Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ολυμπιάδας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του αγάλματος της Ολυμπιάδας που τοποθετήθηκε στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά στο χαιρετισμό της μίλησε για την προσωπικότητα της Ολυμπιάδας, μάνας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για τους πολλαπλούς συμβολισμούς που έχει η ιδέα και, τελικά, η υλοποίηση του έργου με την έμπρακτη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και συνεχάρη τους συνδιοργανωτές για την επιτυχή τελετή. Η κα. Αηδονά απέσπασε το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, καθώς ήταν η τελευταία παρουσία της σε εκδήλωση ως Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας.

Αναλυτικά η ομιλία της στην εκδήλωση ακολουθεί παρακάτω:

''Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ολυμπιάδας είναι η υλοποίηση μίας ιδέας που συζητήθηκε εκτενώς στο Γραφείο μου, εδώ στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Μία σχετικά μεγάλη ομάδα ανθρώπων από την τοπική κοινωνία, με βασικό πυρήνα τον Σύλλογο Ηπειρωτών και με την υποστήριξη από την πρώτη στιγμή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, αγκάλιασαν την ιδέα του Αγάλματος της Ολυμπιάδας, εμπνεύστηκαν από τους πολλαπλούς συμβολισμούς του και, τελικά, πέτυχαν την κατασκευή και τοποθέτησή του.

Σήμερα λοιπόν, είναι μία ξεχωριστή μέρα χαράς και ικανοποίησης, καθώς ένα συλλογικό όραμα, το οποίο στηρίχθηκε από πολλά διαφορετικά πρόσωπα και φορείς της τοπικής κοινωνίας, ολοκληρώνεται. 

Όλοι όσοι εργάστηκαν στο πλαίσιο αυτής της Ομάδας, γνωρίζουν από προσωπική εμπειρία τις δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεραστούν, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Το τελικό αποτέλεσμα όμως, η τοποθέτηση και ένταξη του Αγάλματος στον αστικό ιστό της Έδεσσας, δείχνει ότι αξίζει να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε για έργα που αφορούν τον τόπο μας. Ειδικά για δράσεις που μας φέρνουν σε μία ζωογόνο επαφή με την ιστορία μας και συμβάλλουν στην ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού.

Στο έργο του «Μαρία Νεφέλη», ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης έχει γράψει: «Χαράξου κάπου, με οποιονδήποτε τρόπο και μετά πάλι σβήσου με γενναιοδωρία...» Τι καλό μπορούμε να προσφέρουμε στη νέα γενιά και στις γενιές που έρχονται;

Σίγουρα ο νους όλων μας δεν πάει σε υλικά αγαθά. Το πολυτιμότερο αγαθό και εφόδιο που μπορούμε να δώσουμε σ’ έναν νέο άνθρωπο είναι η Παιδεία…

Είναι γνωστό ότι η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διακρίνονταν για το υψηλό επίπεδο της Παιδείας της. Αυτός ήταν, σύμφωνα με τους ιστορικούς και ο λόγος που ο σύζυγός της, ο Φίλιππος ο Δεύτερος, εμπιστεύτηκε στην Ολυμπιάδα την αγωγή του Αλέξανδρου, κατά την παιδική του ηλικία…

Όπως ανέφερα προηγούμενα, η τοποθέτηση του Αγάλματος της Ολυμπιάδας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, είναι ένα γεγονός με πολλούς συμβολισμούς.

Στο πρόσωπο της Ολυμπιάδας, τιμούμε τη μορφή της μάνας που δίνει ζωή και ανατροφή στα παιδιά της, για να υπηρετήσουν με αξιοσύνη την κοινωνία και ν’ αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο.

Η Ολυμπιάδα ήταν η πρώτη και μοναδική Βασίλισσα των Μακεδόνων. Είναι γνωστό ότι ήταν το πρόσωπο στο οποίο ο Φίλιππος εμπιστεύονταν τη βασιλική σφραγίδα, όταν έλλειπε στις πολύμηνες εκστρατείες του.

Μέσα από την πολύπλευρη και ισχυρή προσωπικότητα της Ολυμπιάδας, τιμούμε τη σύγχρονη, χειραφετημένη γυναίκα, που αξιοκρατικά και ισότιμα εργάζεται για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.

Οι πολίτες της Πέλλας καλωσορίζουν την Ολυμπιάδα στη γενέθλια γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δυόμισι χιλιάδες χρόνια περίπου μετά από την σημαντικότερη περίοδο στη μακραίωνη ιστορία της Μακεδονίας…

Καλωσορίζουμε την Ολυμπιάδα στην Πέλλα και στη Μακεδονία σε μία κρίσιμη, ίσως, περίοδο που χρειάζεται όλοι οι Έλληνες να διατηρήσουμε την ομοψυχία μας και την κοινωνική αλληλεγγύη που μας χαρακτηρίζει ως έθνος.

Είναι, όμως, και μια πρωτοβουλία που δείχνει τους δεσμούς - ιστορικούς, πολιτιστικούς, φιλίας - που υπάρχουν σε διαπεριφερειακό επίπεδο ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπως, φυσικά και με όλους τους φορείς Α’ και Β’ βαθμού της Αυτοδιοίκησης.

Η υλοποίηση και η τοποθέτηση του αγάλματος της Ολυμπιάδας, ενός σημαντικού συλλογικού έργου που πέτυχε η τοπική κοινωνία, δείχνει ότι μπορούμε να νιώθουμε ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.

Ο αληθινός πλούτος που μπορεί να εγγυηθεί την μακρόχρονη Ανάπτυξη της Ελληνικής περιφέρειας, είναι η ιστορία μας και οι αξίες και παραδόσεις των προγόνων μας. Μέσα από την βαθύτερη κατανόηση και προάσπιση της ιστορίας μας και της εθνικής μας ταυτότητας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να παραμείνει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων στην Ευρώπη και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω. Θα ακούσουμε από άλλους ομιλητές για την πολύπλευρη προσωπικότητα της Ολυμπιάδας μέσα από την οποία μπορούμε να εμπνευστούμε και να οραματιστούμε για την Πέλλα. 

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να συγχαρώ τους εμπνευστές και υποστηρικτές του αγάλματος της Ολυμπιάδας. Εύχομαι η τοποθέτησή του να αποτελέσει μία νέα αφετηρία για ανάπτυξη, πρόοδο και, κυρίως, παιδεία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι επέλεξα αυτή η σημαντική εκδήλωση, την οποία και εγώ προσωπικά και η Π.Ε. Πέλλας πιστέψαμε και στηρίξαμε έμπρακτα, να είναι η τελευταία που θα είμαι παρούσα ως Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας.

Είμαι πεπεισμένη ότι με το έργο και τη συνεισφορά μας στην επίλυση των προβλημάτων της Πέλλας αφήνουμε μια σπουδαία παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα.

Σας ευχαριστώ''.

Την επιτυχημένη εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός με καταγωγή από την Ήπειρο κ. Βάνα Μπάρμπα, ενώ, παραβρέθηκαν εκτός της Προέδρου του Συλλόγου Ήπειρωτών Έδεσσας “ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ” κ. Κωνσταντίνας Πλιούτα η οποία αγωνίστηκε με θέρμη για την υλοποίηση του έργου, εκπρόσωποι του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου που συνέβαλε και αυτός από την πλευρά του για την τοποθέτηση του αγάλματος, ο Διοικητής Ιιας Μ/Κ Μεραρχίας Στρατηγός Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο Αστυνομικός Δ/ντής Πέλλας Πέτρος Περδικάτσης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Άρτας κ. Καραχλιάς, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και πολίτες. Την κύρια ομιλία για την Ολυμπιάδα πραγματοποίησε ο Ιστορικός – Πολιτικός Επιστήμων κ. Γιώργος Παναγιωτίδης. Την μουσική – καλλιτεχνική νότα στην εκδήλωση έδωσαν ο Κώστας Πατσιάς που τραγούδησε με τη συνοδεία ορχήστρας και μέλη της ακαδημίας Fitness Club της Έδεσσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ