Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Startups και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Προκλήσεις και Προοπτικές για την υπέρβαση της κρίσης του Covid-19

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες Τέταρτη 04 Ιουνίου 2020, η διαδικτυακή συζήτηση «Startups and SMEs: Challenges & Opportunities to Overcome the Covid-19 Crisis».

H ψηφιακή εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το European Business Angels Network και το Hellenic Business Angels Network.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, η κα. Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας, Εκπαίδευσης και Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Γιάννης Τσακίρης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Nuno Quental, European Innovation Council Task Force, ο κ. Peter Cowley, President, European Business Angel Network (EBAN) & Chair, the Cambridge Business Angels, ο κ. Ron Weissman, Board of Directors Member, Angel Capital Association (ACA-USA) & Angel Investor at Band of Angel (USA) και ο κ. Δημήτρης Τσίγκος, Co-founder HeBAN, Founder Starttech Ventures.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο καθηγητής κ. Πάνος Κετικίδης, Co-Founder, Heban & BoD Member, EBAN & Member, AmChamGR EIE Committee.

Στο πλαίσιο της συζήτησης από το σύνολο των συμμετεχόντων αποτυπώθηκε η κατάσταση που επικρατεί στο ευρύτερο οικοσύστημα Μικρομεσαίων και Νεοφυών Επιχειρήσεων και επενδυτικής κοινότητας μετά την εκδήλωση της πανδημίας. Αναδείχθηκε η άμεση επίδραση που είχε η κρίση στις επιχειρήσεις, αυτή της ρευστότητας και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του επιχειρηματικού τους πλάνου σε νέα δεδομένα και συνθήκες. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η μείωση της δυναμικής της «επενδυτικών αγγέλων» καθώς η προτεραιότητά τους θα είναι η επένδυση στο υπάρχον χαρτοφυλάκιό τους. Παράλληλα όμως δόθηκε η διάσταση της ευκαιρίας καθώς μια κρίσιμη μάζα ισχυρών επιχειρηματικών δομών προήλθε μέσα από την κρίση και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει. Τέλος υπογραμμίστηκε η σημασία που πρέπει να δοθεί στο πιο σημαντικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων που είναι ο άνθρωπος, και η επιστροφή σε αυτό που αποκαλείται core business.

Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, ο κ. Τσακίρης, τοποθετούμενος στην επόμενη ημέρα της πανδημίας αναφέρθηκε στην εικόνα που έχει η Ελλάδα ως μια πολύ σοβαρή χώρα που μπορεί να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα μεγάλες κρίσεις. Ειδικότερα υπογράμμισε: «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, στον οποίο έχουμε τη βούληση να οικοδομήσουμε τις πολιτικές και να φέρουμε τα εργαλεία εκείνα για να έχουμε επιτυχία. Θα ήθελα να προσκαλέσω τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις να δει τις προοπτικές που παρουσιάζει η Ελλάδα».

Η κυρία Λίτσα Παναγιωτοπούλου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αναπτυχθούν όλες οι αναγκαίες πολιτικές σε συνδυασμό με την λεπτομερή ανάλυση και εκτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται μετά την πανδημία ώστε η επιχειρηματικότητα τόσο στο πλαίσιο των νεοφυών όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να διατηρηθεί βιώσιμη και να αναπτυχθεί.

Ειδικότερα στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Τσίγκος αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ελληνικό startup οικοσύστημα, αναφέρθηκε στη δημιουργία πολιτικών που θα καθορίζεται από ενέργειες και στρατηγικές, που θα προσαρμόζονται σε επί μέρους ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων, ενώ ο κ. Nuno Quental υπογράμμισε τις δυσκολίες που έχουν τόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και οι startups στην Ευρώπη, ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή να κάνουν scale up, γεγονός που σχετίζεται πολύ περισσότερο με την πολυδιάσπαση της αγοράς παρά με το δείκτη καινοτομίας, ο οποίος παραμένει υψηλός.

Ο κ. Peter Cowley, τοποθετήθηκε στο πλαίσιο των στρατηγικών που αναπτύσσει η Μεγάλη Βρετανία για την ενίσχυση τόσο της νεοφυούς όσο και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, έναν συνδυασμό κεντρικών πολιτικών και χρηματοδοτήσεων. Σε μια χώρα 65 εκατομμυρίων κατοίκων, υπάρχουν σχεδόν 6 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων του ενός ή δύο ατόμων. Τέλος, ο κ. Ron Weissman υπογράμμισε με τη σειρά έχοντας την εμπειρία τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης τη σημαντική έλλειψη ρευστότητας που παρουσιάζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Ειδικότερα στις ΗΠΑ, περισσότερες από τις μισές startup είναι κάτω από ισχυρή κρίση απώλειας εσόδων.

Ο κ. Παναγιώτης Κετικίδης τόνισε συμπερασματικά: Οι μεγαλύτερες και πιο επείγουσες προκλήσεις για τις μΜΕ και τις startups είναι τα ζητήματα ρευστότητας, ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας και κάποια προβλήματα με το τρέχον επιχειρηματικό μοντέλο. Μεταξύ άλλων παραγόντων, πολλά εξαρτώνται από την ανθεκτικότητα των υφιστάμενων επιχειρηματικών μοντέλων των εταιρειών, την ευελιξία τους να προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα, την υπεύθυνη διαχείριση μετρητών και τη δύναμη των ομάδων τους.

Για να παρακολουθήσετε τη μαγνητοσκόπηση της συζήτησης πατήστε ΕΔΩ: https://cutt.ly/OyC3jEn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ