Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Κρυολιπόλυση: Πιο αποτελεσματικοί οι πολλαπλοί κύκλοι θεραπείας


Οι πολλαπλοί κύκλοι κρυολιπόλυσης μπορούν να μεγιστοποιήσουν το θεραπευτικό όφελος, χωρίς να υποβαθμίζεται η ασφάλεια της διαδικασίας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια πρόσφατη μελέτη, η οποία επιβεβαίωσε το αναμενόμενο για τους πλαστικούς χειρουργούς, ότι δηλαδή η εφαρμογή περισσότερων κύκλων θεραπείας οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση του τοπικού πάχους.

«Όσο μεγαλώνουμε η ικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει το υποδόριο λίπος φθίνει, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρόνος που περνά γίνεται δυσκολότερη η μάχη για την απομάκρυνση του λίπους με φυσικούς τρόπους, όπως η άσκηση και η διατροφή. Τα τελευταία χρόνια η λιποαναρρόφηση έγινε μια ιδιαίτερα δημοφιλής επέμβαση, η οποία, προσφέρει αισθητική βελτίωση και πολυάριθμα μεταβολικά οφέλη. Για όσους επιθυμούν να αποκομίσουν τα ίδια οφέλη που προσφέρει η λιποαναρρόφηση, χωρίς να μπουν στο χειρουργείο, υπάρχουν και θεραπείες που πραγματοποιούνται στο ιατρείο. Η κρυολιπόλυση είναι η πιο αποτελεσματική από αυτές. Μέσα σε μία δεκαετία έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις στη μη επεμβατική γλυπτική σώματος -δηλαδή στην απώλεια λίπους χωρίς χειρουργική επέμβαση και χωρίς χρόνο ανάρρωσης- εξαιτίας των μόνιμων αποτελεσμάτων που προσφέρει σε ανθρώπους που προσέχουν τη σιλουέτα τους», μας εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.


Στα σχεδόν 10 χρόνια που χρησιμοποιείται η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος στη μείωση του υποδόριου λίπους (αλλά όχι του σπλαχνικού – αυτού που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα) σε πολλές περιοχές του σώματος, όπως η υπογένεια περιοχή (διπλοσάγονο), η κοιλιά, η πλάτη, τα παχάκια γύρω από τη μέση, οι μηροί, οι βραχίονες, με τα επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών να είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Η κρυολιπόλυση βασίζεται στην εφαρμογή ελεγχόμενης ψύξης στα σημεία που επιδιώκεται η μείωση του τοπικού πάχους. Η έκθεση σε θερμοκρασίες κάτω του φυσιολογικού, προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση στα λιποκύτταρα, η οποία ξεκινά τρεις ημέρες μετά από την εφαρμογή της θεραπείας και κορυφώνεται περίπου την 14η ημέρα, οδηγώντας στον θάνατο και την απόπτωση των λιποκυττάρων. Τα κύτταρα που περιβάλλουν τα λιποκύτταρα είναι λιγότερο ευαίσθητα στο κρύο κι έτσι, δεν προκαλούνται σημαντικές βλάβες σε παρακείμενες τοπικές δομές. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας με την ύφεση της φλεγμονής και του μεταβολισμού των λιπιδίων ολοκληρώνεται σε 3 μήνες. Η διαδικασία εκτελείται εύκολα στο ιατρείο, χωρίς αναισθητικά ή αναλγητικά.

Η θεραπεία αυτή εκτελείται με την εφαρμογή ενός εφαρμογέα στην περιοχή που υπάρχει τοπικό πάχος, ο οποίος έχει ρυθμιστεί σε συγκεκριμένη θερμοκρασία ψύξης για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Ως διαδικασία είναι απλή: αρχικά λαμβάνεται μια φωτογραφία του σώματος και πραγματοποιούνται απαραίτητες μετρήσεις στην “πάσχουσα” περιοχή. Αφού σχεδιαστεί η περιοχή με ειδικό μολύβι, εφαρμόζεται μία ειδική προστατευτική μεμβράνη στην περιοχή της θεραπείας και κατόπιν οι κατάλληλες κεφαλές.

Μετά από μία ώρα οι κεφαλές αφαιρούνται, γίνεται ένα ολιγόλεπτο ελαφρύ μασάζ στην περιοχή, ώστε να σπάσουν τα λιποκύτταρα που έχουν κρυσταλλοποιηθεί με τη θεραπεία και να ξεκινήσει η αποβολή τους από τον οργανισμό, και ο ασθενής αναχωρεί, συνεχίζοντας κανονικά το πρόγραμμά του, αφού δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας. Όπως διευκρινίζει ο κ. Βελημβασάκης, η κρυολιπόλυση απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό βάρος, με μικρή έστω απόκλιση, οι οποίοι έχουν τοπικές αποθήκες λίπους. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και σε μια τυχόν μελλοντική αύξηση του βάρους το λίπος πλέον κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το σώμα και δεν συσσωρεύεται στα σημεία όπου προηγήθηκε η κρυολιπόλυση.

Η μέθοδος είναι αποτελεσματική ακόμα και με μία εφαρμογή. Μια συστηματική ανασκόπηση 19 μελετών και αναφορών περιστατικών διαπίστωσε ότι η μέση μείωση του πάχους των δερματοπτυχών κυμαίνονταν από 14,7% έως 28,5%, περισσότερο απ’ ότι με υπερήχους η οποία ήταν της τάξης του 10,3% έως 25,5%. Ωστόσο, προέκυψε ένα ερώτημα: κατά πόσο οι πολλαπλές συνεδρίες είναι αφενός ασφαλείς και αφετέρου εάν μεγιστοποιούν τα οφέλη.

Για τη διερεύνηση του θέματος αυτού, διενεργήθηκε μια μικρή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 28 ασθενείς, εκ των οποίων οι 26 ήταν γυναίκες και οι 2 άνδρες, ηλικίας από 32 έως 69 ετών. Το μέσο σωματικό βάρος κατά την έναρξη ήταν 69,4 κιλά (από 49,4 έως 97,1). Μια ομάδα ασθενών υποβλήθηκε σε θεραπεία σε μία μόνο περιοχή του σώματος, μια δεύτερη σε δύο περιοχές και μια τρίτη σε τρεις ή περισσότερες. Οι πιο συχνά θεραπευόμενες περιοχές ήταν η κάτω κοιλιακή χώρα, η άνω κοιλιακή χώρα, η υπογένεια περιοχή, οι άνω βραχίονες και η λαγόνα. Έτσι, υπήρχαν συνολικά 58 ξεχωριστές περιοχές θεραπείας στους 28 ασθενείς (που ισοδυναμούν με 2,1 ανά ασθενή). Σαράντα οκτώ από τις 58 θεραπείες πραγματοποιήθηκαν σε μία μόνο συνεδρία - οι υπόλοιπες 10 σε δεύτερη συνεδρία, περίπου 4 εβδομάδες αργότερα. Η θεραπεία είτε εφαρμόστηκε σε 1 είτε σε 2 συνεδρίες, ο μέσος αριθμός κύκλων θεραπείας ανά περιοχή θεραπείας ήταν 2,8 ± 1,5 (εύρος: 1-8).

Η μελέτη έδειξε ότι οι πολλαπλοί κύκλοι/συνεδρίες μπορούν να βελτιώσουν με ασφάλεια το συνολικό όφελος της θεραπείας στη διαμόρφωση του σώματος. Οι μειώσεις στο πάχος των δερματοπτυχών ήταν μεγαλύτερες από ό,τι έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες μελέτες, ενώ τα ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών ήταν επίσης υψηλά.

«Η κρυολιπόλυση δεν αποτελεί θεραπεία για την παχυσαρκία, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη μείωση του διακριτού, επίμονου, εντοπισμένου λίπους. Προσφέρει εντυπωσιακή μείωση του τοπικού πάχους, ακόμα και με μία εφαρμογή, χωρίς να απαιτείται η έντονη προσπάθεια μέσω γυμναστικής, η οποία, σημειωτέον, δεν είναι επιτυχής τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων της», καταλήγει ο ιατρός Γεώργιος Βελημβασάκης.



Κωνσταντίνος Λυρίδης
ring@ringnetworks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ