Τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι ενόψει εορτών και μετάλλαξης Όμικρον - Σκοπός η περαιτέρω πίεση στους ανεμβολίαστους και η καλύτερη ιχνηλάτηση στους εμβολιασμένους - Πότε θα γίνουν ανακοινώσεις.
Κάθε δυνατό μέτρο το οποίο μπορεί να ληφθεί προκειμένου να ανασχεθεί το κύμα της πανδημίας, το οποίο πάντως οι επιστήμονες κρίνουν ότι βαδίζει πως «επιπέδωση», εξετάζει η Πολιτεία έτσι ώστε να θωρακιστεί η χώρα και απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον η οποία εντοπίζεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες, ευτυχώς όχι ακόμη στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 το πρωί της Δευτέρας, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα και «είμαστε σε επιφυλακή, καθώς η μετάλλαξη κινείται σε διαφορετικές χώρες». Στην συνέχεια ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως μόλις υπάρχουν τα πρώτα στοιχεία (σε 10-15 μέρες) θα γίνουν ανακοινώσεις, ενώ επισήμανε ότι «αυτή την στιγμή κυρίαρχη στην χωρά μας είναι η μετάλλαξη Δέλτα».
Σημειώνεται πάνως πως οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν όπως και όλη η παγκόσμια κοινότητα, τη μετάλλαξη «Ο» αναμένοντας σε 10-15 ημέρες πληρέστερη εικόνα, καθώς οι επιστήμονες διερευνούν ποια ακριβώς είναι η δυναμική της ως προς τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα και την εμβολιαστική κάλυψη. Υπενθυμίζεται ότι για την Ελλάδα, αποφασίστηκαν ήδη -ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής- και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού και ελέγχου των προσώπων που σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, προερχόμενα από αυτές τις χώρες αυτές, από τις οποίες πάντως δεν γίνονται απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει «απλώσει» στο τραπέζι την λίστα με τις «λύσεις» που μπορεί να αξιοποιήσει έτσι ώστε η κατάσταση με την μετάλλαξη Όμικρον να μην ξεφύγει σε ένα ήδη επιβαρυμένο επιδημιολογικό περιβάλλον και ένα Εθνικό σύστημα Υγείας που ασφυκτιά.
Την ίδια ώρα, σήμερα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και η συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να γνωστοποιήσει στους επιστήμονες το νέο πακέτο μέτρων που εξετάζει να λάβει.
Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr ένα πλέγμα μέτρων εξετάζεται αυτή την στιγμή που στόχο έχει να περιορίσει τις επαφές των ανεμβολίαστων αλλά και να ελέγξει και την διασπορά μεταξύ των εμβολιασμένων οι οποίοι ευτυχώς νοσούν πολύ πιο ήπια και αποτελούν μόλις το 10%-15% των όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ και αυτοί είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας με βαριά υποκείμενα νοσήματα.
Το «μοντέλο» της Πορτογαλίας, λοιπόν φαίνεται πως συζητείται αρκετά στο Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια στελέχη μιας και εκτός από τους ανεμβολίαστους, πιθανόν είναι στο σκανάρισμα του testing να ξαναμπούν οι εμβολιασμένοι. Έτσι, το μέτρο που εξετάζεται έχει να κάνει με τεστ και στους εμβολιασμένους χωρίς οικονομική επιβάρυνση, μία απόφαση ωστόσο η οποία ενέχει και πολιτικό κόστος όπως εκτιμάται καθώς κάτι τέτοιο θα προσθέσει ταλαιπωρία στους εμβολιασμένους.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο βρίσκεται και η αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test για τους ανεμβολίαστους από τα δύο που υποχρεούνται τώρα στα 3 ή στα 4 και με κόστος, το οποίο επωμίζονται οι ίδιοι. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες ανακοινώσεις για νέα μέτρα αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα.
Η στρατηγική αυτή βασίζεται σε δύο άξονες. Από την μία να ασκηθεί περαιτέρω -οικονομική- πίεση στους ανεμβολίαστους και από την άλλη να βοηθηθεί η ιχνηλάτηση σε εμβολιασμένους προκειμένου να μην μεταδίδουν τον ιό στις κοινωνικές τους συναναστροφές.
Τέλος στο τραπέζι, υπό συζήτηση, αλλά όχι ακόμη ψηλά στην λίστα βρίσκονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων, ως έσχατη λύση, από εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ