Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Το λάθος στην χρήση της οδοντόβουρτσας που μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση μικροβίων


Είναι γνωστό ότι το στόμα μας είναι γεμάτο βακτήρια και οι οδοντόβουρτσες μας αποτελούν εστίες μικροβίων. Στη μάχη για την υγεία του στόματος, τα καλύμματα οδοντόβουρτσας φαίνεται να προστατεύουν την οδοντόβουρτσα από τα μικρόβια στο μπάνιο. Αυτά τα καλύμματα υποτίθεται ότι μας κρατούν ασφαλείς από την λεγόμενη «ζώνη πιτσιλίσματος» του μπάνιου, όπου τα σωματίδια κοπράνων μπορούν να μεταφερθούν στις τρίχες της οδοντόβουρτσας μας.

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καλύμματα οδοντόβουρτσας

Ωστόσο, η Αμερικανική Ένωση Οδοντιατρικής (ADA) προειδοποιεί ότι τα καλύμματα οδοντόβουρτσας μπορεί να μην είναι τα οδοφράγματα των βακτηρίων που ελπίζαμε και πιθανότατα κρατούν τα βακτήρια μέσα, παρά έξω. Η συμβουλή της ADA συμπίπτει με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Quinnipiac του 2015, η οποία διαπίστωσε ότι τα καλύμματα οδοντόβουρτσας δεν προστατεύουν τις οδοντόβουρτσες από την ανάπτυξη βακτηρίων, αλλά μάλλον δημιουργούν ένα περιβάλλον που την ευνοεί, διατηρώντας τις τρίχες υγρές και εμποδίζοντας το κεφάλι της οδοντόβουρτσας να στεγνώσει μεταξύ των χρήσεων.

Εάν η ιδέα της μόλυνσης από σωματίδια κοπράνων σας ανησυχεί, σκεφτείτε να κρατάτε το καπάκι της τουαλέτας κλειστό και να αποθηκεύετε την οδοντόβουρτσά σας στο ντουλάπι των φαρμάκων όπου μπορεί να στεγνώσει σωστά.

Μια στεγνή οδοντόβουρτσα είναι τόσο σημαντική για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας του στόματος. Οι ειδικοί συνιστούν να έχετε στη διάθεσή σας δύο οδοντόβουρτσες, μία για το βράδυ και μία για το πρωί, ώστε να έχουν 24 ώρες περιθώριο να στεγνώσουν μεταξύ των χρήσεων.
Σωστή στοματική υγιεινή: Πόσο, πότε και πώς να πλένετε τα δόντια σας

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention) προτείνει να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι πιο αποτελεσματικές στον καθαρισμό των δοντιών από τις χειροκίνητες, και πολλές διαθέτουν ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη που εξασφαλίζει ότι βουρτσίζετε για τα συνιστώμενα 2 λεπτά. Οι οδοντίατροι συνιστούν επίσης να φτύνετε αλλά να μην ξεπλένετε με νερό μετά το βούρτσισμα, έτσι ώστε τα δραστικά συστατικά της οδοντόκρεμας να παραμείνουν ενεργά.

Η σωστή στοματική υγιεινή έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη, όπως:
  • η μακροζωία,
  • η πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ,
  • η χαμηλή αρτηριακή πίεση και
  • ο χαμηλότερος κίνδυνος καρδιοπάθειας.
Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχουν τρεις περιπτώσεις που ο καθαρισμός των δοντιών σας δεν συνιστάται:30 έως 60 λεπτά μετά από εμετό: 
  • Ο εμετός μπορεί να αυξήσει την οξύτητα στο στόμα σας, καθιστώντας την επικίνδυνη για την επίστρωση των δοντιών σας. Περιμένετε λίγο πριν το βούρτσισμα.
  • Μετά το πρωινό γεύμα: Τα τρόφιμα και τα ποτά, ειδικά τα γλυκά, μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα στο στόμα σας. Το βούρτσισμα αμέσως μετά μπορεί να απομακρύνει το σμάλτο. Περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά για να αφήσετε το στόμα σας να παράγει σάλιο και να εξουδετερώσει την οξύτητα.
  • Μετά την κατανάλωση γλυκών: Ισχύει το ίδιο και για τα γλυκά σνακ. Περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το βούρτσισμα.
Συμβουλές για τον καθαρισμό της οδοντόβουρτσας

Για όσους δεν χρησιμοποιούν καλύμματα οδοντόβουρτσας και αναζητούν έναν καλύτερο τρόπο να διατηρούν τις τρίχες της βούρτσας καθαρές, ένας γιατρός στο TikTok προτείνει να πλένετε την οδοντόβουρτσα σας με σαπούνι και νερό κάθε βράδυ και να της κάνετε ένα εβδομαδιαίο καθαρισμό με διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου ή αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα για την καταπολέμηση των βακτηριδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ