της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη
Κανόνες ασφαλείας που συχνά δεν τηρούνται κατά την προετοιμασία και κατανάλωση των εορταστικών γευμάτων του ρεβεγιόν για την πρόληψη συνήθων ιατρικών απροόπτων είναι:
Το ρεβεγιόν αποτελεί παραδοσιακά ετήσια εστία συνάντησης φίλων και συγγενών. Η σύσφιξη σημαντικών δεσμών, η ενσωμάτωση παραδοσιακών ηθών και εθίμων, η ξεκούραση από την εργασιακή καθημερινότητα πολλές φορές διαταράσσονται από την εμφάνιση παθολογικών συμπτωμάτων, τα οποία συχνά σχετίζονται με την προετοιμασία των γευμάτων αλλά και την κατανάλωση των εορταστικών εδεσμάτων. Η διάρροια, το φούσκωμα, η δυσπεψία και τα προβλήματα από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι τα ιατρικά απρόοπτα των οποίων η συχνότητα αυξάνει σημαντικά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων Πρωτοχρονιάς. Η πλειοψηφία των συμπτωμάτων αυτών θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν τηρούνταν ορισμένα απλά μέτρα τα οποία συχνά αμελούνται.
Κανόνες ασφαλείας που συχνά δεν τηρούνται κατά την προετοιμασία και κατανάλωση των εορταστικών γευμάτων του ρεβεγιόν για την πρόληψη συνήθων ιατρικών απροόπτων είναι:
1. Συχνά δεν γίνεται σχολαστικό πλύσιμο των χεριών από τους οικοδεσπότες και τους σερβιτόρους πριν την Παρασκευή του φαγητού ή το σερβίρισμα. Πολλές φορές οι πάγκοι προετοιμασίας των τροφίμων δεν καθαρίζονται αναλόγως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διασπορά ιών μικροβίων και ρύπων. Αποτελεσματική απολύμανση γίνεται όταν το σαπούνι παραμένει στα χέρια τουλάχιστον επί 25 δευτερόλεπτα. Μην αμελείτε κατά την εφαρμογή του σαπουνιού τους καρπούς, την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων, τα δάκτυλα, τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια. Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό. Στεγνώστε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας καθαρή πετσέτα.
2. Συχνά δεν επιδεικνύεται η δέουσα προσοχή κατά τον χειρισμό τροφίμων υψηλού κινδύνου. Ορισμένα τρόφιμα είναι τρόφιμα υψηλού κινδύνου. Τρόφιμα υψηλού κινδύνου που χρησιμοποιούνται συχνά κατά τις μαγειρικές συνθέσεις είναι το μαλακό τυρί, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας, το ζαμπόν, τα θαλασσινά το αυγό (όπως το τιραμισού). Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα επιμόλυνσής τους από τοξικά μικρόβια και ιούς είναι αυξημένη. Τα τρόφιμα αυτά πρέπει να αποθηκεύονται χωριστά και με ασφάλεια στο ψυγείο, ώστε οι χυμοί τους να μη στάζουν και να μην εκχέονται σε παρακείμενα τρόφιμα. Πρέπει να μαγειρεύονται επαρκώς. Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιούνται χωριστά εργαλεία κοπής όταν είναι ωμά, τα οποία στη συνέχεια πρέπει να πλένονται με ζεστό σαπούνι και νερό και να μην χρησιμοποιούνται άκριτα για το σερβίρισμα των μαγειρεμένων τροφίμων.
3. Συχνά χρησιμοποιούνται μη παστεριωμένα ωμά αυγά σε μαγειρικές συνθέσεις του ρεβεγιόν όπως tiramisu, σαλάτες Caesar. Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά σε πιάτα που περιέχουν ωμά αυγά. Η σαλμονέλα και άλλα επιβλαβή μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν σε μη παστεριωμένα αυγά με φαινομενικώς φυσιολογική όψη.
4. Τα μαγειρεμένα φαγητά συχνά παραμένουν επί στο μπουφέ του ρεβεγιόν. Η παραμονή επί μακρόν-ιδιαιτέρως άνω του δίωρου- των μαγειρεμένων φαγητών στο μπουφέ, δίνει τον χρόνο σε μικροοργανισμούς να πολλαπλασιαστούν. Σερβίρετε καυτά τα ζεστά πιάτα και βάλετε άμεσα τα κρύα πιάτα στο ψυγείο. Τα κρύα πιάτα πρέπει να μεταφέρονται στο τραπέζι τη στιγμή της έναρξης του γεύματος. Επισκεφτείτε άμεσα το μπουφέ μία φορά και όχι πολλές φορές και καθυστερημένα.
5. Επιλέγονται αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και γίνεται υπερκατανάλωση. Η νόθευση των αλκοολούχων ποτών με μεθανόλη αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε. Τα προβλήματα που δημιουργεί η μεθανόλη περιλαμβάνουν νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα με την καρδιά και την κυκλοφορία, ηπατική βλάβη, διαταραχές της όρασης όπως θαμπή όραση, αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων, προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση, βλάβες νεύρων και του εγκεφάλου, κόπωση. Επιλέξτε επώνυμα αλκοολούχα ποτά για τα εορταστικά σας γεύματα και μην πίνετε ανά ημέρα πάνω από 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5% ή 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% ή 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40% που αποτελεί μία μερίδα αλκοόλ. Καλές γιορτές, χρόνια πολλά με υγεία
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 2102122198 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 2102122198 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ