Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Η ΑΑΔΕ θα στέλνει «push» σε... ξεχασιάρηδες οφειλέτες - Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή


Τους «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες επιχειρεί να «βοηθήσει» η εφορία στέλνοντας τους μηνύματα - ειδοποιήσεις ακόμα και στην κλειδωμένη οθόνη του κινητού τους, όπως δηλαδή κάνει το Facebook και το Instagram. Έχετε αρρύθμιστα χρέη ή βρίσκεστε σε διακανονισμό οφειλής; Η εφορία θα σας ειδοποιεί για τις υποχρεώσεις σας και αυτές που έρχονται και αυτές που ξεχάσατε να εκπληρώσετε!

Μέχρι το τέλος του χρόνου, η ΑΑΔΕ αναμένεται να θέσει σε λειτουργία ένα σύστημα ηλεκτρονικού «συναγερμού» που θα ειδοποιεί έγκαιρα τους οφειλέτες της εφορίας για τον κίνδυνο απώλειας ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής χρεών. Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί μέσα από μια εφαρμογή την οποία θα μπορούν οι φορολογούμενοι να κατεβάσουν στα κινητά τους τηλέφωνα. Η εφαρμογή αυτή θα έχει και τα γνωστά «push notifications». Θα προειδοποιεί κάθε φορολογούμενο που έχει ενεργή (ενήμερη) ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση για τον κίνδυνο να χάσει τη ρύθμιση στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Όταν δεν έχει πληρώσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση της ρύθμισής του και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση αυτή, θα τον ειδοποιεί ότι εάν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα και δεύτερη συνεχόμενη δόση θα τεθεί εκτός ρύθμισης.

- Όταν βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας υποβολής μιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή μιας δήλωσης ΦΠΑ και δεν την έχει ακόμη υποβάλει, δεδομένου ότι και σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων αυτών των κατηγοριών, μια ρύθμιση οφειλών ενεργή μπορεί να απoλεσθεί.

- Όταν έχει δημιουργηθεί μια νέα οφειλή που τείνει να γίνει ληξιπρόθεσμη και να μείνει αρρύθμιστη.

Η προειδοποίηση που θα απευθύνεται στον οφειλέτη θα τον ενημερώνει και για τις συνέπειες της απώλειας της ρύθμισης, δηλαδή ότι θα είναι πλέον εκτεθειμένος ανά πάσα στιγμή στην επιβολή κατασχέσεων επί εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών του στοιχείων, ότι δεν θα μπορεί να λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ