Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΑΜ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ Η ΝΕΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΣΤΟ FACEBOOK...

Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν αν ανακαλύπτατε ότι η αισθησιακή 20χρονη φοιτήτρια µε την οποία µιλάτε τις τελευταίες εβδοµάδες στο facebook, κάνοντας όνειρα για την πρώτη σας συνάντηση, είναι στην πραγµατικότητα ένας ταγµατάρχης 40 ετών, ειδικευµένος στην αντικατασκοπία;

Οσο και να µοιάζει«τραβηγµένο», το σενάριο αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγµατικότητα, µετά την αποκάλυψη ενός σχεδίου των αµερικανικών ενόπλων δυνάµεων για τη χειραγώγηση του ∆ιαδικτύου, το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Το σχέδιο, που αποκάλυψε η βρετανική εφηµερίδα «The Guardian», προβλέπει τη δηµιουργία πλαστών ηλεκτρονικών «ταυτοτήτων» σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και µπλογκ, πίσω από τις οποίες θα κρύβονται στρατιωτικοί υποδυόµενοι τους απλούς χρήστες.

Αποστολή τους θα είναι να προπαγανδίζουν τις αµερικανικές θέσεις, να παρακολουθούν τις συζητήσεις στα social media και να επιχειρούν να σαµποτάρουν τη δράση εξτρεµιστικών οργανώσεων και τροµοκρατών.

Σύµφωνα µε το δηµοσίευµα,η κεντρική διοίκηση του αµερικανικού στρατού (Centcom)έχει υπογράψει συµβόλαιο ύψους 2,76 εκατ. δολαρίων µε την εταιρεία τεχνολογίας Ntrepid, µε στόχο τη δηµιουργία λογισµικού που θα επιτρέψει στον στρατό να «ελέγξει» τα κοινωνικά δίκτυα.

Πρόκειται για µια υπηρεσία «διαχείρισης online ταυτοτήτων», γνωστή ως «sock puppet» (µαριονέτα), στην οποία προβλέπεται να αποσπαστούν 50 στρατιωτικοί. Καθένας από αυτούς θα ελέγχει έως 10 διαφορετικούς λογαριασµούς. Με άλλα λόγια, περίπου 500 πρόσωπα - µαϊµού θα παρακολουθούν µέρα - νύχτα ανυποψίαστους χρήστες του ∆ιαδικτύου, παρεµβαίνοντας στις συζητήσεις τους.

Εικάζεται ότι το «στρατηγείο»της επιχείρησης θα στηθεί στην αεροπορική βάση ΜΑΚΝΤΙΛ, κοντά στην Τάµπα της Φλόριντας,στην έδρα της Αµερικανικής ∆ιοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. Το σχέδιο έχει µελετηθεί µε κάθε λεπτοµέρεια. Προβλέπει τη δηµιουργία ενός «πειστικού υποβάθρου» για κάθε χρήστη, το οποίο θα περιλαµβάνει ιστορικό παλαιότερων αναρτήσεων, φωτογραφίες και άλλες λεπτοµέρειες που θα τον κάνουν πιστευτό, είτε υποδύεται έναν συνταξιούχο από το Πεκίνο είτε µια µαθήτρια από την Τεχεράνη.

Κάθε στρατιωτικός θα εφοδιαστεί µε έναν «εικονικό ιδιωτικό σέρβερ» και µια διεύθυνση IP που θα αλλοιώνει τα ηλεκτρονικά του «ίχνη», παρέχοντας την ένδειξη ότι δήθεν βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ.

«Η τεχνολογία αυτή υποστηρίζει απόρρητες δραστηριότητες σε ξενόγλωσσους ιστότοπους και θα µας επιτρέψει να καταπολεµήσουµε τη βίαιη, εξτρεµιστική και εχθρική προπαγάνδα εκτός των ΗΠΑ» δήλωσε ο Μπιλ Σπικς, εκπρόσωπος της Centcom.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι εν λόγω «παρεµβάσεις» δεν θα γίνονται σε συνοµιλίες που διεξάγονται στο εσωτερικό της χώρας, καθώς αυτό θα ήταν παράνοµο, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο δεν στοχεύει το facebook και το twitter. Στο επίκεντρο της επιχείρησης θα βρεθούν αναρτήσεις σε ιστολόγια και συνοµιλίες σε κοινωνικά δίκτυα που διεξάγονται στα αραβικά, ταπερσικά και τα ουρντού εκτός των αµερικανικών συνόρων.

Σύµφωνα µε την εφηµερίδα, το σχέδιο αποτελεί µέρος µιας επιχείρησης µε την ονοµασία Operation Earnest Voice, η οποία κάνει χρήση διαδικτυακών «όπλων ψυχολογικού πολέµου» και έχει χαρακτηριστεί από τον στρατό ως «πρόγραµµα ζωτικής σηµασίας για την καταπολέµηση της τροµοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης».

Το σχέδιο των ΗΠΑ έχει γίνει ήδη αντικείµενο έντονων επικρίσεων. Πολλοί µάλιστα το παροµοιάζουν µε τις προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης στο ∆ιαδίκτυο, εφαρµόζοντας ένα σύστηµα το οποίο µπλοκάρει ιστότοπους µε «πολιτικά ανατρεπτικές» απόψεις.

«Πρόκειται για ένα τροµακτικό σχέδιο. Είναι φρικτό, την εποχή της διαφάνειας και της λογοδοσίας οι ΗΠΑ να προσπαθούν να συστηµατοποιήσουν αυτές τις πρακτικές. Είναι επίσης τροµερά ηλίθιο διότι αναµφίβολα οι πλαστογράφοι θα αποκαλυφθούν», έγραψε στον «Guardian» ο Τζεφ Τζάρβις, καθηγητής ∆ηµοσιογραφίας στο Πανεπιστήµιο Σίτι της Νέας Υόρκης.

«Πόσο τροµακτικό είναι αυτό; Αραγε οι επιχειρήσεις και τα στελέχη µάρκετινγκ θα προσπαθήσουν να αντιγράψουν αυτό το µοντέλο;», διερωτήθηκαν οι συντάκτες του ιστολογίου Webpronews.com. ∆εν είναι η πρώτη φορά που η Αµερική επιχειρεί να παρέµβει στο ∆ιαδίκτυο.

Τον περασµένο Σεπτέµβριο, η εφηµερίδα «The new York Times» είχε αποκαλύψει ότι ο Λευκός Οίκος επιδιώκει να νοµιµοποιήσει τις παρακολουθήσεις συνοµιλιών, προωθώντας σχέδιο νόµου που θα επιτρέπει τις υποκλοπές µέσω ∆ιαδικτύου. Και αυτό, ενώ ο Μπαράκ Οµπάµα επικρίνει δριµύτατα τις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής κατηγορώντας τις για περιορισµό της ελευθερίας της έκφρασης στο Ιντερνετ.

Πηγή: "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ