Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Διαφήμιση που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του '90 έγινε viral : Οι ανακριβείς προβλέψεις για το πώς θα είναι η ζωή στο μέλλον


Μια διαφήμιση μόδας της δεκαετίας του '90 που προέβλεπε πώς θα ήταν το μέλλον, άφησε τους ανθρώπους σοκαρισμένους από το πόσο λάθος αποδείχθηκαν οι προβλέψεις. Η διαφήμιση, που δημιουργήθηκε το 1996 από τον Αμερικανό σχεδιαστή πουκάμισων Kenneth Cole, είχε ως στόχο να τοποθετήσει τη μάρκα στην πρώτη γραμμή του κόσμου της μόδας. Αν και σίγουρα προκάλεσε συζητήσεις, οι προβλέψεις της αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανακριβείς.

Ο Kenneth D. Cole, σχεδιαστής, κοινωνικός ακτιβιστής και ιδιοκτήτης επιχειρήσεων, ξεκίνησε την εταιρεία του «Kenneth Cole Productions» το 1982. Η διαφήμιση του 1996, τυπωμένη σε ένα μόνο φύλλο χαρτιού Α4, περιείχε τέσσερις τολμηρές προβλέψεις με μαύρο κείμενο πάνω σε ένα μπλε, στροβιλώδες, «φουτουριστικό» φόντο με τις λέξεις «το έτος είναι το 2020».



Το πλήρες κείμενο της διαφήμισης έγραφε: «Οι πόλεμοι διεξάγονται με e-mail. Τα πιστόλια υπάρχουν μόνο στα μουσεία. Το σεξ είναι ασφαλές. Η Αμερική στέκεται ξανά στα πόδια της. Το έτος είναι το 2020».

Το 1996, το AIDS και ο HIV αποτελούσαν μείζον θέμα δημόσιας υγείας, έχοντας προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους. Ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, με τον Timothy Ray Brown να γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV το 2007, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο. Ωστόσο, με την έλευση αποτελεσματικών θεραπειών, πολλά από αυτά δεν είναι πλέον θανατηφόρα, σε αντίθεση με τον HIV και τη μη θεραπευμένη σύφιλη. Αντίθετα, η πραγματική απειλή το 2020 ήταν η πανδημία του κοροναϊού, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κρίση στην υγεία.

Η πρόβλεψη σχετικά με τα όπλα χειρός ήταν επίσης πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πυροβόλα όπλα παραμένουν εύκολα προσβάσιμα και το 2021 σημειώθηκαν σχεδόν 49.000 θάνατοι που σχετίζονται με όπλα. Ένας χρήστης του Reddit πρότεινε ότι ίσως αυτή η πρόβλεψη να επαληθευτεί μέχρι το 2050.

Η ιδέα ότι οι πόλεμοι θα διεξάγονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έπεσε επίσης έξω, αν και ένας χρήστης επεσήμανε: «Αν αλλάξουμε το "email" σε "Twitter", αυτό θα ήταν ακριβές».

Τέλος, ο ισχυρισμός ότι η Αμερική θα «ξανασταθεί στα πόδια της» είναι αμφισβητήσιμος. Η δεκαετία του 1990 ήταν πράγματι ευημερούσα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την οικονομία να αναπτύσσεται κατά μέσο όρο κατά 4% ετησίως μεταξύ 1992 και 1999, όπως σημειώνεται σε άρθρο των New York Times του 2015. Ωστόσο, τέτοια ανάπτυξη ήταν σπάνια έκτοτε, με το 2021 να αποτελεί εξαίρεση, καθώς η χώρα ανέκαμψε από την οικονομική ζημία της πανδημίας COVID-19.

Συμπερασματικά, ενώ η διαφήμιση του Kenneth Cole το 1996 μπορεί να αποτύπωσε το αισιόδοξο πνεύμα της εποχής, οι προβλέψεις της για το 2020 χρησιμεύουν ως υπενθύμιση του πόσο απρόβλεπτο μπορεί να είναι το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ