Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Πώς θα κοιμάστε καλύτερα όταν έχει ζέστη


Μελέτες δείχνουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μας δυσκολεύουν να κοιμηθούμε και συχνά μας ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και ο κακός ύπνος βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα, τη γνωστική απόδοση και τη διάθεση.

«Ο ύπνος είναι σημαντικός για πολλούς τομείς της ζωής μας. Μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ανανεωμένοι και παραγωγικοί όταν ξυπνάμε. Επηρεάζει τη συμπεριφορά μας απέναντι στα αγαπημένα μας πρόσωπα και την υγεία μας σε πολλά επίπεδα», λέει στο VerywellHealth η Rebecca Robbins, PhD, επιστήμονας ύπνου και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα κάνει κύκλους σε διαφορετικά στάδια ύπνου. Επειδή η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος είναι λιγότερο αποτελεσματική κατά τη διάρκεια ορισμένων σταδίων, ένα ζεστό υπνοδωμάτιο μπορεί να σας ξυπνήσει έτσι ώστε το σώμα σας να ανακτήσει την ισορροπία της θερμοκρασίας του», εξηγεί η Robbins. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θερμοκρασία είναι τόσο κρίσιμο στοιχείο ενός καλού ύπνου».

Η Robbins συνιστά να διατηρούμε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου μας μεταξύ 18 με 20 βαθμών Κελσίου, κάτι που δεν είναι πάντα δυνατό χωρίς κλιματιστικό. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ακόμα στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε δροσεροί και να κοιμηθείτε καλύτερα όταν έχει ζέστη.

Πώς θα κάνετε πιο δροσερό το περιβάλλον που κοιμάστε

Σκεφτείτε δημιουργικά
Προσπαθήστε να βρείτε το μέρος του σπιτιού σας που είναι «το πιο δροσερό και έχει τη μεγαλύτερη ροή αέρα», προτείνει η Robbins. Το να έχετε ανοιχτά τα παραθυρόφυλλα και τις κουρτίνες, μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα δροσερό δωμάτιο προτού πάτε για ύπνο. Εάν δεν έχετε κλιματιστικό, η χρήση ανεμιστήρα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αέρα κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών νυχτών. «Μπορείτε να βάλετε πάγο πίσω από έναν ανεμιστήρα έτσι ώστε να παράγεται πιο δροσερός αέρας», λέει ο John Saito, πιστοποιημένος εμπειρογνώμονας ιατρικής ύπνου στο Fountain Valley της Καλιφόρνια.

Επιλέξτε δροσερά υφάσματα και ειδικά μαξιλάρια ψύξης
Οι πιτζάμες και τα κλινοσκεπάσματα από υφάσματα που αναπνέουν, όπως το βαμβάκι και το λινό, θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σώμα σας δροσερό. Τα ειδικά στρώματα και μαξιλάρια ψύξης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της θερμοκρασίας, καθώς περιέχουν επικαλύψεις τζελ που απορροφούν τη θερμότητα του σώματος και διατηρούν το σώμα δροσερό όλη τη νύχτα.
Η τοποθέτηση παγοκύστης κάτω από το μαξιλάρι σας δεν είναι η καλύτερη λύση, αλλά μπορείτε να έχετε λίγο πάγο στο κομοδίνο σας για να τον χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τις ανάγκες. Χρησιμοποιήστε πάγο για να δροσίσετε τα χέρια και το μέτωπο σας πριν κοιμηθείτε.

Κάντε ένα χλιαρό ντους
Ενώ το κρύο ντους φαίνεται ως ο προφανής τρόπος για να δροσιστείτε γρήγορα, μελέτες έχουν δείξει ότι το μπάνιο με ζεστό νερό, λίγες ώρες πριν από τον ύπνο, μπορεί να είναι πιο ευεργετικό. Ωστόσο, το νερό δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό. Ένα χλιαρό ντους θα βοηθήσει το σώμα σας να φτάσει τελικά στην επιθυμητή δροσερή θερμοκρασία. Αλλά αν είναι πολύ ζεστό το νερό, μπορεί απλώς να επιδεινώσει την εφίδρωση και τη δυσφορία σε ένα ζεστό υπνοδωμάτιο.

Διατηρήστε καλές συνθήκες ύπνου
Δεν είναι πάντα δυνατό να δημιουργηθεί το τέλειο περιβάλλον ύπνου, ειδικά όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός. Η διατήρηση μιας καλής ρουτίνας πριν από τον ύπνο εξακολουθεί να αποτελεί κλειδί σε όλες τις καιρικές συνθήκες, καθώς το στρες και το άγχος μπορούν να επιδεινώσουν την ποιότητα ύπνου. Η διατήρηση μιας σταθερής ώρας ύπνου και η αποχή από τις οθόνες, τουλάχιστον μία ώρα πριν κοιμηθείτε, μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο σας, ακόμη και σε ζεστό καιρό. Επίσης, αποφεύγοντας το φαγητό και το αλκοόλ λίγο πριν από τον ύπνο, αλλά και μπαίνοντας σε φάση χαλάρωσης πριν ξαπλώσετε, είναι πάντα και για όλους έξυπνες κινήσεις, ειδικά όταν οι υψηλές θερμοκρασίες δεν βοηθούν την ποιότητα του ύπνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ