Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Στα 9 λεπτά η πλαστική σακούλα από την Πρωτοχρονιά του 2019

Το περιβαλλοντικό τέλος που επιβλήθηκε στις πλαστικές σακούλες διπλασιάζεται με την έναρξη του νέου χρόνου – Στόχος είναι η περαιτέρω μείωση της χρήσης τους

Στα 0,09 ευρώ ανεβαίνει το κόστος της πλαστικής σακούλας από την Πρωτοχρονιά του 2019, έναντι των 0,04 ευρώ που στοιχίζει σήμερα.

Στόχος της αύξησης του περιβαλλοντικού τέλους στα 9 λεπτά (με ΦΠΑ) είναι η περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης στις 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως, από 120-130 που ισχύει σήμερα μέχρι το τέλος της νέας χρονιάς.

Η χρέωση οδήγησε σε μείωση της πλαστικής σακούλας

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους οδήγησε σε μείωση κατά 80%-85% της διάθεσης δωρεάν πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ και σε αύξηση 25% των πωλήσεων πλαστικών απορριμμάτων, όπως οι σακούλες.

Οι εισπράξεις για το πρώτο εξάμηνο που αποδόθηκαν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης έφτασαν τα 7,7 εκατ. Ευρώ.

Από το περιβαλλοντικό τέλος έχουν εξαιρεθεί τα περίπτερα και οι υπαίθριες αγορές. Συνολικά, το ποσό που εισπράχθηκε μαζί με τους φόρους την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2018 ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

Μείωση χρήσης κατά 60%-65%

Να σημειωθεί ωστόσο ότι, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές προμηθεύονται επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για τα καθημερινά τους ψώνια, το συνολικό ποσό για το έτος δεν αναμένεται ακριβώς διπλάσιο.

Με βάση τις εκτιμήσεις, η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας αγγίζει το 60%- 65% κατά μέσο όρο και έως και το 80% μεταξύ του δικτύου των σούπερ μάρκετ.

Στόχος οι 40 σακούλες ανά άτομο τον χρόνο μέχρι το 2025

Τα μέτρα για τη μείωση της σακούλας έχουν ως τελικό στόχο η κατανάλωσή της να φθάσει τελικά στις 40 σακούλες ανά άτομο ετησίως το 2025.

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ανάλογα τέλη έχουν επιβληθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση της πλαστικής σακούλας.

Σε Αγγλία και Πορτογαλία, το κόστος χρέωσης είναι 0,10 ευρώ, ενώ στη Βουλγαρία μόλις 0,05 ευρώ. Στην Πολωνία, η χρέωση θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο η Ιταλία τις έχει απαγορεύσει από το 2011.

Ενδεικτικά, το κόστος της πλαστικής σακούλας στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι:
  • Βουλγαρία: 0,05 ευρώ/σακούλα
  • Ολλανδία: 0,25 ευρώ/σακούλα
  • Πολωνία: 0,30 ευρώ/σακούλα (ξεκινά από 1η Ιανουαρίου)
  • Ιρλανδία: 0,36 ευρώ/σακούλα
  • Αγγλία: 0,10 ευρώ/σακούλα
  • Πορτογαλία: 0,10 ευρώ/σακούλα
  • Ισπανία: 0,05 ευρώ/σακούλα οι πολύ μικρές πλαστικές και με 0,15 οι συνηθισμένες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ