Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Οι εξελίξεις στην επιχείρηση ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε. και τα λουτρά Θέρμης

Οι εξελίξεις στην επιχείρηση ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε., και τα νέα δεδομένα που ανέκυψαν για τα λουτρά της Θέρμης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της έκτακτης συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό κέντρο της Θέρμης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κατόπιν του αιτήματος του αντιπρόεδρου του ΕΟΠΥΥ Κλεόβουλου Αλεξιάδη για ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές λουτροπόλεις και τα προβλήματα που αυτές αντιμετωπίζουν. Λόγο κωλύματος δεν κατέστη τελικά εφικτό να παραστεί και για το λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του απέστειλε γραπτή επιστολή (η οποία επισυνάπτεται) για ενημέρωση του.

Κατά την συνεδρίαση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης έκανε μια εκτενή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές λουτροπόλεις, για το ζήτημα της αναγνώρισης, και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις στην επιχείρηση ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε. Μετά από διαλογική συζήτηση το Διοικητικό Συμβούλιο κατέληξε ότι θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και θα διατυπώνει την θέση του με γνώμονα πάντα την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Για τα νέα δεδομένα που ανέκυψαν για τα λουτρά της Θέρμης το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να καλέσει στην επόμενη συνεδρίασή του τον εκπρόσωπο του Δήμου Θεσσαλονίκης στον Σύνδεσμο Δόμων Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Παπαστεργείου για να το ενημερώσει για το σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη των λουτρών Θέρμης.

Μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνεδρίασης ακολούθησε φιλικό δείπνο στο κοσμικό εστιατόριο «Θερμαίς» του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης.

Υ.Γ. Ενημερωτική επιστολή προς τον κύριο Κλεόβουλο Αλεξιάδη
μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΠΥ


Θεσσαλονίκη 30-10-2016

Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας

Ενημερωτική επιστολή προς τον κύριο Κλεόβουλο Αλεξιάδη
μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΠΥ

Αγαπητέ κύριε το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνει για τη κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές λουτροπόλεις.

Σημειώνουμε, ότι οι προσελεύσεις λουόμενων σημειώνουν μεγάλη πτώση λόγο της οικονομικής κρίσης και το κόψιμο του λουτρικού επιδόματος σε συνάρτηση και με την μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για την καταβολή του.

Πρόταση μας είναι, αν είναι δυνατόν, να διπλασιαστεί άμεσα το λουτρικό επίδομα. Παράλληλα η συμμετοχή των λουόμενων να βασικά οικονομικά κριτήρια και δευτερευόντως ιατρικά.

Σήμερα σε πολλές λουτροπόλεις δεν υπάρχει μόνιμο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό ή λουτρονόμοι, αλλά προσωπικό με ελάχιστες γνώσεις και μάλιστα όχι εξειδικευμένο.

Πρόταση μας είναι όλες οι λουτροπόλεις να έχουν υποχρεωτικά τον γιατρό τους όπως αντίστοιχα σε όλες τις ευρωπαϊκές λουτροπόλεις έχουν πάνω από 10 γιατρούς και μάλιστα με από όλες τις ειδικότητες.

Επισημαίνουμε, ότι χρειαζόμαστε στελέχη με γνώσεις ξένων γλωσσών αν θέλουμε να προσελκύσουμε και ευρωπαίους και ρώσους επισκέπτες.

Στην κατεύθυνση αυτή, της προσέλκυσης ξένων λουόμενων, πρέπει να αξιοποιήσουμε παράλληλα με τις λουτροπόλεις και την θάλασσα, καθώς στη χώρα μας οι περισσότερες λουτροπόλεις γειτνιάζουν με κάποια ακτή.

Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού, 34 λουτροπόλεις από τους 94 που έχουν καταθέσει φάκελο στην αρμόδια επιτροπή

Με την αναγνώριση των θεραπευτικών ιδιοτήτων ο κόσμος θα γνωρίζει συμφωνά με την πάθηση του σε ποια λουτρόπολη πρέπει να πάει να κάνει τις λούσεις του.

Πρόταση μας είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία για να αναγνωριστούν και οι υπόλοιπες λουτροπόλεις και να γνωστοποιηθεί τι θεραπεύει η κάθε λουτρόπολη.

Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων. Οι λουτροπόλεις για να είναι ανταγωνιστικές πρέπει άμεσα να υλοποιήσουν έργα υποδομής στον τομέα των λουτρικών εγκαταστάσεων, καθώς οι περισσότερες είναι σε κακή κατάσταση. Μόνο έτσι θα μπορούν να ανταγωνιστούν τόσο τις ευρωπαϊκές, όσο και τις Βαλκανικές, που διαθέτουν σύγχρονες υποδομές από πλευράς ξενοδοχείων, πισίνες, γήπεδα, ιατρικό προσωπικό κλπ

Στο σημείο αυτό κρίσιμο παραμένει το κόστος σε ορισμένες λουτροπόλεις με μεγάλη ανάπτυξη και με ξενοδοχεία 4-5 αστέρων (Αιδηψός, Καμένα Βούρλα, Πλατύστομο, Παλιούρι Χαλκιδικής), όπου είναι πολύ δύσκολη η επίσκεψη του απλού κόσμου.

Άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η μικρή περίοδος λειτουργίας, όπως για παράδειγμα τα λουτρά Κυλλήνης που λειτουργούν μόνο για 3 μήνες. Θα πρέπει να βρεθεί λύση για να έχει ο κόσμος αυτό το αγαθό (της εισπνοθεραπείας), όλο τον χρόνο.

Πολλές λουτροπόλεις και μάλιστα ιστορικές, που σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως τα λουτρά Θερμοπυλών, εδώ και 3 χρόνια είναι κλειστά

Τα λουτρά της Κύθνου, που σήμερα έχουν έναν υπάλληλο σχεδόν δεν λειτουργούν.

Τα λουτρά Πυξαριάς στη Κόνιτσα, εδώ και 2 χρονιά είναι κλειστά διότι δεν έχουμε οδικό δίκτυο και ξενοδοχεία για την παραμονή των λουόμενων ενώ υπάρχουν λουτρικές εγκαταστάσεις.

Τα λουτρά Αιδηψού λειτουργούν μόνο για 4 μήνες και όχι όλο τον χρόνο ενώ ακριβές επιλογές στην Αιδηψό, όπως τα λουτρά SILA λειτουργούν όλο τον χρόνο.

Και οι άλλες λουτροπόλεις που είναι ενταγμένες στο ΤΑΙΠΕΔ περιμένουν την προκήρυξη ενδιαφέροντος για ιδιώτες επενδυτές μήπως και αρχίζουν να δουλεύουν.

Στην βόρεια Ελλάδα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα κλειστά νέα λουτρά Απολλωνίας, για τα οποί δαπανήθηκαν περίπου 24 εκτ ευρώ, μέσω των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ) και με χρήματα του ελληνικού προϋπολογισμού. Σήμερα έχουν καταστραφεί εξαιτίας της δυσπραγίας της Τράπεζας Πειραιώς και του δήμου Βόλβης, στους οποίους ανήκουν τα λουτρά.

Στα λουτρά Ελευθερών Καβαλάς έχουν καταστραφεί όλες οι υποδομές. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης οποία ανήκουν, διατείνεται ότι τα έχει παραχωρήσει σε ιδιωτική ιατρική εταιρεία για ανάπτυξη, κάτι που δεν το βλέπουμε μέχρι σήμερα.

Τα λουτρά Σιδηροκάστρου και τα λουτρά Αγκίστρου έχουν διάφορα προβλήματα αν και το βασικότερο είναι ο ανταγωνισμός από τα λουτρά Santanki της Βουλγαρίας.

Τα λουτρά Λουτρακίου Πέλλας (Πόζαρ) με την φυσική τους ομορφιά είναι τα πιο αναπτυγμένα με μεγάλη προσέλευση λουομένων και με πάρα πολλά ξενοδοχεία και άλλες επιχείρησης που λειτουργούν στην περιοχή.

Τα λουτρά Λαγκαδά ενώ έχουν καλές λουτρικές εγκαταστάσεις, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του ξενοδοχείου, στο οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση.

Στα λουτρά της Άγιας Παρασκευής στην Χαλκιδική το βασικό πρόβλημα είναι η μικρή περίοδος λειτουργίας, καθώς τα ξενοδοχεία της περιοχής δεν λειτουργούν την χειμερινή περίοδο.

Τα λουτρά Θέρμων Νιγρίτας έχουν ανάγκη σύγχρονων υποδομών, λουτρικών εγκαταστάσεων και εξωτερικής και εσωτερικής πισίνας. Πρόταση μας είναι και το θέλουν και οι κάτοικοι της περιοχής η λουτρόπολη έστω με τις σημερινές της εγκαταστάσεις να λειτουργεί όλο τον χρόνο και όχι μόνο τα καλοκαίρια.

Για το Δ.Σ.

         Ο Πρόεδρος                                                    Ο Αντιπρόεδρος
Ανέστης Αναστασιάδης                                       Αχιλλέας Μεταλούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ