Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΦΩΚΑ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τον εμβολιασμό των προσφύγων με την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά με ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς. Συγκεκριμένα, με αφορμή την απάντηση που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε σχετική επιστολή της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, προτείνεται η χορήγηση του εμβολίου για την πολιομυελίτιδα στους πρόσφυγες, ώστε να προστατευτεί -στο μέγιστο δυνατό βαθμό- η δημόσια υγεία. Ακόμη, γνωρίζοντας την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας, ζητά τη συνδρομή των αρμόδιων οργάνων της Ε.Ε. για την προμήθεια των απαιτούμενων ποσοτήτων εμβολίων αλλά και για την εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Σε σχετική δήλωση του ο κ. Φωκάς τονίζει τα εξής: «Είναι σαφές πως η ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών γεννά νέα δεδομένα. Πλέον είναι λίαν απαραίτητη η ουσιαστική στήριξη και συνδρομή των αρμόδιων οργάνων της Ε.Ε. ώστε να θωρακιστεί η δημόσια υγεία μέσα από την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εμβολιασμού των προσφύγων για την πολιομυελίτιδα. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Απαραίτητος ο εμβολιασμός των προσφύγων για την πολιομυελίτιδα. Προϋπόθεση η πλήρης χρηματοδότηση του προγράμματος εμβολιασμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η έλευση πολυάριθμων προσφύγων από τις χώρες της Συρίας, Ιράκ και του Αφγανιστάν, περιοχές όπου αναφέρθηκαν κρούσματα πολιομυελίτιδας, κινητοποίησε την «Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής» να στείλει σχετική επιστολή προς την

Ευρωπαϊκή Παιδιατρική Ακαδημία (EAP) ως μέλος της, με αίτημα λάβει θέση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στην απάντηση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε ότι «παράγοντες όπως η μαζική μετακίνηση πληθυσμού, έλλειψη στέγης και υγιεινής και φτωχή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο μεταδιδόμενων νοσημάτων»  καθώς και ότι «για να επιτύχουμε την μέγιστη ανοσοποίηση του πληθυσμού

εναντίον της πολιομυελίτιδας, και για να αποφύγουμε την είσοδο και κυκλοφορία του ιού της πολιομυελίτιδας, ενθαρρύνουμε την διάθεση και χορήγηση του εμβολίου για την πολιομυελίτιδα σε όλα τα άτομα και τις ομάδες σύμφωνα με το τρέχον Πρόγραμμα Εθνικού εμβολιασμού για παιδιά και ενήλικες».

Επειδή ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι ορατός, εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα και συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας.

Επειδή η οικονομική κατάσταση της χώρας καθιστά απαγορευτική την προμήθεια των απαιτούμενων ποσοτήτων εμβολίων για τους πρόσφυγες καθώς και την εξασφάλιση των συνθηκών που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ήτοι κατάλυμα, υγιεινή, εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίας υγείας και εμβολιασμός για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενήλικες και παιδιά.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να εξασφαλίσετε πλήρη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρόγραμμα εμβολιασμού των προσφύγων;


Ο ερωτών βουλευτής

Αριστείδης Χ. Φωκάς
Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης
Ένωση Κεντρώων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ