Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Cities4Her: Ενισχύοντας τη συμμετοχή των γυναικών σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων.


Το Έργο Cities4Her, ένα διαδημοτικό φόρουμ νέων για την ουσιαστική ισότητα των φύλων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στις τοπικές κοινωνίες, ξεκίνησε τις δράσεις του. Το Έργο σχεδιάστηκε με στόχο την ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου σε θεσμικό και τοπικό επίπεδο ενώ υποστηρίζει τη πρακτική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ισότητας των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες.

Μέσω της αξιοποίησης 4 Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας της χώρας (Δήμων Θέρμης, Καβάλας, Λαρισαίων και Παγγαίου) και της διασύνδεσής τους με 94 Ελληνικούς Δήμους, συμπεριλαμβανομένων 2 ακριτικών νησιών. Παράλληλα, μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων των τεσσάρων εμπλεκόμενων Δήμων θα κινητοποιηθούν οι νέοι και νέες των τοπικών κοινοτήτων και θα ευαισθητοποιηθεί ο γενικός πληθυσμός σχετικά με την ανάγκη για ίση συμμετοχή των γυναικών και την ισότιμη εκπροσώπηση στη λήψη τοπικών αποφάσεων και πολιτικής.

Για την επίτευξη των παραπάνω πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάϊο τριήμερες εκπαιδεύσεις σε κάθε εμπλεκόμενο Δήμο-Εταίρο, συγκεκριμένα στη Λάρισα, Θέρμη, Παγγαίο και Καβάλα με νέους και νέες των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων (ΔηΣυΝ).

Στις δράσεις συμμετείχαν συνολικά 35 άτομα, 13 άνδρες και 22 γυναίκες μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων των εμπλεκόμενων Δήμων και εκπαιδεύτηκαν σε θέματα διαθεματικότητας και επιτέλεσης του φύλου, σε εφαρμοσμένες πολιτικές ισότητας και σε πρακτικές ένταξης της διάστασης του φύλου στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στην αξιολόγηση πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.

Οι άξονες των εκπαιδεύσεων ήταν:

· Το φύλο ως κοινωνική κατασκευή, η επιτελεστικότητά του και η διαθεματικότητα.

· Θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις τοπικές πολιτικές

· Παροχή εργαλείων χαρτογράφησης με την οπτική του φύλου και ανάπτυξη συμμετοχικών σχεδιασμών σε τοπικό επίπεδο με την οπτική του φύλου.

· Πλαίσιο δικτύωσης για αποτελεσματικότερη προσέγγιση πολλών ενδιαφερομένων

· Ανάπτυξη ηγεσίας με εστίαση στην ανάπτυξη στρατηγικών

· Ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων και ειδικότερα των νέων γυναικών σε τοπικό επίπεδο μέσω της μεντορείας, της ενδυνάμωσης και της κινητροδότησης

· Η συνηγορία για τη προώθηση πολιτικών ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου

Οι εκπαιδεύσεις διοργανώθηκαν από την ActionAid σε συνεργασία με τον συντονιστή-φορέα Ε.Ε.Τ.Α.Α αλλά και με τους Δήμους-εταίρους του Έργου ΈΚΠΑ και εκπροσώπους των αντίστοιχων ΔηΣυΝ. Το Cities4Her δίνει τη δυνατότητα για τη διασύνδεση με Επιτροπές Ισότητας 94 δήμων (ΔΕΠΙΣ) και 13 περιφερειών (ΠΕΠΙΣ). Η βασική συνεργασία των ΔηΣυΝ πραγματοποιείται με τις Επιτροπές Ισότητας και Νεολαίας της ΚΕΔΕ για τη δημιουργία ΜΟΕ.

Το επόμενο διάστημα, οι εκπαιδευμένοι/ες νέοι και νέες θα συμμετάσχουν στο διαδημοτικό φόρουμ νέων που θα δημιουργηθεί. Στο πλαίσιο αυτού θα συνεργαστούν με θεσμικούς φορείς σχετικούς με την ισότητα των φύλων για την προώθηση της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου. Με αυτό τον τρόπο θα εμπλακούν περισσότεροι/ες νέοι και νέες των περιοχών τους για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις προώθησης της συμμετοχής των γυναικών στην τοπική πολιτική ζωή. Η εμπειρία και ο μηχανισμός που θα προκύψουν από αυτή την διαδικασία θα μεταφερθούν και θα εφαρμοστούν σε δύο απομονωμένα νησιά της Ελλάδας, στο Δήμο του Άγιου Ευστράτιου και στο Δήμο Τήλου με πραγματοποίηση δυο εργαστηρίων.

Λίγα λόγια για το Cities4Her

Το Έργο Cities4Her (GA: 101088190) στοχεύει στην ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε επίπεδο διακυβέρνησης και στην υποστήριξη της πρακτικής εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την ισότητα γυναικών και ανδρών σε τοπικό επίπεδο. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CERV Programme 2021-2027) και έχει διάρκεια 2 ετών (2023-2025).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες εδώ:
https://youthcentre.actionaid.gr/cities4her








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ