Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Μια γερμανική πόλη βρίσκεται μέσα σε έναν κρατήρα αστεροειδούς και είναι πνιγμένη στα διαμάντια!


Η μικρή πόλη Nordlingen στη Γερμανία είναι ίσως ένα από τα πιο επισκέψιμα σημεία στη γη από τους αστρονόμους, καθώς είναι χτισμένη πάνω σε έναν κρατήρα αστεροειδούς και τα κτίριά της είναι γεμάτα με διαμάντια.

Diamonds are forever στη γερμανική πόλη Nördlingen, καθώς στους τοίχους σχεδόν όλων των κτιρίων της είναι ενσωματωμένοι περίπου 72.000 τόνοι διαμαντιών! Τα...κοσμήματα δημιουργήθηκαν από έναν αστεροειδή που έπεσε στη γη πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια και μπορούν να γίνουν αντιληπτά ακόμα και με γυμνό μάτι.

Ωστόσο, οι ντόπιοι δεν γνώριζαν για τον θησαυρό που είχαν γύρω τους μέχρι τη δεκαετία του 1960, όταν δύο Αμερικανοί γεωλόγοι, ο Eugene Shoemaker και ο Edward Chao, έφτασαν στην πόλη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Nördlingen βρίσκεται στην πραγματικότητα μέσα στον κρατήρα Nördlinger Ries πλάτους 26 χιλιομέτρων - το κυκλικό σχήμα της πόλης είναι καθαρή σύμπτωση.


Λοιπόν, οι κάτοικοι του Nördlingen είχαν υποθέσει ότι ο κρατήρας Nördlinger Ries ήταν αποτέλεσμα ηφαιστειακής έκρηξης. Όμως οι Shoemaker και Chao υποπτεύθηκαν ότι ο κρατήρας είχε προκληθεί από αστεροειδή που συγκρούστηκε με τη Γη.

Μόλις επισκέφθηκαν την εκκλησία και είδαν ότι οι τοίχοι της ήταν γεμάτοι από μικροσκοπικά διαμάντια, κατάλαβαν ότι όλα αυτά τα διαμάντια δημιουργήθηκαν από έναν αστεροειδή . Εκτίμησαν ότι ο αστεροειδής πλάτους 1 χιλιομέτρου χτύπησε τη Γη με τέτοια δύναμη που δημιούργησε τον κρατήρα Nördlinger Ries. Στη συνέχεια φυσαλίδες άνθρακα που βρίσκονταν μέσα στο πέτρωμα μετατράπηκαν σε μικροσκοπικά διαμάντια υπό την πίεση και τη θερμότητα της έκρηξης.

Ο Δρ Stefan Hölzl, γεωλόγος και διευθυντής του Μουσείου RiesKrater του Nördlingen, δήλωσε στο BBC: «Υπάρχουν κάποια μέρη στον κόσμο όπου αυτό το είδος υλικού από την πρόσκρουση αστεροειδούς έχει χρησιμοποιηθεί για κτίρια, αλλά πουθενά κοντά σε αυτή την ποσότητα. Εδώ χρησιμοποιήθηκε για την οικοδόμηση ολόκληρης της πόλης».

Μόνο η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Nördlingen πιστεύεται ότι περιέχει συνολικά πολύτιμους λίθους αξίας 5.000 καρατίων.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της συγκεκριμένης πόλης και γενικά οι περισσότεροι Γερμανοί δεν φαίνεται να συγκινούνται καθώς όλοι αυτοί οι τόνοι διαμαντιών δεν έχουν καμία οικονομική αξία σήμερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ