Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Μουντιάλ 2022: Οι Ιρανοί αντιμετωπίζουν αντίποινα μετά την ήττα από τις ΗΠΑ


Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Ιράν ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με αντίποινα από την κυβέρνηση της χώρας μετά την ήττα της από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Μουντιάλ, δήλωσαν πηγές στην εφημερίδα The Post.

Ο Μάικ Μπέικερ, πρώην αξιωματικός μυστικών επιχειρήσεων της CIA, δήλωσε ότι οι Ιρανοί παίκτες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο μετά τον πολυδιαφημισμένο αγώνα τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες νίκησαν με 1-0 και προκρίθηκαν στη νοκ άουτ φάση των 16.

«Δεδομένων όσων έχουμε δει από το ιρανικό καθεστώς... έχουν δείξει ότι είναι βίαιοι και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι θα γίνουν ξαφνικά ορθολογιστές», δήλωσε ο Μπέικερ.

Στον εναρκτήριο αγώνα τους με την Αγγλία την περασμένη εβδομάδα, οι παίκτες του Ιράν αρνήθηκαν να τραγουδήσουν τον εθνικό τους ύμνο σε μια προφανή διαμαρτυρία για τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, η οποία φέρεται να ξυλοκοπήθηκε σε αστυνομικό τμήμα επειδή δεν φορούσε σωστά χιτζάμπ τον Σεπτέμβριο.Και παρόλο που οι παίκτες του Ιράν τραγούδησαν τον εθνικό τους ύμνο την Τρίτη, μια νίκη εναντίον των ΗΠΑ θα βοηθούσε να απαλύνουν την κατάσταση, δήλωσε ο Μπέικερ.

«Το καθεστώς θα τους χρησιμοποιούσε για τους δικούς του σκοπούς», δήλωσε ο Baker στην The Post. «Θα έδιναν όλη την προσοχή στη νίκη».

Τη Δευτέρα, το CNN ανέφερε ότι οι οικογένειες της ιρανικής ομάδας απειλήθηκαν με φυλάκιση και βασανιστήρια εάν οι παίκτες δεν «συμπεριφέρονταν» όπως θα έπρεπε στον αγώνα τους με τις ΗΠΑ. Οι Ιρανοί παίκτες αναγκάστηκαν να συναντηθούν με το Σώμα των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης εξαιτίας της διαμαρτυρίας τους πριν από τον αγώνα με την Αγγλία, πρόσθεσε το δημοσίευμα.Η Elnaz Rekavi, μια Ιρανή αθλήτρια στην αναρρίχηση, βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στη χώρα της, επειδή αγωνίστηκε στο εξωτερικό τον Οκτώβριο χωρίς να φορά τη χιτζάμπ. Πολλοί εξέλαβαν ως χειρονομία υποστήριξης προς την Amini. Η 33χρονη Ρεκάμπι απειλήθηκε με κατάσχεση της περιουσίας της οικογένειάς της, εκτός αν απολογηθεί δημοσίως.

Τώρα, η ιρανική ομάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμα ή ακόμη και σύλληψη στον απόηχο της ήττας της Τρίτης μόλις φτάσει στην πατρίδα της - ως αντίποινα για την απιστία τους και την αποτυχία τους να νικήσουν τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπέικερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ