Ονομάζεται DeepFace και είναι το νέο τεχνολογικό εργαλείο που απειλεί τις «ψηφιακές ζωές» όλων μας μέσα στο Facebook.
Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta, ανακοίνωσε μεν ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον την αμφιλεγόμενη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και δεσμεύτηκε ότι θα διαγράψει τα σχεδόν ένα δισεκατομμύριο πρόσωπα που έχει ήδη συλλέξει, όπως αναφέρει το Forbes.
Στην αρχή όλοι εξέλαβαν απόφαση του Facebook ως μια ιδιαίτερα θετική κίνηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μας, αλλά τελικά ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή: 48 ώρες μετά, το Facebook παραδέχθηκε ότι τα προϊόντα της νέας της πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας metaverse (μετασύμπαν) θα μπορούν ακόμα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.
Ένας εκπρόσωπος της Meta δήλωσε στον τεχολογικό ιστότοπο Recode ότι η πλατφόρμα θα χρησιμοποιεί μια γκάμα βιομετρικών εργαλείων στο «μετασύμπαν» της, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας DeepFace. Τι είναι αυτό; Είναι ένα περίπλοκο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που «συνταιριάζει» πρότυπα προσώπων από το σύστημα αναγνώρισης προσώπου του Facebook με πρόσωπα σε φωτογραφίες.
Το πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία δεν έχει γίνει ακόμη σαφές, αλλά σίγουρα είναι λογικό ότι τα βιομετρικά στοιχεία θα διαδραματίσουν κάποιον ρόλο στους μακροπρόθεσμους στόχους της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
«Η απόφαση αυτή του Facebook έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι κατηγορίες από πολλούς «πληροφοριοδότες» ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης βάζει το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους – κατηγορία που η εταιρεία έχει επανειλημμένως αρνηθεί. Ωστόσο, αυτή η τελευταία είδηση σε συνδυασμό με όσα έχουν αποκαλυφθεί για το Facebook τις τελευταίες εβδομάδες ώθησαν ακόμη περισσότερους ανθρώπους να σκεφτούν να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους και ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο το κίνημα #DeleteFacebook», σημειώνει εμφατικά το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου.
Και πώς να είναι διαφορετικά, όταν το όνομα του Facebook συνδέεται, μεταξύ άλλων, με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, πολυάριθμες διαρροές δεδομένων, διακοπές λειτουργίας και παραβιάσεις της ιδιωτικότητας των χρηστών του, και πιο πρόσφατα με την υπόθεση των Facebook Papers.
«Όλοι γνωρίζουν, άλλωστε, ότι το Facebook παραβιάζει το απόρρητο των χρηστών – η δε «μάχη» ανάμεσα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και την Apple κατέδειξε πως το Facebook σας παρακολουθεί αδιάκοπα ακόμη και σε άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες. Όντως, η εφαρμογή App Tracking Transparency της Apple συμβάλει ώστε να μειωθεί η παρακολούθηση κατά τη χρήση του iPhone σας, αλλά δεν άρει παντελώς τη συλλογή δεδομένων από το Facebook», υπερτονίζει με νόημα το Forbes.
Πάντως, το γεγονός είναι ότι η πρόσφατη «πτώση» του Facebook, στις αρχές του Οκτώβρη, έδωσε επίσης σε πολλούς ανθρώπους έναν ακόμη λόγο για να εγκαταλείψουν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, καθώς κάποιοι συνειδητοποίησαν ότι η ζωή τους θα μπορούσε να είναι καλύτερη χωρίς αυτές τις δυνητικά τοξικές αλληλεπιδράσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ