Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Κοιλάδα του θανάτου: Το θερμότερο μέρος της Γης καταρρέει


Η Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια, που είναι ήδη το πιο ζεστό μέρος στον πλανήτη, βρίσκεται τώρα στη μέση του θερμικού θόλου.

Αυτή την εβδομάδα, ένας έντονος θερμικός θόλος παγιδεύει θερμό αέρα πάνω από μεγάλο μέρος των Δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών, στέλνοντας θερμοκρασίες έως και 15 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές για τις αρχές Ιουνίου.

Αυτές οι συνθήκες είναι ακραίες, αλλά πουθενά δεν είναι πιο σοβαρές από ό,τι στην Κοιλάδα του Θανάτου.
Εννέα από τα δέκα θερμότερα καλοκαίρια της Κοιλάδας του Θανάτου έχουν σημειωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Η Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια, που είναι ήδη το πιο ζεστό μέρος στον πλανήτη, βρίσκεται τώρα στη μέση του θερμικού θόλου, γεγονός που την καθιστά σημαντική περιοχή για τη μελέτη των επιπτώσεων των τόσο υψηλών θερμοκρασιών τόσο νωρίς μέσα στο έτος.
Το πρωί της Πέμπτης, ο υδράργυρος στον μετρητή θερμοκρασίας του πάρκου ανέβαινε, καθ' οδόν προς το να φτάσει τους 49 βαθμούς Κελσίου. Αυτό τοποθετεί αυτή την εβδομάδα στη διεκδίκηση της θέσης της θερμότερης στην καταγεγραμμένη ιστορία και ισοφαρίζει την υψηλότερη θερμοκρασία για αυτή την εποχή του έτους. Αυτή είναι μόνο η αρχή αυτού που διαμορφώνεται να είναι ένα εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι.


Αυτές οι θερμοκρασίες είναι ανησυχητικές και επιβλαβείς. Η υπερβολική ζέστη του περασμένου έτους οδήγησε σε περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη από κάθε άλλη χρονιά που έχει καταγραφεί. Σύμφωνα με ανάλυση του AP των στοιχείων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, τα πιστοποιητικά θανάτου περισσότερων από 2.300 ανθρώπων που πέθαναν στις Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο καλοκαίρι ανέφεραν τις επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης, ο υψηλότερος αριθμός στα 45 χρόνια καταγραφής.

Πολλά από τα φυτά και τα ζώα που ζουν στην Κοιλάδα του Θανάτου ζουν στα όρια της επιβίωσης υπό τις σημερινές συνθήκες, και η κλιματική αλλαγή προβλέπεται να καταστήσει αυτό το τμήμα της χώρας ακόμη πιο ζεστό και ξηρό. Ακόμη και η παραμικρή αύξηση της θερμοκρασίας ή η αλλαγή στα πρότυπα βροχόπτωσης έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει ορισμένα από τα φυτά και τα ζώα της Κοιλάδας του Θανάτου σε κατάσταση απειλής ή ακόμη και εξαφάνισης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ