Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Επιστήμονας πήρε μεγάλη δόση ψιλοκυβίνης για να δει πώς δρουν τα ψυχεδελικά ναρκωτικά στον εγκέφαλο: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα


Ένας καθηγητής νευρολογίας περιέγραψε ότι βίωσε τον «εγκέφαλό του να καταρρέει» αφού δέχτηκε ένα ψυχεδελικό ναρκωτικό.

Ο Δρ Nico Dosenbach εργάζεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και έχει σκανάρει τον ίδιο του τον εγκέφαλο πολλές φορές σε μια προσπάθεια να μάθει περισσότερα για το τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι του.

Ο γιατρός έκανε πολύ συχνά τομογραφίες αλλά ένα πράγμα που δεν είχε κάνει ποτέ στο παρελθόν ήταν να πάρει ένα ναρκωτικό πριν μπει στο μηχάνημα.

Το έκανε αυτό για πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας μελέτης, η οποία σχεδιάστηκε για να δείξει πώς η ψιλοκυβίνη - η ουσία που περιέχεται στα «μαγικά» μανιτάρια - επηρεάζει νοητικά τους ανθρώπους. Στη μελέτη συμμετείχαν επτά άτομα και τους ανατέθηκε να λάβουν είτε ένα διεγερτικό ναρκωτικό είτε μια δόση ψιλοκυβίνης που ήταν αρκετά υψηλή ώστε να προκαλέσει παραισθήσεις.

Ο Dosenbach ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν ψιλοκυβίνη και θυμάται ότι «ένιωσε πάρα πολύ παράξενα» όταν αυτή άρχισε να επιδρά. «Δεν ήξερα που βρισκόμουν. Ο χρόνος σταμάτησε και δεν ήξερα ποιος ήμουν», είπε, σύμφωνα με το NPR.

«Έβλεπα την οθόνη και δεν ήξερα τι μου συμβαίνει. Έβλεπα τα εγκεφαλικά κύματα να διαταράσσονται και δεν με ένοιαζε», θυμήθηκε.

Από την άλλη, ο Dosenbach δήλωσε ότι το να το βιώσει όλο αυτό ως νευροεπιστήμονας ήταν «φοβερό», εξηγώντας: «Είναι πραγματικά συναρπαστικό το πώς ο εγκέφαλός σου μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε λίγα λεπτά».

Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, υπέδειξαν ότι τα ψυχεδελικά ναρκωτικά λειτουργούν διαταράσσοντας ορισμένα δίκτυα του εγκεφάλου- συγκεκριμένα ένα που μας βοηθά να σχηματίσουμε την αίσθηση του χώρου, του χρόνου και του εαυτού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ