οποία βοηθούν κάποιον να αναγνωρίσει το φαινόμενο με τους ναυαγοσώστες να τα γνωρίζουν καλά.

Τα βασικά σημάδια
  • Πιο σκοτεινό νερό σημαίνει πιο βαθύ νερό.
  • Κενά μεταξύ κυμάτων: Τα σημεία που φαίνονται πολύ πιο ήρεμα από την υπόλοιπη παραλία είναι κάτι που πρέπει να προσέχετε! Μπορεί να φαίνεται δελεαστικό να κατευθυνθείτε σε αυτό το ένα σημείο που δεν φαίνεται να έχει κύματα, αλλά αυτά τα σημεία είναι στην πραγματικότητα μια εστία για ρεύματα σχισμής. Ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν κύματα είναι επειδή το νερό τρέχει πίσω στη θάλασσα αντί προς την ακτή.
  • Φύκια και άμμος: Λόγω της δύναμής του, ένα σχίσμα μπορεί να συγκεντρώσει πολλή άμμο μαζί με φύκια και άλλα συντρίμμια και να τα παρασύρει.
  • Κυματιστή επιφάνεια που περιβάλλεται από λεία νερά: Όταν διάφορα ρεύματα που κατευθύνονται προς όλες τις διαφορετικές κατευθύνσεις ωθούνται το ένα προς το άλλο, θα δημιουργήσει ένα όμορφο, αλλά πολύ επικίνδυνο κυματιστό αποτέλεσμα.
  • Λιγότερα κύματα: Η περιοχή δεν θα έχει τόσα κύματα που σπάνε όπως η γύρω περιοχή όπου τα κύματα με άσπρο αφρό σπάνε στην άμμο.
  • Τα ρεύματα έχουν χαρακτηριστική εμφάνιση και με κάποια εμπειρία μπορούν να αναγνωριστούν με γυμνό μάτι από την ακτή. Αυτό είναι χρήσιμο για ναυαγοσώστες, κολυμβητές, σέρφερ, ψαράδες, δύτες κλπ, οι οποίοι μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν ένα rip.
Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται το συγκεκριμένο φαινόμενο


Μια μελέτη του 2013 στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι τα rip σκότωσαν περισσότερους ανθρώπους στην Αυστραλία από ότι οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι κυκλώνες και οι επιθέσεις καρχαριών μαζί.


*Με πληροφορίες από wikipedia και beachsafetyhub-org-au

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ