Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Ελεύθερες ρίζες, οξειδωτικό στρες και παχυσαρκία

Ποια είναι η κυριότερη αιτία που ενώ κάνουμε δίαιτα, τα κιλά απλώς εξαφανίζονται για λίγο και μετά επανέρχονται; Για ποιο λόγο ορισμένες φορές απλώς …ξεφουσκώνουμε χάνοντας υγρά, ενώ το λίπος παραμένει και μάλιστα κατανέμεται άνισα δημιουργώντας τοπικό πάχος;

Όπως εξηγεί η Καρδιολόγος Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, «με το τεστ μέτρησης κυτταρικού μεταβολισμού έχουμε τη δυνατότητα να σκανάρουμε πλήρως τη συμπεριφορά του σώματός μας , πώς κατανέμει το λίπος, πως το μεταβολίζει. Έτσι έχουμε μια πλήρη εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού μας, γνωρίζουμε πώς ακριβώς κατανέμει το πάχος και μπορούμε να επέμβουμε αποτελεσματικά»

Οξείδωση και Παχυσαρκία

Το οξειδωτικό στρες (οξειδωτική καταστροφή) είναι κοινώς η οξείδωση (oxidation) που αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία που συντελείται σε όλους τους οργανισμούς μέσω της πρόσληψης του οξυγόνου, το οποίο δρα ως καταλύτης, και καταστρέφει όλα τα κύτταρα του οργανισμού ,συμπεριλαμβανομένων και των κυττάρων του εγκεφάλου.

«Κάθε κύτταρο δέχεται καθημερινά χιλιάδες επιθέσεις ελεύθερων ριζών, οι οποίες οδηγούν σταδιακά στην πρόωρη γήρανση και στην ανάπτυξη πολυάριθμων παθήσεων , όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι (στεφανιαία νόσος, αθηρωμάτωση) υπέρταση, ανεύρισμα αορτής, πνευμονοπάθειες , καρκίνος, διαβήτης, αρθρίτιδα, υπογονιμότητα , χρόνια κόπωση κ.ά. Γι αυτό, είναι αναγκαία η μέτρηση του οξειδωτικού στρες σε παιδιά με αυξημένη χοληστερόλη, σε αθλητές , αλλά κυρίως σε στεφανιαίους, υπερτασικούς , διαβητικούς ασθενείς, καρδιοπαθείς με δυσπλιπιδαιμία. Με τον τρόπο αυτό σχεδιάζουμε μια εξατομικευμένη αντιοξειδωτική διατροφή σε συνδιασμό με τη χορήγηση αντι-οξειδωτικών σκευασμάτων βασισμένα στις ανάγκες του κάθε ασθενούς , εξασφαλίζοντάς του ευεξία και μακροζωϊα», τονίζει η καρδιολόγος Βαρβάρα Καραγκιοζάκη

Μέτρηση οξειδωτικού στρες

Οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται στα κύτταρα προκαλούν τη γήρανση του οργανισμού, άρα και του δέρματος. Το αυξημένο οξειδωτικό στρες στα κύτταρα προκαλεί την έναρξη της αθηρωμάτωσης. Με αυτό το μηχάνημα μετράμε το οξειδωτικό στρες του οργανισμού και με βάση την ανάλυσή του δίνουμε μια εξειδικευμένη αντιοξειδωτική διατροφή. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διαγνωστικό τεστ που είναι απόλυτα εξατομικευμένο και ανιχνεύει ακόμη και την προδιάθεση του οργανισμού να αναπτύξει οξειδωτικό στρες και κακή χοληστερόλη που οδηγεί σταδιακά στην αθηρωμάτωση, μια νόσο που μπορούμε ν αντιμετωπίσουμε πλέον αποτελεσματικά. Το τεστ θα πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο και έχει προληπτικό χαρακτήρα.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ελεύθερες ρίζες παράγονται στον οργανισμό μας στις εξής περιπτώσεις:
  • Όταν υπάρχει αυξημένη ανάγκη για αποτοξίνωση όπως για παράδειγμα η υπερβολική έκθεση του οργανισμού σε τοξικές ουσίες 
  • όταν υπάρχει υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και ιδιαίτερα λίπους , όταν δηλαδή υπάρχει αυξημένη παραγωγή ενέργειας 
  • όταν υπάρχει παρατεταμένη ανοσολογική απάντηση 
  • αυξημένη παραγωγή στεροειδών όπως σε καταστάσεις έντονου στρες, ορμονικές διαταρραχές 
  • έκθεση σε μολυσματικούς περιβαλλοντικού παράγοντες όπως ατμοσφαιρικούς ρύπους, καπνό κλπ 
  • έκθεση σε ακτινοβολία 
  • λιπιδική υπεροξείδωση δηλαδή επίδραση ελεύθερων ριζών επί των λιπιδίων που υπάρχουν στις μεμβράνες των κυττάρων και ιδιαίτερα των πολυακόρεστων με αποτέλεσμα τον σχηματισμό υπεροξειδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ