Στο καθημερινό ή και στο κυριακάτικο τραπέζι, το ρολό είναι από τα αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων. Περιχυμένο με μια νόστιμη σάλτσα ντομάτας και με πουρέ πατάτας δίπλα του είναι πραγματικά θεσπέσιο!
Υλικά
Διαδικασία
Υλικά
- 800γρ. μοσχαρίσιο κιμά, κατά προτίμηση από κιλότο
- 1 κρεμμύδι ξερό σε ψιλά καρέ
- 1 αβγό
- 2 φέτες ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο), χωρίς κόρα, μουσκεμένες σε νερό ή γάλα και καλά στυμμένες
- 1- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- φύλλα από 4-5 κλαράκια φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για τη σάλτσα ντομάτας
- 4 ώριμες ντομάτες μεγάλες ξυσμένες στον τρίφτη ή 1κουτάκι ντοματάκι κονκασέ ψιλοκομμένο
- 40ml ελαιόλαδο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε ψιλά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένε
- 1 σφηνάκι κονιάκ (ή λευκό ξηρό κρασί)
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για το ρολό: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνετε τον κιμά με το ξερό κρεμμύδι για 2- 3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε το αβγό, το στυμμένο ψωμί, το σκόρδο, το λάδι, το χυμό λεμονιού, το δυόσμο και το αλατοπίπερο και συνεχίζετε το ζύμωμα για άλλα 3-4 λεπτά. Στρώνετε ένα ταψάκι με χαρτί ψησίματος και μεταφέρετε εκεί όλο το μίγμα του κιμά. Πλάθετε με τα δύο χέρια σε σχήμα ρολού και ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζετε με το χαρτί ψησίματος και ψήνετε για 1 ώρα.
Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Ρίχνετε το σκόρδο, σοτάρετε για ½ λεπτό ακόμα και σβήνετε με το κονιάκ (ή το κρασί). Μαγειρεύετε για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το μίγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Βγάζετε το ρολό από το φούρνο και το αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 5 λεπτά. Ξετυλίγετε προσεκτικά και αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος και μεταφέρετε το ρολό σε μια πιατέλα. Το κόβετε σε φέτες, τις μοιράζετε σε πιάτα και περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας. Σερβίρετε αμέσως με πουρέ πατάτας.
Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Ρίχνετε το σκόρδο, σοτάρετε για ½ λεπτό ακόμα και σβήνετε με το κονιάκ (ή το κρασί). Μαγειρεύετε για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το μίγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Βγάζετε το ρολό από το φούρνο και το αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 5 λεπτά. Ξετυλίγετε προσεκτικά και αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος και μεταφέρετε το ρολό σε μια πιατέλα. Το κόβετε σε φέτες, τις μοιράζετε σε πιάτα και περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας. Σερβίρετε αμέσως με πουρέ πατάτας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ