Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Καιρός: Τι είναι το σύνδρομο «βραστού βατράχου» – «Καυτοί» Ιούλιος και Αύγουστος


Ο καύσωνας υποχώρησε, αλλά ο υδράργυρος θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας σε όλη τη χώρα. Στην Αττική, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ στη Δυτική Ελλάδα αναμένεται νέο κύμα ζέστης αφού τα θερμόμετρα θα δείξουν μέχρι και 40 βαθμούς.

Οπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή του, «ο καύσωνας αποτελεί πλέον παρελθόν ωστόσο ο Ιούνιος φαίνεται να κυλάει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (περίπου 5-8 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά) και μάλιστα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας φαίνεται να έχουμε τα πρώτα σαραντάρια αυτή τη φορά στη δυτική Ελλάδα».

Ο κ. Τσατραφύλλιας αναφέρει ότι ο φετινός Ιούνιος θα είναι από τους θερμότερους μήνες. «Αναμφισβήτητα ο φετινός Ιούνιος εξελίσσεται σαν ένας από τους θερμότερους μήνες .Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη μια πρώτη εκτίμηση (όχι πρόγνωση ) για την συνέχεια του καλοκαιριού είναι ότι και οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο ζεστοί από το κανονικό. Μάλιστα σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus οι μήνες Ιούλιος -Αύγουστος-Σεπτέμβρης παρουσιάζουν πάνω από 60% πιθανότητα να είναι πιο ζεστοί από τα φυσιολογικά επίπεδα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη συνέχεια ο μετεωρολόγος εξηγεί τι είναι το σύνδρομο του βραστού βατράχου.

«Εάν ένας βάτραχος τοποθετηθεί σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, θα πεταχτεί αμέσως έξω. Ωστόσο, αν το βάλουμε σε νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αρχίσουμε να το ζεσταίνουμε σταδιακά, ο βάτραχος θα αρχίσει να προσαρμόζει τη θερμοκρασία του σώματός του στο νέο περιβάλλον αντί να πηδήξει έξω. Ο βάτραχος δεν θα καταλάβει ότι το νερό βράζει, και όταν το κάνει, θα είναι πολύ αργά για να ξεφύγει» λέει στο Facebook.

«Πώς μεταφράζεται αυτή η μεταφορά στην καθημερινότητά μας; Η ουσία του συνδρόμου του βρασμού βατράχου είναι ότι όταν οι συνθήκες διαβίωσής μας επιδεινώνονται σταδιακά, προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες αντί να απαλλαγούμε από αυτές, έως ότου δεν είμαστε πλέον αρκετά δυνατοί για να ξεφύγουμε» λέει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ