Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

BASE Jumping: Το πιο ακραίο extreme sport (βίντεο)


Τα extreme sports εκτοξεύουν την αδρεναλίνη, όμως τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το BASE Jumping, κατά πολλούς το πιο ακραίο extreme sport στον κόσμο. Απλά πάρε φόρα και πήδα στο κενό!

Πρόκειται για μια από τις πιο συναρπαστικές αλλά και επικίνδυνες δραστηριότητες ακραίων σπορ, που προσελκύει θαρραλέους αθλητές από όλο τον κόσμο. Αν και ο όρος «BASE» παραπέμπει στο ότι πρόκειται για άλμα από μια σταθερή βάση, είναι ταυτόχρονα και το αρκτικόλεξο που αναφέρεται στα τέσσερα κύρια είδη αντικειμένων από τα οποία οι αθλητές πραγματοποιούν άλματα: Building (κτίρια), Antenna (κεραίες), Span (γέφυρες), και Earth (φυσικούς τόπους όπως γκρεμοί, φαράγγια κλπ).

Αν και η προέλευση του BASE Jumping μπορεί να αναχθεί στις αρχές του 20ού αιώνα, η σύγχρονη μορφή του αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980 και έχει εξελιχθεί σημαντικά από τότε.


Η ιστορία του BASE Jumping

Το σύγχρονο BASE Jumping θεωρείται ότι ξεκίνησε το 1978, όταν ο Carl Boenish, ένας αμερικανός κινηματογραφιστής και αλεξιπτωτιστής, κατέγραψε το άλμα του από το El Capitan στο Εθνικό Πάρκο Yosemite της Καλιφόρνια. Από τότε, το άθλημα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, με όλο και περισσότερους αθλητές να δοκιμάζουν τις ικανότητές τους σε όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις, ειδικά με την έλευση των wingsuits, των ειδικών αεροδυναμικών στολών, που δίνουν τη δυνατότητα πτήσης.


Στην Ελλάδα τα πρώτα άλματα γίνονται επίσημα το 2008. Πρώτος ήταν ο Στράτος Γιαμούκογλου, ο οποίος δημιούργησε και spot στην παραλία Ναυάγιο στην Ζάκυνθο. Λίγο αργότερα ακολούθησε ο Δημήτρης Καφάσης, που άνοιξε και το spot στον Κούβελο, γινόμενος ο πρώτος Έλληνας που έκανε επίσημο άλμα με wingsuit στη χώρα μας. Όταν λέμε ότι κάποιος άνοιξε ένα spot, σημαίνει πως είναι ο πρώτος που πήδηξε από το συγκεκριμένο σημείο.

Θάρρος, δεξιότητα και υπευθυνότητα

Ο εξοπλισμός του BASE Jumping περιλαμβάνει ένα ειδικά σχεδιασμένο αλεξίπτωτο που ανοίγει με ταχύτητα, καθώς και μια στολή με φτερά (wingsuit) για μεγαλύτερο έλεγχο και πτήση. Οι αθλητές φοράνε, επίσης, κράνος, προστατευτικά γάντια και συνήθως ένα εφεδρικό αλεξίπτωτο σε περίπτωση αποτυχίας ανοίγματος του κύριου αλεξιπτώτου.

Η διαδικασία προετοιμασίας του εξοπλισμού είναι κρίσιμη και απαιτεί υψηλό επίπεδο προσοχής και εμπειρίας. Οι αθλητές πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με όλες τις πτυχές της λειτουργίας του εξοπλισμού τους.


Η ελάχιστη απόσταση από το σημείο άλματος μέχρι το έδαφος αφήνει πολύ μικρό περιθώριο για λάθη. Η αποτυχία του αλεξιπτώτου να ανοίξει σωστά, οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, και τα λάθη στον υπολογισμό της διαδρομής μπορούν να έχουν μοιραίες συνέπειες. Άλλωστε, σε πολλές χώρες το BASE Jumping είναι παράνομο ή περιορισμένο λόγω των κινδύνων που ενέχει.

Παρά τους κινδύνους, το BASE Jumping συνεχίζει να προσελκύει νέους αθλητές, οι οποίοι συχνά ξεκινούν με την εκπαίδευση στον αλεξιπτωτισμό από αεροπλάνο πριν προχωρήσουν σε άλματα από σταθερή βάση. Η εμπειρία και η συνεχής εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των κινδύνων. Το BASE Jumping δεν απαιτεί μόνο θάρρος και δεξιότητες, αλλά και υπευθυνότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ