Οι ασθενείς που περνούν την COVID-19 ανησυχούν όλο και περισσότερο μπροστά στην πιθανότητα να εμπίπτουν στην ομάδα ασθενών που περνούν την λεγόμενη μακρά COVID. Είναι η λοίμωξη από κορωνοϊό που προκαλεί παρατεταμένα συμπτώματα σε πολλούς ασθενείς.
Τα περισσότερα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός τείνουν να υποχωρούν σε λίγες εβδομάδες. Αλλά ορισμένοι ασθενείς διαπιστώνουν ότι ορισμένα από αυτά παραμένουν μακροπρόθεσμα, ακόμη και αφότου τα τεστ δείχνουν ότι ο κορωνοϊός έχει φύγει από τον οργανισμό τους. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet εντόπισε πέντε συμπτώματα που οι ασθενείς με μακρά COVID τείνουν να αντιμετωπίζουν συχνότερα.
Και υπάρχει λόγος να δώσουμε προσοχή σε αυτά. Πέρα από τον προσδιορισμό των συμπτωμάτων, οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο εκπληκτικό συμπέρασμα ότι τα παρατεταμένα συμπτώματα είναι πιο συνηθισμένα από ό,τι νομίζαμε:
Το 76% των ασθενών στην μελέτη ανέφεραν τουλάχιστον ένα παρατεταμένο σύμπτωμα έξι μήνες μετά το πρώτο.
Με 1.733 συμμετέχοντες και μια περίοδο μελέτης έξι μηνών, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το έργο τους είναι η “μεγαλύτερη μελέτη κοόρτης με τη μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης” έως σήμερα. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα των ασθενών από την ιατρική βάση δεδομένων PubMed, καθώς και τηλεφωνικές συνεντεύξεις παρακολούθησης με επικεφαλής από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, η ομάδα συνέταξε την λίστα των πέντε μακροχρόνιων συμπτωμάτων που είναι πιο κοινά σε ασθενείς με μακρά COVID:
Κόπωση
Η κόπωση ήταν στην κορυφή της λίστας με τα μακροχρόνια συμπτώματα COVID-19. Αυτό συμφωνεί με αντίστοιχα ευρήματα από το CDC. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 63% των ασθενών στην μελέτη ανέφεραν κόπωση, ή μυϊκή αδυναμία κατά τον χρόνο της παρακολούθησής τους, έξι μήνες μετά το πρώτο τους σύμπτωμα.
Μυϊκοί πόνοι, ή αδυναμία
Ο μυϊκός πόνος, επίσης γνωστός ως μυαλγία, είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα στην μακρά COVID. Μία έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε ότι περίπου το 15% των ασθενών με μακρά COVID εμφανίζουν μυϊκούς πόνους.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Clinical Rheumatology, αυτοί οι μυϊκοί πόνοι μερικές φορές περιλαμβάνουν σοβαρό πόνο στην πλάτη σε περιπτώσεις COVID που εξελίσσονται σε πνευμονία. “Η μυαλγία και η κόπωση σε ασθενείς με COVID-19 μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι άλλες ιογενείς λοιμώξεις και μπορεί να μην ανταποκρίνονται στα συμβατικά παυσίπονα”, έγραψαν οι συγγραφείς αυτής της μελέτης.
Δυσκολία στον ύπνο
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Medicine έδειξε ότι «πολύ υψηλά ποσοστά κλινικά σημαντικής αϋπνίας» έχουν εμφανιστεί από την αρχή της πανδημίας, ακόμη και μεταξύ των υγιών ανθρώπων. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ερευνητές της μελέτης στο The Lancet διαπίστωσαν ότι πάνω από το 25% των ασθενών με μακρά COVID υπέφεραν από αϋπνίες κατά την περίοδο παρακολούθησης.
Σύμφωνα με ένα ερωτηματολόγιο της δρ. Rachel Manber, διευθύντρια του προγράμματος Stanford Sleep Health and Insomnia (SHIP), πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με σοβαρές ή παρατεταμένες περιπτώσεις COVID-19 μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο. Εξηγεί ότι “η κατάθλιψη, η διαταραχή του μετατραυματικού στρες, οι κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα φυσικά προβλήματα λόγω κορωνοϊού που προκαλούν οξύ ή χρόνιο πόνο μπορούν να συμβάλουν σε χρόνιες διαταραχές του ύπνου”.
Άγχος
Το άγχος είναι μια άλλη επίπτωση σε όσους ξεπερνούν αρχικά την COVID-19. Αναφέρεται από τους ασθενείς κυρίως μετά την υποχώρηση άλλων συμπτωμάτων. Μάλιστα, οι ερευνητές της μελέτης στο The Lancet διαπίστωσαν ότι το 23% των συμμετεχόντων συνέχισαν να αντιμετωπίζουν άγχος και κατάθλιψη έξι μήνες μετά το πρώτο τους σύμπτωμα.
Φυσικά, πολλοί ειδικοί αναμένουν ότι ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό μπορεί να έχουν αυξημένο άγχος μακροπρόθεσμα ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Ο δρ. Steven Taylor, συγγραφέας του The Psychology of Pandemics, δήλωσε πρόσφατα στο BBC ότι «για μια ατυχής μειονότητα ανθρώπων, ίσως 10-15%, η ζωή δεν θα επιστρέψει στο φυσιολογικό» λόγω της πίεσης στην ψυχική τους υγεία.
Κατάθλιψη
Ομοίως, η κατάθλιψη αναφέρεται συχνά μετά την εξασθένιση άλλων συμπτωμάτων COVID-19. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατάθλιψη, το άγχος, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η διαταραχή πανικού και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι συνέπειες του μετατραυματικού στρες από τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior and Immunity, αυτό έχει αποδειχθεί σε παρόμοιες επιδημίες όπως αυτές του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) και του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS). Σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις, οι ασθενείς που ανάρρωσαν είχαν αυξημένα ποσοστά διαταραχών της διάθεσης, ψύχωση και ποσοστά αυτοκτονίας έναν χρόνο αργότερα.
Πηγές: cdc.gov, who.int, med.stanford.edu, bbc.com, bestlifeonline.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ