Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Ιούλιος 2024


Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
(συνεχίζεται)

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

5 Ιουνίου - 19 Σεπτεμβριου | Θέατρο Κήπου

 
Με 38 εκδηλώσεις, απο τις οποίες οι 23 αφορούν τη μουσική και οι 15 το θέατρο, επιστρέφει φέτος, με ανανεωμένο τίτλο και προγραμμα, το 5ο “Φεστιβάλ Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου”. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τετάρτη 5 Ιουνίου με τους Ονιράμα και τον Πασχάλη και θα ολοκληρωθούν στις 19 Σεπτεμβρίου, με τη συναυλία της Μελίνας Κανά και του Αλέξανδρου Κτιστάκη.Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, stand up comedy καθώς και την εμφάνιση της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου με ένα μοναδικό αφιέρωμα στους Beatles, ενω μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ, αρχίζουν τα 59α Δημήτρια. Στο φετινό πρόγραμμα για πρώτη φορά συμμετέχουν 7 θεατρικές παραστάσεις για παιδιά.
(συνεχίζεται)

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2024

5 Ιουνίου - 23 Ιουλίου | Φρούριο του Επταπυργίου 


Στον εσωτερικό αύλειο χώρο του Επταπυργίου επιστρέφει ο σημαντικός πια θεσμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Έργα και καλλιτέχνες διεθνούς αναγνώρισης σε ένα μοναδικό μνημείο συνθέτουν ένα παζλ που καλύπτει πολύ μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (όπερα, αφιερώματα, βραδιές ποίησης και μουσικής, συναυλίες έντεχνης μουσικής). Φέτος ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός χτίζεται γύρω από τη γυναίκα, τη γυναίκα των διαφορετικών τόπων και χρόνων, επιχειρώντας να φωτίσουμε διαφορετικές πλευρές της στο διάβα των αιώνων.  Η γυναίκα ήταν πάντα κεντρικό πρόσωπο στην τέχνη. Η τέχνη την λάτρεψε, της συμπαραστάθηκε, την εξιδανίκευσε. Η μάνα, η σύντροφος, η δημιουργός, η καλλιτέχνης, θύμα αλλά και αγωνίστρια, η γυναίκα που καταπιέζεται και «απειλείται».

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ:
02 Ιουλίου: #SKG!live "Από την Παράδοση στο Σύγχρονο"
10-11-12-14 Ιουλίου "I Pagliacci" με την ΚΟΘ
17-18 Ιουλίου: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
22-23 Ιουλίου: Μαργαρίτα Ζορμπαλά – Μαρία Παπαγεωργίου … "γυναίκες δημιουργοί"

9ο Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο Χωριό

12-14 Ιουλίου | Παρθενώνας, Σιθωνία

 
Tο Parthenώn Film Festival 2024– Σινεμά στο χωριό επιστρέφει στην αγαπημένη, γραφική, πέτρινη πλατεία του παραδοσιακού οικισμού Παρθενώνας,  από την Παρασκευή 12 έως και την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024.Τρεις μέρες γεμάτες σινεμά με το μεράκι και τη ζεστασιά των διοργανωτών του, θα δροσίσει και το φετινό μας καλοκαίρι. Το αγαπημένο σινεφίλ ραντεβού του καλοκαιριού επιστρέφει στη φιλόξενη πλατεία του Παρθενώνα, φέρνοντας μαζί του ιστορίες από μια δεκαετία που άλλαξε τις ζωές μας, τη θρυλική δεκαετία των ‘90ς.
Eλεύθερη είσοδος για όλους.

SANI FESTIVAL 2024

6 Ιουλίου-10 Αυγούστου | Sani Resort, Χαλκιδική

 
Το διεθνώς βραβευμένο φεστιβάλ του Sani Resort επιστρέφει φέτος το καλοκαίρι με κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Το φετινό Sani Festival παρουσιάζει ένα δυνατό μουσικό πρόγραμμα, με έξι μοναδικές συναυλίες κάτω από τα αστέρια: Plácido Domingo, Madeleine Peyroux, Tom Jones, Emeli Sandé, Gipsy Kings, αλλά και ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια του μεγάλου συνθέτη Μίμη Πλέσσα. Συνεχίζοντας μία παράδοση 32 ετών, το καταξιωμένο φεστιβάλ του Sani Resort επιστρέφει από τις 6 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου για το καθιερωμένο ραντεβού με τους φίλους της μουσικής από όλο τον κόσμο, ενώνοντας τις jazz, pop και folk μελωδίες, με την κλασική μουσική και το έντεχνο λαϊκό τραγούδι, αλλά και τις διαχρονικές επιτυχίες των παγκόσμιων charts με τις νέες δημιουργίες σπουδαίων δημιουργών, γεμίζοντας τον Μεσογειακό ουρανό με ακόμη περισσότερα αστέρια.
ΘΕΑΤΡΟ

ΠΛΟΥΤΟΣ

3 & 4 Ιουλίου | Θέατρο Δάσους

Την κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος» θα παρουσιάσει, το καλοκαίρι του 2024, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση, ελέυθερη απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με την οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024. Το «ταξίδι» θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Θέατρο Δάσους στις 3 & 4  Ιουλίου, για να ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 19 & 20 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στο ρόλο του Χρεμύλου ο Μάνος Βακούσης που τιμήθηκε πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν». Στο θίασο συμμετέχει, στο ρόλο της Ελπινίκης, η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου. Στο μουσικό μέρος της παράστασης παίρνουν μέρος οι Χατζηφραγκέτα η Nalyssa Green και ο Τελευταίος Καλεσμένος. Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η Ιστορικός- Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου.

Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ

10 & 11 Ιουλίου | Ανοιχτό Θέατρο Συκεών

Την εκρηκτική κωμωδία του Μολιέρου "Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής" σκηνοθετούν και διασκευάζουν φέτος το καλοκαίρι ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας. Με τον "Κατά Φαντασίαν Ασθενή" ο Μολιέρος βάζει στο στόχαστρό τη τους τσαρλατάνους και τους κομπογιαννίτες που λυμαίνονται το ιατρικό επάγγελμα.

Στο κωμικό μικροσκόπιο του Μολιέρου μπαίνει ένας αριστοκράτης, ο Αργκάν, ο οποίος ζει μια άνετη ζωή μέσα στον πλούτο και στα προνόμια. Θεωρεί τον εαυτό του το κέντρο του κόσμου και καταδυναστεύει τους γύρω του απαιτώντας να υπηρετούν τις παραξενιές και τα καπρίτσια του. Παρ’ όλα αυτά, και ο ίδιος ο Αργκάν υποφέρει καθώς νιώθει ότι κάτι τού φταίει. Τρομερά υποχόνδριος και αρρωστοφοβικός είναι πεπεισμένος ότι το πρόβλημά του είναι η πολύ κλονισμένη υγεία του. Είναι όμως ο Αργκάν πράγματι ασθενής; Και αν ναι, ασθενεί από μια αρρώστια που μπορεί η ιατρική να θεραπεύσει; Ή μήπως είναι ένας ανασφαλής, φοβισμένος άνθρωπος που ενώ τα έχει όλα, προσπαθεί να βρει τι του φταίει και δεν είναι ευτυχισμένος και με πρόσχημα την κλονισμένη του υγεία πασχίζει να προκαλέσει τον ενδιαφέρον των γύρω του και να σιγουρευτεί ότι νοιάζονται για αυτόν; 

Παίζουν:
Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Μυρτώ Αλικάκη, Θοδωρής Ρωμανίδης, Νίκος Γκέλια, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Βίκυ Διαμαντοπούλου, Γιώργος Ζυγούρης, Δημήτρης Φιλιππίδης

ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ

14-16 Ιουλίου | Θέατρο Δάσους

Η εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη, «Ηρακλής Μαινόμενος», θα περιοδεύσει στα ανοιχτά θέατρα όλης της χώρας, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και με έναν θίασο σπουδαίων ηθοποιών. Μετά την πρεμιέρα της στην Αθήνα (Παρ 5/7 & Σάβ 6/7 – Παπάγου), η παράσταση θα ταξιδέψει σε περισσότερους από 40 σταθμούς σε ολόκληρη τη Ελλάδα, και θα επιστρέψει στο τέλος Αυγούστου στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής. Ένας σπουδαίος θίασος με τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Γιώργο Γάλλο, Στεφανία Γουλιώτη, Ηρώ Μπέζου, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννη Κλίνη, Αινεία Τσαμάτη, Νίκο Μήλια, Γκαλ Ρομπίσα, Μπάμπη Γαλιατσάτο, Θανάση Ραφτόπουλο, Αντώνη Αντωνόπουλο, καθώς και τον διαπρεπή μουσικό Φώτη Σιώτα σε εξέχοντα ρόλο επί σκηνής, μας βυθίζει στην υπαρξιακή αγωνία της εμβληματικής τραγωδίας του Ευριπίδη, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καραντζά.

ΟΡΝΙΘΕΣ

15-16 Ιουλίου | Ανοιχτό Θέατρο Συκεών "Μάνος Κατράκης"

Τι θα συνέβαινε εάν κάποιος οργάνωνε τα πουλιά ώστε να γίνουν φορείς μιας νέας πραγματικότητας; Μετά τους «Πέρσες» και τον «Προμηθέα Δεσμώτη» ο Άρης Μπινιάρης καταπιάνεται πρώτη φορά με την αρχαία κωμωδία και επιστρέφει με τους “Όρνιθες” του Αριστοφάνη. Στην κορυφαία αυτή κωμωδία, αν και η πλοκή είναι φανταστική, η θεματική είναι αληθινή και ουσιώδης:  οι «Όρνιθες» παρουσιάζουν μια καινούρια αρχή, η οποία πρέπει να γίνει έξω από την ανθρώπινη κοινωνία, μακριά από τον κορεσμό, την παρακμή και τη διαφθορά. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Γιώργος Χρυσοστόμου στους ρόλους του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, μαζί με μία πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών: Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Σοφία Κουλέρα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Ερρίκος Μηλιάρης, Μάριος Παναγιώτου, Κυριάκος Σαλής, Αλεξία Σαπρανίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ειρήνη Τσέλλου, θα προσπαθήσουν να ιδρύσουν τη δική τους ιδανική πολιτεία στους αιθέρες μακριά από τους ανθρώπους.

''Οκτώ Γυναίκες''

22-23 Ιουλίου | Θέατρο Κήπου

"Οκτώ Γυναίκες", η διάσημη αστυνομική κωμωδία του Ρομπέρ Τομά ταξιδεύει φέτος το καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ελλάδα για να προσφέρει άφθονες δόσεις γέλιου, μυστηρίου και ανατροπών. Μια έπαυλη. Ένα πτώμα. Οκτώ γυναίκες. Κανένα άλλοθι. Εσύ μπορείς να βρεις τη δολοφόνο;

Συντελεστές:
Μετάφραση: Κοσμάς Φοντούκης
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Σκηνικό - Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Παίζουν: Υρώ Μανέ, Γιώτα Φέστα, Τάνια Τρύπη, Φωτεινή Ντεμίρη, Ευγενία Δημητροπούλου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ευγενία Ξυγκόρου, Μαρίζα Τσάρη.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καλοκαιριού Θεσσαλονίκης.

ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ

24-26 Ιουλίου | Θέατρο Δάσους

Το κλασικό αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, «Δον Κιχώτης», μεταφέρεται στο θέατρο σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, και ετοιμάζεται να παρουσιαστεί το φετινό καλοκαίρι σε μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα από 5 Ιουλίου έως 4 Σεπτεμβρίου. Η ιστορία του ονειροπόλου Ιππότη Δον Κιχώτη από τη Μάντσα, του συντρόφου του Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του Δουλτσινέας ξαναζωντανεύει από έναν μεγάλο θίασο.

Πόσο απαραίτητο μας είναι να ονειρευόμαστε;
Η ευγενική μας εκδοχή γιατί δεν είναι στην πρώτη ζήτηση;
Μήπως η συνήθεια της κοινοτοποίας μας δίνει μια ψευδαίσθηση της ευτυχίας;

"Το σατιρικό ρομάντζο του Θερβάντες μας υπενθυμίζει τη μεγάλη ανάγκη του ανθρώπου γι’ αυτό που τον ξεπερνά! Κι όταν καταθέτει ο ήρωάς μας την ευαισθησία του και τη μεγάλη του φαντασία, οι άλλοι χλευάζουν και γελούν. Κι όμως, έτσι είναι! Η φαντασία και η ποίηση, για να περάσουν, πρέπει να πληρώσουν διόδια! Μερικές φορές πολύ ακριβά! Ας γελάσουμε λοιπόν με τα παθήματα του Δον Κιχώτη, αλλά ταυτόχρονα ας αναλογιστούμε μήπως η, έτσι κι αλλιώς, μικρή ζωή μας θα ήταν ανυπόφορη χωρίς αυτόν."
Γιάννης Μπέζος

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ

2 Ιουλίου | Θέατρο Γης

Έπειτα από τις εκρηκτικές χειμερινές εμφανίσεις της στην Αθήνα και τις μεγάλες συγκινήσεις που προσέφερε στο πολυπληθές κοινό της, η Νατάσσα Μποφίλιου έρχεται με φόρα στο καλοκαίρι. Η αγαπημένη τραγουδίστρια μπαίνει σε νέα φλεγόμενη τροχιά, παρουσιάζει με ενθουσιασμό την νέα παράσταση που έφτιαξαν με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο και μοιράζεται για πρώτη φορά ζωντανά τα ολοκαίνουργια τραγούδια του δίσκου «Κάτι Καίγεται» που έχουν ήδη ξεχωρίσει και αγαπηθεί..

Χορωδία Εθνικής Όπερας Παρισιού "La Maîtrise Des Hauts-De-Seine"

9 Ιουλίου | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης


Η Maîtrise des Hauts-de-Seine είναι η επίσημη παιδική χορωδία της Opéra National de Paris. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια, εκπαιδεύει χορωδούς και σολίστες για το μεγάλο ρεπερτόριο της όπερας. Έχει δημιουργήσει έναν αυξανόμενο αριθμό συνεργασιών με γαλλικές όπερες, οι οποίες την αναζητούν για την ποιότητα των σολίστ της, ιδίως των ανδρών σολίστ της. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, τα αγόρια και τα κορίτσια της Maîtrise des Hauts-de-Seine προετοιμάζονται να ερμηνεύσουν τους ρόλους του Ygnold στο Pelléas et Mélisande του C. Debussy, του Miles και της Flora στο Le Tour d'Ecrou του B. Britten ή του βοσκού στην Tosca του G. Puccini.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: ΤΟ ΡΕΣΙΤΑΛ

15 Ιουλίου | Μέγαρο Μουσικής

ΡΕΣΙΤΑΛ!
Ένας εμβληματικός δίσκος, μια ιστορική σειρά συναυλιών!!
Ένα πρόγραμμα για πιάνο και φωνή, το οποίο είχε διαμορφώσει ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις και το παρουσίαζε με τον βαρύτονο Σπύρο Σακκά, θα πραγματοποιηθεί μετά από πολλά χρόνια και για επιλεκτικές παραστάσεις στην Ελλάδα, κάνοντας πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην πλατεία του Μεγάρου, σε μια ξεχωριστή παράσταση, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024. Το έργο, που αποτελεί τη δισκογραφική καταγραφή μιας πολυετούς συνεργασίας και έναν συλλεκτικό δίσκο με τον χαρακτηριστικά λιτό τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών που επέλεξε ο Μάνος Χατζιδάκις, αποδίδεται σήμερα από δύο διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο στο τραγούδι και τον δεξιοτέχνη Θοδωρή Τζοβανάκη στο πιάνο.

Σόνια Θεοδωρίδου και Plaza Ensemble:
από τα Tangos στα Fados

18 Ιουλίου | Μέγαρο Μουσικής

Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και το κουαρτέτο Plaza Ensemble παρουσιάζουν μια μουσική συνομιλία  μεταξύ των αργεντίνικων tangos και των πορτογαλικών fados: από τον έντονο ρυθμό, τον εκφραστικό χορό και το πάθος της Αργεντινής, στον λυρισμό και τις συναισθηματικά φορτισμένες μελωδίες της λαϊκής ή έντεχνης ποίησης της Πορτογαλίας. Στην συναυλία ερμηνεύονται τραγούδια και οργανικά κομμάτια του κλασικού και κυρίως του nuevo tango, που υπογράφουν οι εμβληματικοί Αργεντίνοι συνθέτες Carlos Gardel και Astor PIazzolla, καθώς και τραγούδια που τραγούδησε και επικοινώνησε στο πορτογαλικό και διεθνές κοινό η «ιέρεια» του fado, Αmália Rodrigues. Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια με αναφορές στο tango ή με αφορμή το tango, από συνθέτες της έντεχνης ή δημοφιλούς μουσικής.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

«Ακουαρέλες από το Άγιον Όρος». Έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κερεστετζή

25 Ιουνίου-30 Σεπτεμβρίου | Αγιορείτικη Εστία

Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Κερεστετζής ταξιδεύει τακτικά στο Άγιον Όρος και αποτυπώνει με τον χρωστήρα και τις ακουαρέλες του «όψεις ιστορικών μονών, σκητών και ασκηταριών, υμνώντας τη μοναξιά τους σε απόκρημνα σημεία κι ακτές» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης. Η  ενότητα των έργων του στην συγκεκριμένη έκθεση είναι το αποτέλεσμα  της πιο πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθωνική πολιτεία, το 2023, ενώ περιλαμβάνει και μεγάλο αριθμό έργων που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.
ΒΙΒΛΙΑ
Ο Ravel στην Άνω Πόλη / διηγήματα με ήχο
Συλλογικό
Εκδόσεις ΤΡΙ.ΕΝΑ

 
Το συλλογικό έργο όπως αυτό προκύπτει από τον 1ο λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καθηγητών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονικης σε συνεργασία με την Τρι.ενα πολιτισμού.
 
Στη συλλογή με τίτλο «Ο Ravel στην Άνω Πόλη» και υπότιτλο «Διηγήματα με ήχο» συμμετέχουν μετά από πρόσκληση, οι κάτωθι διακεκριμένοι συγγραφείς της πόλης της Θεσσαλονίκης:
Γιαλένιος Κυριάκος, Γιανακός Αντώνης, Γκίζη Νίκη, Γκόζης Γιώργος, Καριζώνη Κατερίνα, Κασκάλη Δώρα, Κοροβίνης Θωμάς, Λυκεσάς Απόστολος, Μακρογιώργου Γεωργία, Νικολαϊδου Σοφία, Παπαδόπουλος (Σταυριώτης) Δημήτριος.
 
Οι διακριθέντες κατά αλφαβητική σειρά, τα κείμενα των οποίων επιλέγησαν από 103 συμμετοχές, είναι οι: Γιαννακούλα Ελευθερία, Γιαννόπουλος Δημήτρης, Διάκου Γεωργία, Θεμελάκη Κατερίνα, Καραβασίλη Χρύσα, Κυριακού Νίκος, Μαραζοπούλου Εύη, Παπαδογιαννάκη Αναστασία-Λητώ, Σαββίδης Δημήτρης,Τζεβελεκάκης Γιώργος, Τσιμερίκα Θωμαή, Χρονοπούλου Άγγελα.

Έσοδα από την πώληση των βιβλίων θα διατεθούν για τις ανάγκες των σπουδαστών και τους σκοπούς του Συλλόγου Καθηγητών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Τέχνη εκ των πραγμάτων
Το πραγματικό αντικείμενο στη Μοντέρνα και τη Σύγχρονη τέχνη

Άλκης Χαραλαμπίδης
University Studio Press

Τα αντικείμενα είναι αυτά που συνθέτουν τον ορατό κόσμο και που καθορίζουν αποφασιστικά τη στάση μας απέναντί του, την κοσμοθεωρία μας. Στη μελέτη αυτή ο Άλκης Χαραλαμπίδης παρακολουθεί βήμα-βήμα την έξοδο από τον εικαστικό χώρο των δύο διαστάσεων στον χώρο των πραγματικών αντικειμένων. Με την αναφορά σε ρεύματα, καλλιτέχνες και έργα, αναδεικνύει τις κυριότερες εκφάνσεις της παρουσίας του έτοιμου αντικειμένου ως φορέα μηνυμάτων και ως αισθητικού μέσου. Το βιβλίο «Τέχνη εκ των πραγμάτων» συνιστά μια περιεκτική και επίκαιρη αφήγηση της περιπέτειας του αντικειμένου· από τους πειραματισμούς των κυβιστών με το collage ως την «αναισθησία» των readymades, από τους παράδοξους συνειρμούς των σουρεαλιστών και την εξιδανίκευσή του ως απορρίμματος στη Junk Art, τον Nouveau Réalisme και την Arte Povera ως την «ειδωλολατρία» της Pop Art, από τη δυστοπική εκδοχή του στα Environments και τις αρχέγονες εκφάνσεις του στη Zero ως την πρωτεϊκή του διάσταση στην Informel και από το μυστήριο της απόκρυψής του ως την ολοκληρωτική απόσβεση κάθε υλικού του ίχνους στην Conceptual Art. Το αντικείμενο, με την ένταξή του μέσα στον ευρύτερο περιβαλλοντικό προβληματισμό, εξακολουθεί να κατέχει κεντρική θέση στις τάσεις της τέχνης του 21ου αιώνα, σε μια εποχή που η διαλεκτική σχέση υλικού και άυλου, αναλογικού και ψηφιακού, φυσικού και τεχνητού βρίσκεται υπό διαρκή μετασχηματισμό και που τα όρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας έχουν μετατοπιστεί πέρα από τη ζωγραφική και τη γλυπτική, σε μια ασαφή, απροσδιόριστη περιοχή του πολιτισμικού φαινομένου. Η συνεκτική οργάνωση του περιεχομένου, ο αναλυτικός και ερμηνευτικός χαρακτήρας των παραδειγμάτων και η πλούσια εικονογράφηση του βιβλίου το καθιστούν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια ειδικών και μη. • Ο Άλκης Χαραλαμπίδης είναι ιστορικός της τέχνης, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Explora 2024 – πενθήμερα καλοκαιρινά προγράμματα


Το σχολείο σταματά το Explora ξεκινά!
Θέλετε το παιδί σας να κάνει κάτι διασκεδαστικό και ταυτόχρονα μοναδικά ενδιαφέρον αυτό το καλοκαίρι; Το Explora 2024 στο Νόησις είναι κοντά σας για οκτώ περιόδους, με:
• Νέο πρόγραμμα για Προνήπια-Νήπια (περισσότερες πληροφορίες 
εδώ) και
• Πρόγραμμα για Δημοτικό και Γυμνάσιο (περισσότερες πληροφορίες 
εδώ)

Πρόκειται για πενθήμερο πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια κατασκευών, ομαδικά παιχνίδια, προβολές και πολλές άλλες εκπαιδευτικές και ταυτόχρονα ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έννοιες και θέματα STEAM, εξασκούν ποικίλες δεξιότητες και κοινωνικοποιούνται σε ένα περιβάλλον που προωθεί το ενδιαφέρον για τις επιστήμες και την τεχνολογία.

Καλοκαίρι 2024 στη Χ.Α.Ν.Θ.

Η Χ.Α.Ν.Θ. με συνεπή πορεία στη βιωματική εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών και εφήβων συνεχίζει να υλοποιεί προγράμματα με αποκλειστικό στόχο τη μάθηση και την προσωπική εξέλιξη μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση! Αθλητισμός, Παιχνίδια στην πισίνα, Workshops Ρομποτικής, Μουσική, Χορός, Ζωγραφική, Σκάκι, Θέατρο και πολλά άλλα..! Για παιδιά και εφήβους 5-18 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ