Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Το χρυσαφένιο μπαχαρικό που μειώνει τα τριγλυκερίδια και καταπολεμά τη φλεγμονή


Ένα χρυσοκίτρινο μπαχαρικό, συνεχίζει να τραβά το ενδιαφέρον των ερευνητών καθώς εκτός από το να εμπλουτίζει τη γεύση πολλών διαφορετικών πιάτων, «κρύβει» σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ο κουρκουμάς, που ανήκει στη διατροφική οικογένεια του τζίντζερ, δεν αποτελεί καινούρια ανακάλυψη. Αντιθέτως, είναι γνωστός στους ανθρώπους από την αρχαιότητα, καθώς χρησιμοποιούσαν αυτό το μπαχαρικό με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, όπως ως γευστική προσθήκη σε πιάτα, συστατικό σε βαφές, αλλά και ως θεραπευτικό μέσο για διάφορα προβλήματα υγείας. Ο κουρκουμάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ασία και απαντάται συχνά σε πιάτα της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκος, αποξηραμένος ή αλεσμένος. Το σίγουρο είναι ένα, σύμφωνα με τους ειδικούς: Ο κουρκουμάς έχει πολλά να προσφέρει στον οργανισμό σας.

Όλο και περισσότερες έρευνες πλέον στρέφονται στα πλεονεκτήματα αυτού του μπαχαρικού για την υγεία μας εστιάζοντας κυρίως στην κουρκουμίνη την πολύτιμη βιοδραστική ένωση του κουρκουμά. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, η ένωση αυτή αποδεικνύεται ευεργετική, καθώς φαίνεται ότι σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τον πόνο που προκαλείται στα γόνατα από οστεοαρθρίτιδα. Επιπλέον, τα συστατικά του κουρκουμά είναι ικανά να βελτιώσουν τυχόν αλλεργικά συμπτώματα, αλλά και να μειώσουν τη φλεγμονή. Για την αντιμετώπιση της φλεγμονής, ωστόσο, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ο οργανισμός χρειάζεται ποσότητες κουρκουμά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως στο μαγείρεμα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να γίνουν σαφή τα πραγματικά οφέλη του κουρκουμά στην υγεία, καθώς οι μέχρι τώρα μελέτες δίνουν αντιφατικά στοιχεία. Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επιδράσεις του κουρκουμά στον οργανισμό δεν είναι τόσο σημαντικές όσο έδειξαν να είναι στα ζώα ή στο στάδιο των πειραματικών δοκιμών. 

Εκτός από την προσθήκη σε φαγητά, ο κουρκουμάς διατίθεται και ως φυσικό συμπλήρωμα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ωστόσο,  ότι, όπως όλα, έτσι και ο κουρκουμάς στην υπερβολή του μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει ότι μεγάλες ποσότητες κουρκουμά επιβραδύνουν την πήξη του αίματος και αντενδείκνυται για όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα.

Επομένως, πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα κουρκουμά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, για να αποφύγετε τυχόν παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από το συνδυασμό με άλλα φάρμακα που ίσως λαμβάνετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ