Μια σημαντική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ανοίγοντας νέους δρόμους στη μάχη κατά του καρκίνου. Η επαναστατική μέθοδος που χρησιμοποίησαν στο εργαστήριο αποδείχτηκε εξαιρετικά αποτελεσματική και μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στις θεραπείες.
Η επιτυχία μιας θεραπείας κατά του καρκίνου εξαρτάται από την ικανότητά της να προκαλεί αρκετή ζημιά στα καρκινικά κύτταρα, ώστε να τα εξουδετερώνει και να σταματά την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, κάποια καρκινικά κύτταρα μπορούν να αλλάξουν τη μοριακή τους σύσταση, για να περιορίσουν ή ακόμη και να ακυρώσουν την επίδραση της θεραπείας.
Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια ανακάλυψε έναν πρωτοποριακό τρόπο για να ξεπεράσουν αυτή την ανθεκτικότητα, τροποποιώντας την εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων και κάνοντάς τα πιο ευάλωτα στις θεραπείες. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Biotechnology.
«Χακάρισμα» και… αυτοκτονία
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Scott Leighow, βιομηχανικός μηχανικός στο Pennsylvania State University, δήλωσε στο Live Science ότι, παρά την τεράστια προσπάθεια και τα χρήματα που επενδύονται στην εύρεση αποτελεσματικών φαρμάκων, δεν είναι ανθεκτικά μακροπρόθεσμα. Με τη νέα προσέγγιση καταπολεμάται η υπάρχουσα ανθεκτικότητα στα αντικαρκινικά φάρμακα πριν αυτή γίνει ανυπέρβλητη.
Για να επιτευχθεί αυτό, η επιστημονική ομάδα «χάκαρε» τα καρκινικά κύτταρα και εισήγαγε δύο νέους «διακόπτες» σε αυτά. Ο πρώτος «διακόπτης» επιτρέπει στα τροποποιημένα κύτταρα, στα οποία διείσδυσαν οι επιστήμονες, να ξεπεράσουν σε αριθμό τον υπόλοιπο πληθυσμό των καρκινικών κυττάρων. Ο δεύτερος διακόπτης επιτρέπει στα τροποποιημένα κύτταρα να εξαπολύσουν μια τοξική ουσία στον εναπομείναντα όγκο.
Οι επιστήμονες εισήγαγαν δύο «γονίδια αυτοκτονίας» σε κύτταρα μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC), τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Το ένα γονίδιο έλεγξε την ενεργοποίηση της πρωτεΐνης EGFR επιτρέποντας στα καρκινικά κύτταρα να γίνουν ανθεκτικά στο αντικαρκινικό φάρμακο erlotinib. Με αυτόν τον τρόπο τα «χακαρισμένα» καρκινικά κύτταρα μπόρεσαν να πολλαπλασιαστούν και να ξεπεράσουν σε πληθυσμό τα υπόλοιπα.
Το άλλο γονίδιο σχετίζεται με ένα ακίνδυνο μόριο που ονομάζεται 5-FC. Τα τροποποιημένα καρκινικά κύτταρα μετέτρεψαν το 5-FC σε μια τοξίνη, που ονομάζεται 5-FU, η οποία σκοτώνει τα γειτονικά καρκινικά κύτταρα, αλλά και τα «χακαρισμένα».
Οι ερευνητές δοκίμασαν τη νέα τους μέθοδο σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι, περίπου 20 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, τα τροποποιημένα καρκινικά κύτταρα κυριάρχησαν στα μη τροποποιημένα κύτταρα και μέχρι την 80ή ημέρα ο όγκος είχε μηδενιστεί.
Πρότυπο για όλους τους καρκίνους
«Αυτό είναι σίγουρα καινοτόμο», δήλωσε στο Live Science ο Aaron Goldman, φαρμακολόγος κατά του καρκίνου στο Brigham and Women’s Hospital. Οι περισσότερες θεραπείες καρκίνου που περιλαμβάνουν επεξεργασία γονιδίων επικεντρώνονται στη μηχανική των ανοσοποιητικών κυττάρων αντί των καρκινικών. «Δεν έχω δει ξανά κάτι τέτοιο», τόνισε εντυπωσιασμένος.
«Το βλέπουμε αυτό ως κάτι πέρα από τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα», δήλωσε ο Scott Leighow. «Το βλέπουμε ως μια πλατφόρμα για την παροχή θεραπευτικών γονιδίων γενικά στον καρκίνο και τη χρήση τους για τη δημιουργία νέων θεραπειών στο μέλλον».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ