Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Πώς ένας παθιασμένος έρωτας του Λόρδου Βύρωνα αποτέλεσε την έμπνευση για να δημιουργηθεί το τέρας του Φρανκενστάιν


Όλοι ξέρουν ότι η Μαίρη Σέλλευ ήταν η συγγραφέας του Φρανκενστάιν αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι ο λόρδος Βύρωνας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία του.

Η ιστορία του Φρανκενστάιν, ενός από τα πιο γνωστά τέρατα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, γεννήθηκε μέσα από μια αλυσίδα γεγονότων, στα οποία πρωταγωνιστής είναι ο ποιητής και Φιλέλληνας Λόρδος Βύρωνας και ένας μεγάλος του έρωτας.

Η ιστορία ξεκινά το καλοκαίρι του 1816. Ο Λόρδος Βύρωνας είχε μία παθιασμένη ερωτική σχέση με την Κλερ Κλέρμοντ, η οποία ήταν ξαδέρφη της νεαρής συγγραφέος Μαίρη Σέλλεϋ και έτσι τις προσκάλεσε στη βίλα του στην Ελβετία, μαζί με τον σύντροφό και μετέπειτα σύζυγο της Μαίρη, Πέρσι Σέλλεϋ.

Το βράδυ της 16ης Ιουνίου του 1816 κι ενώ η παρέα ήταν κλεισμένη στο σπίτι λόγω κακοκαιρίας, ο Λόρδος Βύρωνας προτείνει ένα παιχνίδι για το ποιος μπορεί να σκεφτεί την πιο τρομακτική ιστορία. Η παρέα αρχίζει τις διηγήσεις και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις και μετά και από μία συζήτηση περί του αν ο ηλεκτρισμός θα μπορούσε να επαναφέρει έναν άνθρωπο στη ζωή, η Σέλλεϋ εμπνέεται και αρχίζει να δημιουργεί την ιστορία του Φρανκενστάιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαίρη Σέλλεϋ εξέδωσε αρχικά το έργο χωρίς το όνομά της, καθώς οι γυναίκες τον 19ο αιώνα δεν αντιμετωπίζονταν ως ικανές να γράψουν ένα τέτοιο έργο. Μάλιστα, ακόμα και όταν αποκαλύφθηκε ότι εκείνη ήταν η συγγραφέας, πολλοί το αφμισβήτησαν θεωρώντας ότι ο σύζυγός της το είχε στην πραγματικότητα γράψει και της έδωσε απλώς την αναγνώριση, κάτι που φυσικά δεν συνέβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ