Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Διάλεξη: «Μεταλλασσόμενες σχέσεις εθνικών κέντρων και Ελληνικής Διασποράς»


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη 
του καθηγητή Αναστασίου Μ. Τάμη με τίτλο
«Μεταλλασσόμενες σχέσεις εθνικών κέντρων και Ελληνικής Διασποράς»
εις μνήμην του μεγάλου Σιατιστινού ευεργέτη 
της Αυστραλιανής Ομογένειας Ζήση Δαρδάλη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 η διάλεξη που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ), με τίτλο «Μεταλλασσόμενες σχέσεις εθνικών κέντρων και Ελληνικής Διασποράς»  και ομιλητή τον Πρόεδρο του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών, κ. Αναστάσιο Μ. Τάμη, π. Καθηγητή της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Επιστημών των Πανεπιστημίων Melbourne, Monash, La Trobe και Notre Dame. Η εκδήλωση διοργανώθηκε εις μνήμην του Μεγάλου Ευεργέτη της Αυστραλιανής Ομογένειας Ζήση Δαρδάλη (1938-2023), με καταγωγή από τη Σιάτιστα Κοζάνης.

Η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, κ. Αθηνά Παυλίδου, στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη μακροχρόνια συνεργασία του ΙΜΜΑ με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών (ΑΙΜΣ), η οποία στηρίζεται σε σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης. Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΑΙΜΣ, οι οποίοι αποφάσισαν να στηρίξουν το ερευνητικό έργο του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του ΙΜΜΑ, με χορηγία ύψους ΑU$5.000 που θα φέρει τιμητικά το όνομα του μεγάλου Σιατιστινού ευεργέτη της Αυστραλιανής Ομογένειας (Zissis Dardalis Grant).

Ο καθηγητής Αναστάσιος Μ. Τάμης αναφέρθηκε πρώτα στην προσφορά και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην κοινωνική, πνευματική και ακαδημαϊκή ανέλιξη του Ελληνισμού της Αυστραλιανής Ομογένειας, ο αείμνηστος ευεργέτης και ανθρωπιστής Ζήσης Δαρδάλης. Στη συνέχεια προχώρησε στη διάλεξή του, όπου ανέλυσε τις σχέσεις της Ελληνικής Διασποράς με τη Μητρόπολη. Στο τέλος της διάλεξης, ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων και διάλογος με το κοινό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία, κ. Γιάννης Παπαγεωργίου, o εκπρόσωπος του γραφείου της Βουλευτού Επικρατείας ΝΔ κας Μαρίας Νεφέλης Χατζηιωαννίδου, κ. Θοδωρής Μπούρος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φιλοθέου, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τσίγκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΚΜ, κ. Χρήστος Μήττας, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της ΠΚΜ, κ. Θάνος Μπέγκας, ο Διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Συνταγματάρχης Αθανάσιος Παπαθανασίου, η Πρόεδρος του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Μαρία Σαρηγιαννίδου, οι Καθηγητές του ΑΠΘ κκ. Ιωάννης Χασιώτης και Βασίλης Γούναρης, οι κκ. Κώστας  Χαϊδούτης και Αντώνης Δερματάς από το «Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων της πόλης, συγγενείς και φίλοι του ευεργέτη Ζήση Δαρδάλη, δημοσιογράφοι και φίλοι του ΙΜΜΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ