Διαδικτυακή Διάλεξη για την χρυσή εποχή των Αράβων και το αρχαίο ελληνικό πνεύμα στον μεσαιωνικό ισλαμικό κόσμο.
ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, στις 19:00
Η αραβική άνθηση των επιστημών και των τεχνών αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και συχνά παραγκωνισμένο κεφάλαιο του μεσαιωνικού κόσμου γενικότερα. Μια εποχή επιστημόνων και φιλοσόφων που αποδείχθηκε ιδιαίτερα γόνιμη για τις ανθρωπιστικές και κυρίως τις φυσικές επιστήμες με εφευρέσεις και καινοτομίες που θα επηρεάσουν βαθύτατα την Δύση σε πολλά γνωστικά πεδία. Ίσως, όμως, το σημαντικότερο έργο να ήταν το τεράστιο μεταφραστικό κίνημα της αρχαίας ελληνικής, και όχι μόνο, γραμματείας όπου με κρατική πατρωνία αντιγράφηκαν, μελετήθηκαν και σχολιάστηκαν εκτενώς πάρα πολλά έργα φιλοσοφίας και θετικών επιστημών.
Παράλληλα, το ζήτημα του περίφημου Οίκου της Σοφίας, μιας τεράστιας βιβλιοθήκης στη Βαγδάτη, προσθέτει μέχρι και σήμερα ακόμα μεγαλύτερη αίγλη, μυστήριο αλλά και διχογνωμίες ανάμεσα στους ιστορικούς αναφορικά με την ύπαρξή του, το μέγεθος της λειτουργίας του και τον ρόλο που επιτέλεσε σ αυτή την πραγματικά χρυσή εποχή για την ανθρώπινη διανόηση. Ένα όμως είναι βέβαιο, ανάμεσα σε χιλιάδες χειρόγραφα, η αριστοτελική σκέψη έχει την τιμητική της και ο Αριστοτέλης αναδεικνύεται ως ο «πρώτος διδάσκαλος» του αραβικού κόσμου.
Μέσα από την αφηγηματική μας περιπλάνηση, θα ακολουθήσουμε πολυμαθείς Άραβες λογίους και επιστήμονες καθώς και το έργο τους, τον πολιτιστικό ανταγωνισμό με την βυζαντινή αυτοκρατορία και την επιρροή που άσκησε η εποχή αυτή, τόσο στο Βυζάντιο όσο και στη δυτική Ευρώπη, κατανοώντας παράλληλα την αξία που είχε για την ανθρώπινη σκέψη αυτό το πολύ σημαντικό πνευματικό κίνημα.
Πληροφορίες/κράτηση θέσης: info@thessalonikiwalkingtours.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ