Ευχάριστα νέα κομίζει μια πρόσφατη μελέτη για ασθενείς με διαβήτη ή υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο PLOS Medicine, μια απλή προσθήκη στο καθημερινό διαιτολόγιο μπορεί να επιτύχει σημαντικά οφέλη προς τη βελτίωση της υγείας των εν λόγω ασθενών.
Βρετανοί ερευνητές, μελετώντας πλήθος ερευνών με συνολικό δείγμα 10.000 συμμετεχόντων που έπασχαν από προδιαβήτη, διαβήτη κύησης, διαβήτη τύπου 1 ή διαβήτη τύπου 2, διαπίστωσαν πως η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών σχετίστηκε με βελτίωση στους δείκτες σακχάρου των ασθενών.
Συγκεκριμένα, μια μικρή διαφορά 16 γραμμαρίων στην πρόσληψη φυτικών ινών, ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει στους ασθενείς που κατανάλωναν 35 γρ. φυτικών ινών ημερησίως μικρότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερες τιμές σακχάρου, χοληστερόλης και φλεγμονής, έναντι όσων ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (19 γρ. την ημέρα). Επιπλέον, για τους πρώτους σημειώθηκαν 14 λιγότεροι θάνατοι ανά 1.000 άτομα.
Εάν επιθυμείτε μεγαλύτερη πρόσληψη ινών, προσπαθήστε να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα. Καλές πηγές αποτελούν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι πίτουρα περιέχει έως και 47 γρ. ινών, μισό φλιτζάνι λευκά φασόλια περίπου 10 γρ. ινών ενώ μια χούφτα αμύγδαλα περίπου 13 γραμμάρια.
Μην ξεχνάτε: η αύξηση πρόληψης φυτικών ινών πρέπει να γίνεται σταδιακά, ώστε να προσαρμοστεί το πεπτικό σας σύστημα, και να συνοδεύεται απαραιτήτως από μεγαλύτερη κατανάλωση νερού.
Βρετανοί ερευνητές, μελετώντας πλήθος ερευνών με συνολικό δείγμα 10.000 συμμετεχόντων που έπασχαν από προδιαβήτη, διαβήτη κύησης, διαβήτη τύπου 1 ή διαβήτη τύπου 2, διαπίστωσαν πως η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών σχετίστηκε με βελτίωση στους δείκτες σακχάρου των ασθενών.
Συγκεκριμένα, μια μικρή διαφορά 16 γραμμαρίων στην πρόσληψη φυτικών ινών, ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει στους ασθενείς που κατανάλωναν 35 γρ. φυτικών ινών ημερησίως μικρότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερες τιμές σακχάρου, χοληστερόλης και φλεγμονής, έναντι όσων ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (19 γρ. την ημέρα). Επιπλέον, για τους πρώτους σημειώθηκαν 14 λιγότεροι θάνατοι ανά 1.000 άτομα.
Εάν επιθυμείτε μεγαλύτερη πρόσληψη ινών, προσπαθήστε να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα. Καλές πηγές αποτελούν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι πίτουρα περιέχει έως και 47 γρ. ινών, μισό φλιτζάνι λευκά φασόλια περίπου 10 γρ. ινών ενώ μια χούφτα αμύγδαλα περίπου 13 γραμμάρια.
Μην ξεχνάτε: η αύξηση πρόληψης φυτικών ινών πρέπει να γίνεται σταδιακά, ώστε να προσαρμοστεί το πεπτικό σας σύστημα, και να συνοδεύεται απαραιτήτως από μεγαλύτερη κατανάλωση νερού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ