Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Η μυστηριώδης «βαρυτική τρύπα» στον Ινδικό Ωκεανό


Η βαρύτητα στην περιοχή αυτή είναι σημαντικά ασθενέστερη σε σύγκριση με το περιβάλλον της.
Το 1948, ο Ολλανδός γεωφυσικός Felix Andries Vening Meinesz ανακάλυψε στον Ινδικό Ωκεανό ένα ενδιαφέρον φαινόμενο που προβληματίζει τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες: μια «τρύπα βαρύτητας». Σε αντίθεση με τις μαύρες τρύπες, οι οποίες έλκουν και καταπίνουν την περιβάλλουσα κοσμική ύλη, μια τρύπα βαρύτητας απωθεί το περιβάλλον υλικό λόγω έλλειψης βαρυτικής δύναμης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό θυλάκων αέρα εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει νερό, προκαλώντας μια αξιοσημείωτη βύθιση στη στάθμη της θάλασσας.

Η πιο εμφανής και βαθύτερη τρύπα βαρύτητας, γνωστή ως «χαμηλό γεωειδές του Ινδικού Ωκεανού», βρέθηκε στον Ινδικό Ωκεανό. Η τρύπα αυτή προκαλεί βύθιση της στάθμης της θάλασσας κατά εκπληκτικά 106 μέτρα, προκαλώντας αμηχανία στους γεωλόγους για δεκαετίες. Ωστόσο, το 2023, οι ερευνητές έδωσαν μια πιθανή εξήγηση σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters. Σύμφωνα με τη μελέτη, το μυστήριο έγκειται στα απομεινάρια μιας αρχαίας ινδικής θάλασσας.


Η βαρύτητα στην περιοχή αυτή είναι σημαντικά ασθενέστερη σε σύγκριση με το περιβάλλον της. «Είναι μακράν το μεγαλύτερο χαμηλό στο γεωειδές και δεν έχει εξηγηθεί σωστά», δήλωσε ο -συγγραφέας της μελέτης Attreyee Ghosh, γεωφυσικός και αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Γεωεπιστημών του Ινστιτούτου Επιστημών της Ινδίας.

Ο Felix Andries Vening Meinesz ανακάλυψε για πρώτη φορά αυτή τη βαρυτική τρύπα κατά τη διάρκεια μιας βαρυτικής έρευνας από πλοίο, χρησιμοποιώντας μια συσκευή που εφηύρε και ονομάζεται «Χρυσό Μοσχάρι» για τη μέτρηση της βαρύτητας στη θάλασσα. Έκτοτε, οι ερευνητές προσπαθούν να εξηγήσουν την ύπαρξη αυτής της ωκεάνιας αβύσσου. «Η προέλευση αυτού του χαμηλού γεωειδούς ήταν αινιγματική. Διαφορετικές θεωρίες προτάθηκαν για να εξηγήσουν αυτή την αρνητική γεωειδική ανωμαλία», σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη.


Ο Ghosh εξήγησε ότι το μυστικό βρίσκεται στη γεωμετρία της Γης. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η Γη δεν είναι μια τέλεια σφαίρα. «Η Γη είναι ουσιαστικά μια κομματιαστή πατάτα», είπε. «Οπότε τεχνικά δεν είναι σφαίρα, αλλά αυτό που ονομάζουμε ελλειψοειδές, επειδή καθώς ο πλανήτης περιστρέφεται, το μεσαίο τμήμα του διογκώνεται προς τα έξω». Επιπλέον, η Γη δεν είναι ομοιόμορφη ως προς την πυκνότητα και τις ιδιότητές της, με ορισμένες περιοχές να είναι πυκνότερες από άλλες, επηρεάζοντας την επιφάνεια και τη βαρύτητά της.

Έτσι, το συγκεκριμένο σημείο είναι μια απόδειξη της πολύπλοκης και συναρπαστικής δυναμικής του εσωτερικού του πλανήτη μας, αποκαλύπτοντας πολλά για τις κρυφές δυνάμεις που διαμορφώνουν τον κόσμο μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ