Πρόσφατες αναλύσεις δείχνουν ότι τα αντικείμενα αυτά αποτελούνται από σίδηρο που δεν συναντάται στη Γη.
Η ανακάλυψη ενός θησαυρού είναι ένα σπάνιο και συναρπαστικό γεγονός, αλλά η διάκριση των γνήσιων τιμαλφών ανάμεσα στα ευρήματα μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη. Μια πρόσφατη ανάλυση μιας ανακάλυψης θησαυρών της Ιβηρικής Εποχής του Χαλκού του 1963 αποκάλυψε ότι δύο φαινομενικά αδιάφορα αντικείμενα μπορεί να είναι τα πιο πολύτιμα από όλα, λόγω της εξωγήινης προέλευσής τους.
Ο θησαυρός, γνωστός ως θησαυρός Villena, περιλαμβάνει 66 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων χρυσά, ασημένια και κεχριμπαρένια αντικείμενα. Ωστόσο, τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια είναι ένα διαβρωμένο βραχιόλι και ένα σκουριασμένο ημισφαίριο, τα οποία κοσμούνται με ίχνη χρυσού. Αρχικά αγνοήθηκαν λόγω της αχρωμίας τους, αλλά τώρα τα αντικείμενα αυτά έχουν τραβήξει την προσοχή των ερευνητών.
Ο Salvador Rovira-Llorens, ο επικεφαλής συντήρησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Ισπανίας, ηγήθηκε της έρευνας σχετικά με αυτά τα αινιγματικά αντικείμενα. Πρόσφατες αναλύσεις δείχνουν ότι τα αντικείμενα αυτά αποτελούνται από σίδηρο που δεν συναντάται στη Γη. Αντίθετα, ο σίδηρος φαίνεται να προέρχεται από μετεωρίτες, προσδίδοντας μια κοσμική διάσταση στην αξία τους.
Ο σίδηρος από μετεωρίτες διακρίνεται από την υψηλή περιεκτικότητά του σε νικέλιο, χαρακτηριστικό που δεν συναντάται στον επίγειο σίδηρο. Αυτή η μοναδική σύνθεση υποστηρίζει τη θεωρία ότι το βραχιόλι και το ημισφαίριο είναι κατασκευασμένα από μετεωριτικό σίδηρο. Μια τέτοια ανακάλυψη τοποθετεί τα αντικείμενα αυτά μεταξύ των πρώτων γνωστών παραδειγμάτων μεταλλοτεχνίας με χρήση εξωγήινων υλικών, χρονολογώντας τα γύρω στο 1400 με 1200 π.Χ.
«Παρουσιάζονται δεδομένα από νέες αναλύσεις, τα αποτελέσματα των οποίων υποστηρίζουν την υπόθεση ότι και τα δύο κομμάτια είναι κατασκευασμένα από μετεωρίτη σίδηρο, υπονοώντας τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τη χρονολόγησή τους σε κάποιο σημείο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού πριν από την έναρξη της παραγωγής χερσαίου σιδήρου», έγραψαν οι ερευνητές.
Η αποκάλυψη αυτή ρίχνει νέο φως στις προηγμένες δεξιότητες μεταλλοτεχνίας των αρχαίων πολιτισμών και στην ικανότητά τους να χρησιμοποιούν υλικά που προέρχονταν πέρα από τον πλανήτη μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ