Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Συγκροτείται «μέτωπο» για τον έλεγχο των λοιμώξεων


Συνάντηση στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης - Ελέγχου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής, παρουσία του Προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη

Στην κύρια φάση υλοποίησής του, την επιτήρηση των λοιμώξεων, εισήλθε το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Ελέγχου των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής, στο οποίο συμμετέχει το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Την έναρξη της φάσης αυτής σηματοδότησε η ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, παρουσία του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και Ιδρυτή του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων-CLEO Θεοκλή Ζαούτη.

Το πενταετές πρόγραμμα φέρει την ονομασία «GRIPP» (Greek Infection Prevention Program) και χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι ένα από τα δέκα νοσοκομεία που επιλέχθηκαν για την εφαρμογή του, που έχει στόχο τη μείωση, πρόληψη και έλεγχο των συχνότερων και σοβαρότερων λοιμώξεων που σχετίζονται με την παρεχόμενη φροντίδα υγείας και την ορθολογική χρήση των αντιμικροβιακών.

Ο Project Manager Ιωάννης Φαρόπουλος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ) Αγγελική Καραΐσκου παρουσίασαν τους πυλώνες του προγράμματος και ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της Διοίκησης και τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό, η υλοποίηση του προγράμματος βρίσκεται στο στάδιο της επιτήρησης και καταγραφής των λοιμώξεων και θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής θα παραδοθεί στον ΕΟΔΥ για καθολική χρήση στα ελληνικά νοσοκομεία. Παράλληλα, η Ομάδα Εργασίας και Επέμβασης της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων εκπαιδεύτηκε στη μεθοδολογία καταγραφής των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Για την υλοποίηση του προγράμματος εγκαταστάθηκε στο Νοσοκομείο το ενιαίο εθνικό σύστημα καταγραφής ώστε η επιτήρηση των λοιμώξεων να γίνεται με τον βέλτιστο τρόπο.

Όπως τονίστηκε, το πρόγραμμα υλοποιείται σε μια κομβική συγκυρία, κατά την οποία η πρόληψη και ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής μπορούν να αναδειχθούν σε «κλειδί» για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος υγείας. «Για το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ αποτελεί στοίχημα η μείωση των λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής», ανέφερε ο κ. Ζαούτης.

Το GRIPP SNF αποτελεί την πρώτη πανεθνική σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων μερών για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής, συμπεριλαμβανομένων του ΟΔΙΠΥ, του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ.) και της ΕΕΕΛ, με διαχειριστή το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων–CLEO.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ