Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Είστε 50άρης και ξεχνάτε; Αυτή είναι η λύση για να τα θυμηθείτε όλα


Αν το έχετε στην άκρη της γλώσσας σας ή στη μύτη του μολυβιού, αλλά δεν σας... έρχεται ίσως πρέπει να κάνετε την πιο αποτελεσματική κίνηση που «ξυπνάει» για τα καλά το μυαλό σας.

Ομολογήστε το. Άλλωστε συμβαίνει σε όλους, τουλάχιστον όσους πλησιάζουν τα 50 ή τα έχουν μόλις πατήσει. Ξεχνάτε αυτό που μόλις σκεφτήκατε, στέκεστε με το στυλό στο χέρι και στίβετε το μυαλό σας να θυμηθεί τι θέλατε να σημειώσετε ή αλλάζετε δωμάτιο με κάποιο σκοπό, αλλά μέχρι να μπείτε στην κρεβατοκάμαρα το μυαλό είναι κενό…

Δεν είναι ιδέα σας. Καθώς οδεύουμε προς τα 50 νιώθουμε ότι σκεφτομαστε με πιο αργό ρυθμό, ενώ απομνημονεύουμε και ανακαλούμε πληροφορίες με μεγαλύτερη δυσκολία.

Που οφείλεται αυτή η επιβράδυνση; Σύμφωνα με τους ειδικούς κατά ένα μέρος οι καθυστερήσεις και τα κενά της σκέψης και της μνήμης οφείλονται στο ότι το σώμα δεν είναι πλέον τόσο αποδοτικό όσο παλαιότερα στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών προς τον εγκέφαλο.

Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα; H άσκηση, χάρη στην οποία η ταχύτητα «διακίνησης» των θρεπτικών ουσιών προς τον εγκέφαλο αυξάνεται και πάλι. Πλήθος ερευνών επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα μεγαλύερης ηλικίας που διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση αποδίδουν καλύτερα σε νοητικά τεστ, σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνται και κάνουν αποκλειστικά καθιστική ζωή.

Γιατί η άσκηση ακονίζει το μυαλό

Η αεροβική άσκηση ωφελεί το νου επειδή αυξάνει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και αποτελεί φυσική ασπίδα κατά του στρες που συχνά «μπλοκάρει» το μυαλό.

Επίσης η τακτική φυσική δραστηριότητα τροφοδοτεί τον εγκέφαλο των ενηλίκων με περισσότερα «καύσιμα»(γλυκόζη) γεγονός που πιθανώς σχετίζεται με την αύξηση των νευρωνικών συνάψεων. Παράλληλα η συστηματική άσκηση – μετράει ακόμη και το ημίωρο περπάτημα την ημερα – οδηγεί σε αύξηση των κυριότερων νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου: της νορεπινεφρίνης, της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης. Πρόκειται για τις χημικές ουσίες που σχετίζονται με την καλή διάθεση και την προσοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και καταπολεμά τη θλίψη. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η συστηματικη αερόβια προπόνηση μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης.

Τέλος είναι διαπιστωμένο ότι η συστηματική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών των φυσικών παυσίπονων ουσιών του οργανισμού που σχετίζονται με το αίσθημα της ευεξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ