Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Σηκουάνα λίγο πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων


Bρισκόμαστε πλέον μια «ανάσα» από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Το Παρίσι ζει για τη στιγμή που θα ξεκινήσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της τετραετίας, με τους αθλητές που συμμετέχουν από όλο τον κόσμο να είναι έτοιμοι να δώσουν τα πάντα για ένα μετάλλιο.

- Όλα θα ξεκινήσουν σήμερα (Παρασκευής 26/7) στις 20:24 από τον Σηκουάνα, το σύμβολο του Παρισιού, αλλά και έναν από τους πιο διάσημους ποταμούς στον κόσμο. Οι όχθες του Σηκουάνα στο Παρίσι ανακηρύχθηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1991, τονίζοντας την ιστορική και πολιτιστική σημασία του ποταμού. Για αιώνες, ο ποταμός ήταν μια κρίσιμη διαδρομή για τις μεταφορές και το εμπόριο, συνδέοντας το Παρίσι με την υπόλοιπη Ευρώπη.

- Ο ποταμός Σηκουάνας έχει τις πηγές του στο οροπέδιο Λανγκρ, κοντά στη Ντιζόν. Το μήκος του φτάνει περίπου τα 776 χιλιόμετρα, κάτι που τον κάνει τον τρίτο μεγαλύτερο ποταμό στη Γαλλία μετά τον Λίγηρα (1012 χλμ) και τον Ροδανό (812 χλμ). Οι εκβολές του βρίσκονται στη θάλασσα της Μάγχης.



- Με πλάτος που φτάνει τα 200 μέτρα καθώς περνά από το Παρίσι, ο Σηκουάνας έχει μέσο βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 3 και 6 μέτρων. Αυτό το βάθος επιτρέπει και τη ναυσιπλοΐα μικρών πλοίων. Ο Σηκουάνας περνάει από πολλές σημαντικές πόλεις όπως η Τρουά, το Φοντενεμπλό, το Παρίσι και η Ρουέν, προτού αδειάσει σε μια μεγάλη εκβολή μεταξύ Χάβρης και Ονφλέρ.

- Στο Παρίσι, ο Σηκουάνας διασχίζει την πόλη για περίπου 13 χιλιόμετρα και κάθε χρόνο, οκτώ εκατομμύρια επισκέπτες κάνουν κρουαζιέρα στον ποταμό, καθιστώντας τον ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη.

- Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ποταμός διασχίζει το Παρίσι, χωρίζοντας την πρωτεύουσα στα δύο, έτσι η πόλη απλώνεται και στις δύο όχθες του Σηκουάνα και το ποτάμι διασχίζεται εύκολα χάρη και στις 37 γέφυρες που διαθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ