Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Πώς η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς


Η καφεΐνη είναι μια φυσική ουσία (ένα αλκαλοειδές) που βρίσκεται στα φύλλα, τους σπόρους και τους καρπούς περισσότερων από 63 ειδών φυτών παγκοσμίως. Προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, όπως τσάι, καφές και ορισμένα αναψυκτικά, τα απολαμβάνουν σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα πιο πρόσφατα, αναπτύχθηκαν ποτά με υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης ("ενεργειακά ποτά").

Μια από τις πιο γνωστές επιδράσεις της καφεΐνης είναι η ικανότητά της να δρα ως διεγερτικό για να καθυστερήσει προσωρινά την κόπωση. Γνωρίζατε όμως ότι η συγκεκριμένη ουσία μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς; Για να μάθετε περισσότερα συνεχίστε την ανάγνωση.

Είναι η καφεΐνη ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς;

Η καφεΐνη μπορεί να έχει απολύτως θετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Πιο συγκεριμένα η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στην καρδιά, να μειώσει την παραγωγή λίπους και τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στο σώμα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί όσοι καταναλώνουν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα έχουν καλύτερα αποτελέσματα στα θέματα υγείας σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καφέ ή πίνουν πολύ καφέ.

Και πάλι, το μέτρο είναι το κλειδί, καθώς η καφεΐνη έχει πολύπλοκα αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Σε υψηλές δόσεις, μπορεί να συμβάλει σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και ακόμη και να επηρεάσει τον μεταβολισμό των καρδιακών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των β-αναστολέων και των αναστολέων των διαύλων ασβεστίου, όπως η φελοδιπίνη.

Τα αποτελέσματα της καφεΐνης μπορεί να μετατοπιστούν από ωφέλιμα σε επικίνδυνα εάν η ημερήσια πρόσληψη υπερβαίνει τα 400 χιλιοστόγραμμα ή περίπου 4-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα . Μόλις φτάσετε σε αυτό το επίπεδο, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει άγχος, ανησυχία και αϋπνία - καθένα από τα οποία είναι ενοχλητικό από μόνο του, αλλά έχει επίσης αρνητικές συνέπειες για την υγεία της καρδιάς.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών αρρυθμιών, γνωστός και ως ακανόνιστος καρδιακός παλμός, λόγω του τρόπου με τον οποίο η καφεΐνη επηρεάζει το ασβέστιο μέσα στα κύτταρα, αυξάνοντας τη δραστηριότητα των κυττάρων του καρδιακού βηματοδότη.

3 συμβουλές για την καφεΐνη

Για να διασφαλίσετε ότι η καφεΐνη θα ωφελήσει την καρδιά και την υγεία σας, διαβάστε μερικές συμβουλές.

Να προσέχετε την καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης

Πρώτα και κύρια, στοχεύστε να διατηρήσετε την πρόσληψη καφεΐνης κάτω από 400 χιλιοστόγραμμα κάθε μέρα. Μπορεί να λαμβάνετε την καφεΐνη σας από διαφορετικές πηγές- όπως ο καφές, ένα παγωμένο πράσινο τσάι, ένα αναψυκτικό και ούτω καθεξής.

Τροποποιήστε την πρόσληψή σας με βάση τους προσωπικούς παράγοντες

Το ανώτατο όριο των 400 χιλιοστόγραμμα είναι μόνο μια γενική σύσταση που δεν ταιριάζει στις ανάγκες όλων. Με βάση του πώς μεταβολίζετε την καφεΐνη, η ανταπόκρισή σας σε αυτή μπορεί να είναι διαφορετική. Είναι σημαντικό να προσέχετε πώς ανταποκρίνεστε σε μια συγκεκριμένη ποσότητα καφεΐνης, επομένως προσαρμόστε τις αποδόσεις σας ανάλογα. Επιπλέον, ορισμένα άτομα μπορεί να χρειαστούν να λάβουν μεγαλύτερες προφυλάξεις και πιθανώς να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσληψή της.

Όσοι έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υψηλή πρόσληψη καφεΐνης, ειδικά από πηγές όπως τα ενεργειακά ποτά και τα χάπια καφεΐνης.

Δώστε προτεραιότητα σε υγιεινές μορφές καφεΐνης

Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology , η μακροχρόνια κατανάλωση αλεσμένου και στιγμιαίου καφέ σχετίζεται με μειωμένη αρρυθμία, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα για όσους δεν πίνουν καφέ.

Επιπλέον, αυτοί οι τύποι καφέ, καθώς και ο ντεκαφεϊνέ, συνδέονται με σημαντικές μειώσεις στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη θνησιμότητα (και πάλι έναντι εκείνων που απέχουν)- ιδιαίτερα με δύο ή τρία φλιτζάνια την ημέρα. Η συνολική μείωση της θνησιμότητας πιθανότατα σχετίζεται με τον συνδυασμό καφεΐνης και αντιοξειδωτικών.

Εν ολίγοις, να θυμάστε ότι ακόμη και ήπιες ποσότητες καφεΐνης μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την καρδιά και τη μακροζωία σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ