Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Από τους κατώτατους ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα

Στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό, φιγουράρει η Ελλάδα, με τον μισθό να βρίσκεται στα «τάρταρα», με αποτέλεσμα, κυρίως οι νέοι να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με άρθρο του World Economic Forum που επικαλείται στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Wirtschafts-und Sozialwissenschaftliches Institut (WSI) το ωρομίσθιο:
-στο Λουξεμβούργο 11,55€
-στη Γαλλία 9,88€
-στην Ιρλανδία 9,55€
-στην Αυστραλία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή, ισοδυναμεί με 9,47 ευρώ αγοραστικής δύναμης
-στη Γερμανία 8,84€
-στην Ισπανία 4,46€
-στην Πορτογαλία 3,49€
-στην Ελλάδα 3,39€
-όντας εξαπλάσιο της Ρωσίας που αξίζει μόλις 1,64 ευρώ

Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από ευρωπαϊκές χώρες, όμως η Ελλάδα, η Βραζιλία και η Αργεντινή βρίσκονται στις τρεις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, αντίστοιχα.



Και όλα αυτά την ώρα που στην Ευρώπη κορυφώνονται οι συζητήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς η ισπανική κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και 40 χρόνια καθώς θα φτάσει το 22%.

Στη Γαλλία, δε, υπό την πίεση των «κίτρινων γιλέκων» ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως θα αυξηθεί επίσης ο κατώτατος μισθός. Επίσης, στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Με τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία έχει επιδεινώσει τις κοινωνικές ανισότητες σε πολλές χώρες, η στήριξη των χαμηλά αμειβομένων εργαζομένων αποτελεί βασικό στόχο για τις κυβερνήσεις. Τη στιγμή που οι κατώτατοι μισθοί προσφέρουν μια διαδρομή μακριά από τη φτώχεια, δεν είναι απαλλαγμένοι από την αμφισβήτηση, προκαλώντας συχνά πολιτικά φορτισμένες συζητήσεις και δημιουργώντας πρωτοσέλιδα, όπως υπογραμμίζει το άρθρο του World Economic Forum.

Παράλληλα, συνεχίζει το άρθρο σε άλλο σημείο, ορισμένες εταιρείες δεν φοβούνται να πληρώνουν περισσότερα, επειδή μειώνουν τις αλλαγές προσωπικού, μειώνοντας τις δαπάνες για προσλήψεις και κατάρτιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ