Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Πόσες ώρες μετά το φαγητό επιτρέπεται το μπάνιο στη θάλασσα; Κάτι δεν μας έλεγαν σωστά τόσα χρόνια


Εδώ και δεκαετίες έχει παγιωθεί στην συνείδηση των παιδιών ότι δεν πρέπει να μπουν στη θάλασσα μετά το φαγητό. Είναι μια συμβουλή των γονιών που, εν τέλέι, αποδεικνύεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να ξεχάσει την ανυπομονησία που είχαμε όλοι σαν παιδιά όταν περιμέναμε να περάσουν οι τρεις ολόκληρες ώρες από το φαγητό για να βουτήξουμε στη θάλασσα; Σίγουρα όχι! Μάλιστα, όταν κάναμε το λάθος να ρωτήσουμε γιατί πρέπει να περιμένουμε τόσο πολύ, οι μεγαλύτεροι έπαιρναν ύφος διδάκτορα πανεπιστημίου και μας έλεγαν πάντα πως το κολύμπι με γεμάτο στομάχι μπορεί να προκαλέσει κράμπες, που θα μας καθιστούσαν ανήμπορους να κολυμπήσουμε και κατά συνέπεια θα πνιγόμασταν...

Ισχύει όμως αυτό;

Σύμφωνα με το BBC, τα αίτια της κράμπας μέχρι σήμερα δεν είναι πλήρως κατανοητά. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η άσκηση μετά το φαγητό σας προκαλεί κράμπα.

Ωστόσο αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η έντονη άσκηση κατευθύνει τη ροή του αίματος μακριά από την περιοχή του πεπτικού συστήματος προς το δέρμα, τους μυς, τα χέρια και τα πόδια.

Έτσι, αν το φαγητό σας είναι ακόμα «μισοχώνευτο», αυτό μπορεί να σας προκαλέσει μια μικρή ναυτία. Αυτό ήταν όλο. Το πολύ πολύ να επέπλεαν δίπλα στους λουόμενους μερικά μπέργκερ και λίγες πατάτες

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι μελέτες που έχουν γίνει αφορούν αθλητές που έπαιρναν μέρος σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων ή ακόμη και σε τρίαθλα - που απαιτούν πολύ περισσότερη δύναμη και αντοχή από ό,τι οι βουτιές που κάνουν τα παιδιά στις διακοπές.

Οι επαγγελματίες κολυμβητές φροντίζουν να μην αγωνίζονται με γεμάτο στομάχι, αλλά εξασφαλίζουν ότι έχουν φάει αρκετά ώστε να έχουν τα καύσιμα που χρειάζονται για να αποδώσουν τα μέγιστα. Όταν οι κολυμβητές αναλαμβάνουν πολύ μεγάλες αποστάσεις καταναλώνουν τροφή ακόμη και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αν παρουσιάσουν κράμπες, αυτές είναι περισσότερο αποτέλεσμα της υπερπροσπάθειας, δεν φαίνεται να σχετίζονται με το φαγητό.

Τώρα, όσον αφορά τη θάλασσα: Αν πάθουμε κράμπα, υπάρχει κάποια ένδειξη πως το ατυχές συμβάν θα μας οδηγήσει σε πνιγμό;

Αν ένα παιδί βρίσκεται στα ρηχά όταν το πάθει κράμπα, μπορεί να σταθεί όρθιο και να διαφύγει τον κίνδυνο. Ένα παιδί θα κινδύνευε μόνο εάν βρισκόταν στα βαθιά, μακριά από άλλους ανθρώπους και μακριά από οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σα στήριγμα.

Είναι αλήθεια ότι πολλά παιδιά όντως πνίγονται κάθε χρόνο. Στην Κίνα είναι η κύρια αιτία παιδικού θανάτου. Ωστόσο, δε φαίνεται πουθενά σαν αιτία το φαγητό! Τα κέντρα ελέγχου ασθενειών των ΗΠΑ, για παράδειγμα, αναφέρουν σαν κύριες αιτίες πνιγμού την έλλειψη γνώσεων κολύμβησης και την ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας στις πισίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ