Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΚΑΛΑ...

Βράδιασε. Σε λίγο οι περισσότεροι θα πάτε για ύπνο. Και πολλοί, αύριο, δεν εργάζεστε. Τι θα λέγατε για μερικές καλές συμβουλές που θα σας κάνουν να κοιμηθείτε καλά;

Πάμε, λοιπόν:

Φροντίστε κατά τη διάρκει του ύπνου σας να επικρατεί όσο γίνεται το απόλυτο σκοτάδι, καθώς το παραμικρό φως στο δωμάτιο μπορεί να διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό, τον κύκλο ύπνου – εγρήγορσης, καθώς και την παραγωγή του επιφυσικού αδένα (μελατονίνη και σεροτονίνη, ουσίες του νευρικού συστήματος).

Αν σηκωθείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επισκεφθείτε το μπάνιο, αποφύγετε να ανοίξετε το φως, καθώς η παραγωγή μελατονίνης, η οποία και συμβάλλει στον καλό ύπνο, παύει αυτόματα. Τοποθετήστε ρολόγια – ξυπνητήρια και άλλες ηλεκτρικές συσκευές όσο πιο μακριά γίνεται από το κρεβάτι . Το να παρακολουθείτε την ώρα, ενώ δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, μόνον να σας αγχώσει μπορεί. Επίσης, αποφύγετε τα δυνατά ξυπνητήρια: η απότομη αφύπνιση προκαλεί στρες.

Διατηρείστε τη θερμοκρασία του δωματίου στους 21-22 βαθμούς Κελσίου. Η υπερβολική ζέστη δεν βοηθά τον καλό ύπνο. Φροντίζετε να διατηρείτε ζεστά τα πόδια σας, αυξάνετε τις πιθανότητες ενός καλού ύπνου. Τα ζεστά πόδια …εγγυώνται σπανιότερη αφύπνιση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το σύστημα του οργανισμού «επαναφορτίζεται» καλύτερα μεταξύ 11.00 το βράδυ και 1.00 μετά τα μεσάνυχτα. Κορυφαίο παράδειγμα, οι αδένες του επινεφριδίου, ενώ τις ίδιες ώρες η χοληδόχος κύστη αφαιρεί τις τοξίνες. Διόλου τυχαία, κατά το παρελθόν και πάντως πριν από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού, οι άνθρωποι συνήθιζαν να κοιμούνται με τη δύση του ηλίου.

Μη διαβάζετε βιβλία μυστηρίου ή δράσης, μπορεί να σας δημιουργήσουν υπερένταση. Κάνετε ένα ζεστό μπάνιο.

Οι τροφές με πολύ ζάχαρη πριν κοιμηθείτε ανεβάζουν υπερβολικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και εμποδίζουν τον ύπνο, ενώ αργότερα, τα επίπεδα αυτά ενδέχεται να μειωθούν απότομα (να πάθετε υπογλυκαιμία) και να ξυπνήσετε. Προτιμήστε ένα σνακ με αρκετές πρωτεΐνες ή κάποιο φρούτο, λίγη ώρα προτού κοιμηθείτε, μπορεί να βοηθήσει την L-τρυπτοφάνη να παράγει μελατονίνη και σεροτονίνη.

Αποφύγετε την καφεΐνη. Σε πολλούς οργανισμούς, δεν μεταβολίζεται σωστά, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις της να παραμένουν εμφανείς ακόμη και αργά το βράδυ.

Μην πίνετε πολλά υγρά προτού κοιμηθείτε διότι αυτό μπορεί να σας ξυπνήσει για να πάτε στο μπάνιο.

Αποφύγετε το αλκοόλ. Δημιουργεί αίσθημα νύστας αλλά αυτό είναι προσωρινό. Λίγες ώρες αργότερα, είναι πιθανή η αφύπνιση και η δυσκολία στον ύπνο. Το αλκοόλ εμποδίζει τον οργανισμό να οδηγηθεί στα βαθύτερα επίπεδα ύπνου, αυτά που πραγματικά μας ξεκουράζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ