Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διεμήνυσε χθες Δευτέρα πως θα υπάρξει σκληρή ανταπόδοση της επίθεσης η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 παιδιά στο κατεχόμενο και προσαρτημένο τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν ενώ, σε δεύτερο πλάνο, καταβάλλονται προσπάθειες για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης του Ισραήλ και της λιβανικής Χεζμπολάχ.
Μήνες τώρα, εκφράζονται ανησυχίες από τη διεθνή κοινότητα για ανάφλεξη όλης της περιφέρειας εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Η εκτόξευση της ρουκέτας το Σάββατο εναντίον του κατεχόμενου από το 1967 τμήματος του συριακού υψιπέδου του Γκολάν αποδόθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση στη Χεζμπολάχ, που αρνείται την κατηγορία. Το λιβανικό κίνημα, σύμμαχος του Ιράν και της Χαμάς, άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ στα σύνορα των δυο χωρών από την επομένη του ξεσπάσματος στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αυτά τα παιδιά είναι δικά μας παιδιά (…) Το κράτος του Ισραήλ δεν θα το αφήσει αυτό να περάσει έτσι, δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει έτσι. Η ανταπόδοσή μας θα έρθει, και θα είναι σκληρή», απείλησε ο κ. Νετανιάχου στο χωριό Ματζντάλ Σαμς, στο υψίπεδο του Γκολάν, στην περιοχή των συνόρων του Λιβάνου, της Συρίας και του Ισραήλ.
Σε αυτή τη μικρή πόλη Δρούζων, με πληθυσμό 11.000 κατοίκων, 12 αγόρια και κορίτσια, ηλικίας μεταξύ 10 και 16 ετών, σκοτώθηκαν όταν έπεσε η ρουκέτα σε γήπεδο ποδοσφαίρου.
Δεκάδες κάτοικοι της Ματζντάλ Σαμς, ορισμένοι φωνάζοντας «δολοφόνε, δολοφόνε» διαδήλωσαν εναντίον του πρωθυπουργού Νετανιάχου, κάποιοι πίσω από μεταλλικές μπαριέρες, υπό την επιτήρηση ισχυρής δύναμης της αστυνομίας.
«Στο Γκολάν θέλουμε μόνο ειρήνη. Ο Νετανιάχου να γυρίσει σπίτι του! Εξαιτίας του ξέσπασε ο πόλεμος», είπε ο Καμίλ Χάτερ, κάτοικος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συναντήθηκε με μέλος της κοινότητας των Δρούζων, παρακλαδιού του Ισλάμ, και κατοίκους.
Στο κατεχόμενο και προσαρτημένο τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν ζουν περίπου 25.000 Ισραηλινοί πλάι σε 23.000 Δρούζους, που δηλώνουν στην πλειονότητά τους Σύροι, αν και έχουν την ιδιότητα των κατοίκων του Ισραήλ.
«Η Χεζμπολάχ θα πληρώσει ακριβά», προειδοποιούσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, που έλαβε πράσινο φως από το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του να αποφασίσει, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, «για τον τρόπο και τον χρόνο της ανταπόδοσης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ».
Ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει πόλεμος ευρείας κλίμακας, αεροπορικές εταιρείες, ανάμεσά τους οι Air France και ο όμιλος της Lufthansa, ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς τη Βηρυτό.
Η Βρετανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας τους υπηκόους της να φύγουν από τον Λίβανο. «Η κατάσταση εξελίσσεται με ταχύτητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι μέσω X.
Για την Όρνα Μιζράχι, ειδικό στη Χεζμπολάχ στο ισραηλινό ινστιτούτο μελετών για την εθνική ασφάλεια, η ανταπόδοση θα είναι πιο «καταστροφική από ό,τι ως τώρα, ωστόσο θα είναι μάλλον περιορισμένη, ώστε να αποτραπεί το ξέσπασμα πολέμου μεγάλης κλίμακας».
Εν αναμονή, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε, όπως κάνει σχεδόν καθημερινά από την 8η Οκτωβρίου, ότι εκτόξευσε ρουκέτες και πυραύλους εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ, μετά τον θάνατο ακόμη δύο μαχητών της σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα.
Στη Βηρυτό, οι κάτοικοι έμοιαζαν παραιτημένοι. «Όλη μας τη ζωή ζούμε πολέμους. Τι άλλο μπορεί να πάει στραβά», έλεγε μια εξηντάχρονη.
Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος δήλωσε «σίγουρος» πως μπορεί να αποφευχθεί το ξέσπασμα ευρύτερου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.
Στο Ιράν, ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα διέπραττε «βαρύ σφάλμα, που θα είχε συνέπειες», εάν εξαπέλυε επίθεση στον Λίβανο, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο κ. Μακρόν είπε στον ιρανό πρόεδρο πως «πρέπει να γίνει το παν για να αποφευχθεί κλιμάκωση» και κάλεσε το Ιράν να «σταματήσει να υποστηρίζει αποσταθεροποιητικούς παράγοντες», επιμένοντας πως νέος πόλεμος θα είχε «καταστροφικές συνέπειες».
Η Χεζμπολάχ («Κόμμα του Θεού»), κίνημα που φέρεται να εξοπλίζεται και να χρηματοδοτείται από το Ιράν, έχει μεγάλη επιρροή στον Λίβανο· αντίπαλοί της τη χαρακτηρίζουν κράτος εν κράτει. Χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, όπως και η Χαμάς.
Στο νότιο μέτωπο, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε χθες τους βομβαρδισμός από αέρα και ξηρά στην πολιορκημένη και ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος συνεχίζεται για 298η ημέρα και ο πληθυσμός απειλείται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Έπειτα από νέες διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων από πλευράς του, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, με λιγοστά υπάρχοντά τους και στρώματα, έφευγαν από την αλ Μπουρέιτζ και την ας Σουχάντα (κεντρικά).
Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, συνεχίζονταν οι επιχειρήσεις στη Ράφα και στη Χαν Γιούνις εναντίον μονάδων της Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.
«Είναι ο 6ος ή ο 7ος εκτοπισμός μας. Πού να πάμε; Κάθε δυο μέρες, (ο ισραηλινός στρατός) απαιτεί να φύγουμε. Πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση;», έλεγε ο Μοχάμεντ αλ Ζουάιντι καθώς εγκατέλειπε την Μπουρέιτζ.
Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.197 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 39 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ