Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις και αναδρομικά σε δυο δόσεις από το Μάρτιο


Το χρονοδιάγραμμα του επανυπολογισμού στις συντάξεις. Ποιοι θα πάρουν πρώτοι έως και 200 ευρώ επιπλέον το μήνα. Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά.

Αυξήσεις και αναδρομικά σε δύο δόσεις μέσα στους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο και Μάιο – Ιούνιο θα πάρουν πάνω από 500.000 συνταξιούχοι με τον επικείμενο επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με χρόνο ασφάλισης πάνω από 30 έτη σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Οι αυξήσεις θα είναι σημαντικές και, σύμφωνα με τα ενδεικτικά ποσά στους σχετικούς πίνακες που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ξεκινούν από τα 15 με 30 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν 33 – 35 έτη και συνταξιοδοτήθηκαν με μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ, ενώ όσο ανεβαίνουν οι μισθοί και τα έτη ασφάλισης, ανεβαίνουν και οι αυξήσεις, φθάνοντας ως τα 140 ευρώ με 37 έτη, ως τα 200 ευρώ με 39,9 έτη και ως τα 204 ευρώ με 40 έτη.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών σπάει σε δύο περιόδους και, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, πρώτοι θα πάρουν τις αυξήσεις οι νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με τις διατάξεις του νόμου «Κατρούγκαλου» από 13/5/2016 μέχρι και 30/9/2019 και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι αυξήσεις για τους παλαιότερους συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο 2016).

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών των αυξήσεων που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης για την εφαρμογή του νέου νόμου προβλέπει:

Πληρωμή των αυξήσεων του επανυπολογισμού με τη σύνταξη μηνός Απριλίου που καταβάλλεται τον Μάρτιο για συνταξιούχους μετά τις 13/5/2016 με 30 έτη ασφάλισης και άνω.

Πληρωμή των αναδρομικών από τις αυξήσεις των νέων συνταξιούχων τον Απρίλιο ή Μάιο. Τα αναδρομικά θα είναι 16 ή 17 μηνών, καθώς ο νόμος ισχύει από 1ης/1/2019, οπότε και οι όποιες αυξήσεις ανατρέχουν από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά.

Πληρωμή των αυξήσεων του επανυπολογισμού για τους παλαιούς (πριν από τον Μάιο του 2016) συνταξιούχους με 30 έτη και άνω, στη σύνταξη μηνός Μαΐου που θα λάβουν τον Απρίλιο με πιθανή τη μετάθεση των πληρωμών για Μάιο, που σημαίνει ότι οι αυξήσεις θα φανούν στη σύνταξη μηνός Ιουνίου.

Πληρωμή αναδρομικών για τις αυξήσεις των παλαιών συνταξιούχων τον Ιούνιο. Τα αναδρομικά θα είναι για 18 μήνες.

Ο επανυπολογισμός που θα γίνει στις κύριες συντάξεις με τον νόμο 4670/2020 αφορά σχεδόν 1 εκατ. συνταξιούχους που σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Οι 500.000 θα δουν αυξήσεις στην τσέπη και άλλοι τόσοι θα έχουν μεν αύξηση, αλλά δεν θα φτάσει στην τσέπη, γιατί θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

Επανυπολογισμό θα έχουν τόσο οι συνταξιούχοι που παίρνουν δική τους σύνταξη λόγω γήρατος με 30 έτη ασφάλισης και άνω, όσο και οι εκ μεταβίβασης συνταξιούχοι, που παίρνουν δηλαδή κύριες συντάξεις λόγω θανάτου εφόσον ο θανών είχε πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Τι έχουν να παίρνουν και πότε παλιοί και νέοι συνταξιούχοι

Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα έχουν αυξήσεις εφόσον η νέα σύνταξη καλύψει την προσωπική διαφορά που έχουν από τον πρώτο επανυπολογισμό. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με προσωπική διαφορά 100 ευρώ για να δει κέρδος στην τσέπη θα πρέπει να έχει αύξηση 150 ευρώ, ώστε τα 100 ευρώ να «ισοφαρίσουν» την προσωπική διαφορά και τα 50 ευρώ να μπουν στην τσέπη. Επίσης, οι παλαιοί θα πάρουν τις αυξήσεις σε πέντε ετήσιες δόσεις, με τις δύο πρώτες για το 2020 και το 2021 να πληρώνονται τώρα, ενώ οι νέοι θα τις πάρουν σε μία δόση φέτος, γιατί έτσι το προβλέπει ο νόμος 4670/2020. Τα δε αναδρομικά τους θα είναι από την πρώτη δόση της αύξησης (του 2020), γιατί αυτό προβλέπει ο νόμος 4670. Αν για παράδειγμα ένας παλιός συνταξιούχος έχει καθαρή αύξηση 140 ευρώ, αυτή θα μοιραστεί σε πέντε δόσεις των 28 ευρώ κάθε χρόνο για τα έτη 2020, 2021, 2022, 2023 και 2024. Τον Ιούνιο ή Μάιο θα πληρωθεί μαζί τις δύο δόσεις (για το 2020 και 2021) με αύξηση 56 ευρώ στη σύνταξη και τα αναδρομικά του θα είναι τα 28 ευρώ της πρώτης δόσης για 18 μήνες, ήτοι 504 ευρώ. Ενας νέος συνταξιούχος μετά τον Μάιο του 2016 που θα έχει και αυτός αύξηση 140 ευρώ θα την πάρει εφάπαξ με την πληρωμή του Μαρτίου – Απριλίου και τα αναδρομικά του θα είναι 140 ευρώ επί 17 μήνες, δηλαδή 2.380 ευρώ.

«Αγκάθι» οι αλχημείες  επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο λόγος για τον οποίο το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων τραβιέται πιο πίσω έχει να κάνει με το ότι το υπουργείο Εργασίας έχει βγάλει την πρώτη εγκύκλιο με τον επανυπολογισμό των συντάξεων για τους νέους μετά τον Μάιο του 2016 συνταξιούχους, ενώ για τους παλαιότερους η εγκύκλιος αργεί, γιατί ανέκυψαν σοβαρά ζητήματα με τον επανυπολογισμό της εθνικής σύνταξης, αλλά και με την προσαύξηση του 0,075% για όσους είχαν καταβάλει υψηλές εισφορές.

Υπάρχει θέμα με τις διπλές συντάξεις (γήρατος και χηρείας) στις οποίες έδωσαν δύο εθνικές συντάξεις, παρότι δεν προβλεπόταν στον επανυπολογισμό που έγινε το 2019 με τον νόμο Κατρούγκαλου. Αυτό που αποκαλύφθηκε ήταν, για παράδειγμα, ότι συνταξιούχοι με δύο συντάξεις (γήρατος από ΙΚΑ και θανάτου από ΟΑΕΕ) πήραν δύο εθνικές συντάξεις ενώ έπρεπε να πάρουν μία εθνική και δύο ανταποδοτικές συντάξεις για τον χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ και τον χρόνο του ΟΑΕΕ. Η αλχημεία αυτή έγινε με εγκυκλίους που είχαν βγει το 2018, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαπιστώσει ότι αν εφάρμοζε τον νόμο Κατρούγκαλου, τότε οι συντάξεις των παλαιών θα είχαν μεγάλες μειώσεις και θα έπρεπε να καλυφθούν με εξίσου μεγάλες προσωπικές διαφορές που θα τρόμαζαν τους συνταξιούχους! Για να μη φανούν οι μεγάλες διαφορές στον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων, άλλαξαν τον νόμο με εγκυκλίους και έδωσαν δύο εθνικές συντάξεις σε όσους είχαν δύο δικαιώματα σύνταξης. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που έπαιρνε πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου 800 ευρώ σύνταξη γήρατος και 500 ευρώ σύνταξη θανάτου, δηλαδή σύνολο 1.300 ευρώ, έπεφτε με τον επανυπολογισμό στα 900 ευρώ και από τις δύο συντάξεις, οπότε θα είχε μια προσωπική διαφορά 400 ευρώ. Για να μη φανούν η μείωση και η μεγάλη προσωπική διαφορά, έδωσαν δεύτερη εθνική σύνταξη, οπότε το σύνολο ανέβηκε στα 1.100 ευρώ και η προσωπική διαφορά έγινε 200 ευρώ.

Αυτό που εξετάζεται είναι να μη μεταβληθούν τα ποσά και να μείνουν οι δύο εθνικές συντάξεις σε όσους έχουν κάτω από τα 30 έτη και να μετατραπεί σε προσωπική διαφορά η δεύτερη εθνική σύνταξη σε όσους θα έχουν νέο επανυπολογισμό με χρόνο ασφάλισης πάνω από 30 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ