Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Οι ελέφαντες μπορεί να χρησιμοποιούν «ονόματα» για να επικοινωνήσουν


Μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε χιλιάδες φωνές ελεφάντων και τις πέρασε από ένα πρωτόκολλο μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό μοτίβων.

Έχει συνεχώς ερευνηθεί η μοναδικότητα της νοημοσύνης και των επικοινωνιακών δεξιοτήτων με τις οποίες πολλοί άνθρωποι σηματοδοτούν τη διαφορά τους από τα άλλα θηρία. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της διάβρωσης, που περιγράφεται σε δημοσίευση στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution, αφορά τους ελέφαντες.

Μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε χιλιάδες φωνές ελεφάντων και τις πέρασε από ένα πρωτόκολλο μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό μοτίβων. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι οι ελέφαντες μπορεί να χρησιμοποιούν κάτι παρόμοιο με τα αυθαίρετα ονόματα που εφευρίσκουν οι άνθρωποι μεταξύ τους.

Η εργασία των ερευνητών επικεντρώθηκε στους χαμηλής συχνότητας βρυχηθμούς που αποτελούν σημαντικό μέρος της επικοινωνίας των ελεφάντων. Αυτοί οι βρυχηθμοί, οι οποίοι μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των κοινωνικών δεσμών μέσα στα κοπάδια των ελεφάντων, περιέχουν λεπτές παραλλαγές που μπορεί να χρησιμεύσουν ως μοναδικά αναγνωριστικά στοιχεία για μεμονωμένους ελέφαντες. Στην ουσία, αυτά τα αναγνωριστικά λειτουργούν παρόμοια με τα ανθρώπινα ονόματα.
Η μελέτη περιελάμβανε την καταγραφή και ανάλυση χιλιάδων φωνητικών εκφράσεων των ελεφάντων. Χρησιμοποιώντας προηγμένους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, οι ερευνητές μπόρεσαν να διακρίνουν συνεπή μοτίβα και παραλλαγές στους βρυχηθμούς. Αυτά τα μοτίβα, υποστηρίζουν, δεν είναι τυχαία, αλλά αντίθετα φέρουν συγκεκριμένα νοήματα, τα οποία ενδεχομένως ταυτοποιούν μεμονωμένους ελέφαντες μεταξύ τους.

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο όγκο αποδείξεων ότι οι ελέφαντες διαθέτουν πολύπλοκα συστήματα επικοινωνίας και προηγμένες γνωστικές ικανότητες. Οι ελέφαντες είναι ήδη γνωστό ότι επιδεικνύουν συμπεριφορές όπως η ενσυναίσθηση, το πένθος και η συνεργατική επίλυση προβλημάτων, οι οποίες υποδηλώνουν υψηλό επίπεδο νοημοσύνης. Η πιθανότητα να χρησιμοποιούν επίσης «ονόματα» θολώνει ακόμη περισσότερο τα όρια μεταξύ των επικοινωνιακών ικανοτήτων των ανθρώπων και των ζώων.

Η αποκάλυψη ότι οι ελέφαντες μπορεί να χρησιμοποιούν ονόματα αμφισβητεί την αντίληψή μας για την ανθρώπινη μοναδικότητα στον τομέα της επικοινωνίας και της νοημοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ