Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Παράξενο θαλάσσιο γουρούνι εντοπίστηκε στα βάθη της θάλασσας στη Χιλή (βίντεο)


Τα ευρήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν κρίσιμες ενδείξεις για την προέλευση της ζωής στη Γη και το ενδεχόμενο ζωής σε άλλους πλανήτες.

Μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στην τάφρο Ατακάμα, έναν σχηματισμό βάθους 8.000 μέτρων που εκτείνεται κατά μήκος του Περού και της Χιλής. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε ερευνητική αποστολή με το σκάφος R/V Falkor του Ινστιτούτου Schmidt Ocean Institute βρήκαν τις βαθύτερες και βορειότερες ψυχρές διαρροές της Χιλής σε βάθος 2.836 μέτρων.

Οι ψυχρές διαρροές είναι περιοχές όπου υδρογονάνθρακες όπως το μεθάνιο σχηματίζουν φυσαλίδες κατά μήκος του ωκεάνιου πυθμένα. Αυτές οι διαρροές γίνονται όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστούν όσο πιο βαθιά πηγαίνει κανείς, γεγονός που καθιστά αυτή την ανακάλυψη ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Για τον εντοπισμό αυτών των διαρροών χρειάστηκαν πάνω από 12 ώρες δεδομένων χαρτογράφησης του θαλάσσιου πυθμένα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για διαρροές μεθανίου, ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κατά μήκος των ζωνών υποβύθισης, όπου συγκρούονται δύο τεκτονικές πλάκες, ωθώντας τη μία κάτω από την άλλη. Αυτό είναι παρόμοιο με τη ζώνη υποβύθισης Cascadia, η οποία είναι επίσης γνωστή για τις μοναδικές διαρροές μεθανίου. Οι διαρροές μεθανίου χρησιμεύουν ως ζωτικός πόρος για τα ζώα της βαθιάς θάλασσας, όπως τα μύδια, οι καλαμοκαραβίδες και τα σωληνοειδή σκουλήκια, καθώς τρέφονται με βακτήρια που ευδοκιμούν στο μεθάνιο.


Αυτά τα βακτήρια είναι απαραίτητα επειδή το ηλιακό φως δεν διεισδύει σε αυτά τα βάθη, καθιστώντας αυτά τα οικοσυστήματα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για τους αστροβιολόγους που μελετούν πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η ζωή σε εξωγήινα περιβάλλοντα που δεν ανταποκρίνονται στην παραδοσιακή μας αντίληψη για τις απαιτήσεις της ζωής.

Η ανακάλυψη των βαθύτερων ψυχρών διαρροών της Χιλής σε βάθος 2.836 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας όχι μόνο προάγει την κατανόηση των οικοσυστημάτων της βαθιάς θάλασσας, αλλά παρέχει επίσης πολύτιμες πληροφορίες για την αστροβιολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ