Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

«Learning & Skills Trends in the COVID-19 Era»

AmChamGR Digital Talks & Events
«Learning & Skills Trends in the COVID-19 Era»
Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ψηφιακή εκδήλωση “Learning & Skills Trends in the COVID-19 Era” στο πλαίσιο των ψηφιακών εκδηλώσεων AmChamGR Digital Talks & Events, που διοργανώνει αυτή την περίοδο το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στη ψηφιακή συζήτηση συμμετείχαν η κα Ιωάννα Λυτρίβη, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού –ΕΟΠΠΕΠ, η κα Ania Mendrek, Director MAXIMUS, Global Group, ο κ. Κωνσταντίνος Πουλιάκας, Expert, Department for Skills and Labour Market, Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης–CEDEFOP και ο κ. Harry Anthony Patrinos Practice Manager, Education, World Bank Group.

Τη συζήτηση συντόνισε η Δρ. Βενετία Κουσία, Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Η πανδημία του COVID-19 οδήγησε τις εταιρείες στην εφαρμογή μιας νέας εργασιακής πραγματικότητας, όπου αναδείχθηκε η σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκε ο ρόλος και η ανάγκη της ανάπτυξης των νέων δεξιοτήτων, καθώς και η ανάγκη εξέλιξης των εργαλείων κατάρτισης, σε αυτό το νέο και ταχέως μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό, ο κ. Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι η μεγάλη πρόοδος της τεχνολογίας και η επίδρασή της στην καθημερινή ζωή, έχει δημιουργήσει την ανάγκη δια βίου μάθησης αλλά και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, με σκοπό να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της καθημερινότητας και της εργασίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Δρ. Κουσία η πανδημία του COVID-19 μας υπενθύμισε ότι τόσο η υγεία όσο και οι εργασία δεν είναι δεδομένα, αλλά αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες της ζωής οι οποίοι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Σύμφωνα με την Δρ. Κουσία η πανδημία αποτέλεσε την αφορμή για να γίνουμε πιο δημιουργικοί, αλλά και να αναδείξουμε τη διαφορετικότητά μας μέσα από έναν εναλλακτικό τρόπο.

Αναλύοντας τις ταχύτατες αλλαγές που έφερε η πανδημία του COVID-19 στην εκπαίδευση αλλά και την εργασία, η κα Λυτρίβη δήλωσε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας αναμένεται να χαθούν περίπου 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως και υποστήριξε πόσο σημαντικό είναι να επενδύσουν οι εταιρείες στην εκπαίδευση των εργαζομένων τους με σκοπό τη αναβάθμιση των προσόντων τους για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις ταχύτατα μεταβαλλόμενες συνθήκες. Παράλληλα, ο κ. Πουλιάκας δήλωσε πως σύμφωνα με την Έρευνα του Εργατικού Δυναμικού πριν από την πανδημία του COVID-19 το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούταν μέσω της τηλεργασίας στην Ελλάδα ήταν μόλις 4% σε αντίθεση με τον μέσο όρο της ΕΕ που έφτανε το 14%.

Εξηγώντας τους μηχανισμούς στήριξης των ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας του COVID-19, σε Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και ΗΠΑ η κα Mendrek τόνισε πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων με σκοπό την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, την απορρόφηση τους έστω σε προσωρινές θέσεις εργασίας και φυσικά τη ψυχολογική υποστήριξη προκειμένου να παραμείνουν ενεργοί και να μη χάσουν την αισιοδοξία τους.

Τέλος, όπως υποστήριξε ο κ. Harry Anthony Patrinos μία κρίση όπως αυτή που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19 μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται στο εκπαιδευτικό σύστημα, ειδικά στη δημόσια εκπαίδευση με σκοπό αυτό να συμβαδίζει με τις ανάγκες που δημιουργούνται στην αγορά εργασίας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία και την ανάγκη της δια βίου μάθησης.

Για να δείτε τη μαγνητοσκόπηση της συζήτησης πατήστε ΕΔΩ: https://cutt.ly/ruvKa7H

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ