Η Γαλλία χαρακτήρισε σήμερα «πρόκληση» την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσει από τις παγκόσμιες συνομιλίες για τη φορολόγηση των κολοσσών του Διαδικτύου, όπως της Google, της Amazon και της Facebook και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα μπορεί να επιβάλει φόρους ακόμα κι αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του έτους.
Η τελευταία διατλαντική εμπορική διαφωνία ξεκίνησε αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες ότι αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες για τους νέους διεθνείς κανόνες για τις εταιρίες του Διαδικτύου, λέγοντας ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες.
Σχεδόν 140 χώρες συμμετέχουν στις συνομιλίες που διοργανώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πρώτη εδώ και μια γενιά μεγάλη αναθεώρηση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων προκειμένου να επικαιροποιηθούν και να προσαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή.
Στόχος των συνομιλιών είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία έως τα τέλη του 2020, αλλά αυτή η προθεσμία τώρα φαίνεται ανέφικτη μετά την τελευταία κίνηση της Ουάσιγνκτον και τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία απάντησαν από κοινού σήμερα σε επιστολή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν που ανακοίνωνε την αποχώρηση.
«Αυτή η επιστολή είναι πρόκληση. Είναι πρόκληση προς τους εταίρους στον ΟΟΣΑ, όπου απέχουμε ελάχιστα από μια συμφωνία στη φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών», δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter αναφορικά με την επιστολή του Μνούτσιν.
Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Μαδρίτη και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα δεχθούν «κανενός είδους απειλή από κάποια άλλη χώρα» αναφορικά με τη διαμάχη για τον ‘ψηφιακό’ φόρο.
Οι ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν ότι οι εταιρίες τεχνολογίας καταβάλλουν πολύ χαμηλό φόρο στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, διότι μπορούν να εγγράφουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες του κόσμου όπου έχουν περιορισμένες υποδομές. Οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί στην μονομερή επιβολή φόρου στις εταιρίες της στη Σίλικον Βάλεϊ απουσία μιας συμφωνίας σε επίπεδο ΟΟΣΑ.
Σαμπάνια και τσάντες
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η παύση που ανακοινώθηκε από την Ουάσινγκτον στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τον φόρο GAFA (από τα αρχικά γράμματα των διακριτικών τίτλων των εταιρειών Google, Amazon, Facebook και Apple) να μην είναι «οριστική».
«Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για την αμερικανική απόφαση να φρενάρει τις διεθνείς συζητήσεις για τη φορολόγηση των εταιριών των Διαδικτύου. Ελπίζω ότι πρόκειται για προσωρινό εμπόδιο αντί για οριστική παύση», ανέφερε ο Τζεντιλόνι σε δήλωσή του όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει μια παγκόσμια λύση για να φέρει τη φορολογία των επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα», πρόσθεσε. «Αλλά εάν αυτό αποδειχθεί αδύνατον φέτος, έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα προχωρήσουμε με την νέα πρόταση σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε, λέγοντας ότι φόροι μπορούν να εισαχθούν και χωρίς μια παγκόσμια συμφωνία.
Η Γαλλία, μια από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν θέσει σε εφαρμογή νέους φόρους για τη άντληση περισσότερων εσόδων από τις ψηφιακές εταιρίες, συμφώνησε να αναστείλει την είσπραξη του φόρου όσο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια προσέγγιση στο θέμα αυτό.
Ο Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία θα επιβάλει φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες φέτος ανεξάρτητα από το εάν οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό ή όχι.
«Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί ότι οι ψηφιακοί κολοσσοί μπορούν να βγάλουν κέρδη από τα 450 εκατ. Ευρωπαίους πελάτες τους και να μην πληρώσουν φόρους εκεί όπου αυτοί βρίσκονται», δήλωσε.
Ο γαλλικός φόρος προβλέπει επιβάρυνση 3% σε έσοδα από ψηφιακές υπηρεσίες που αντλούνται στη Γαλλία από εταιρίες με έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ στη Γαλλία και 750 εκατ. ευρώ σε όλο τον κόσμο.
Η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει να επιβάλει εμπορικούς δασμούς στη γαλλική σαμπάνια, τις τσάντες και άλλες προϊόντα ως αντίποινα.
Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν αυτό τον μήνα εμπορική έρευνα για τους ''ψηφιακούς'' φόρους στη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες επικαλούμενες τις ανησυχίες ότι οι φόροι αυτοί στοχοποιούν αθέμιτα αμερικανικές εταιρίες.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε αυτό τον μήνα να επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα εάν το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν καταργήσει τους δασμούς στους αμερικανικούς αστακούς.
Οι προσπάθειες να επιτευχθεί μια περιορισμένη έστω εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ έχουν αποτύχει και πηγές και από τις δύο πλευρές βλέπουν λίγες πιθανότητες προόδου, με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές να απέχουν μετά βίας 5 μήνες.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στη Βρετανία, η οποία επιδιώκει εμπορικές συμφωνίες με τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον μετά την αποχώρηση της από την ΕΕ, δήλωσε ότι το Λονδίνο προτιμά «μια παγκόσμια λύση για τις φορολογικές προκλήσεις που τίθενται από την παγκοσμιοποίηση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να πετύχουμε αυτό τον στόχο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ