Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Βρετανοί και Ουαλοί άλλαξαν σχέση με τη θρησκεία – Μόλις 1 στους 4 Λονδρέζους δηλώνουν χριστιανοί


Για πρώτη φορά, λιγότεροι από το μισό πληθυσμό της Αγγλίας και της Ουαλίας δηλώνουν χριστιανοί, σύμφωνα με νέα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και σκιαγραφούν το πορτρέτο ενός πιο διαφοροποιημένου πληθυσμού.

Μολονότι η απάντηση στην ερώτηση για το θρήσκευμα δεν είναι υποχρεωτική και δίνεται σε εθελοντική βάση, 94% του πληθυσμού αποφάσισε να απαντήσει, έναντι 93% κατά την προηγούμενη απογραφή πριν από 10 χρόνια.

Το 46,2% του πληθυσμού, δηλαδή 27,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλώνουν χριστιανοί, κατά 13,1% λιγότεροι σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Η καταχώριση «καμιά θρησκεία» έρχεται στη δεύτερη θέση (37,2%, αυξημένη κατά 12 μονάδες) ενώ 6,5% (3,9 εκατομμύρια άνθρωποι) δηλώνουν μουσουλμάνοι, έναντι 4,9% το 2011, και 1,7% ινδουιστές, έναντι 1,5% πριν από 10 χρόνια.

Στο Λονδίνο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταγράφεται η μεγαλύτερη θρησκευτική διαφοροποίηση, καθώς μόνο ένας στους τέσσερις κατοίκους του (25,3%) δηλώνει χριστιανός.

Χωρίς να εκπλαγεί απ’ αυτά τα αποτελέσματα, ο αρχιεπίσκοπος του Γιορκ, ο ένας από τους δύο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, επισήμανε πως «η εποχή κατά την οποία πολλοί άνθρωποι δήλωναν αυτομάτως χριστιανοί έχει παρέλθει, όμως άλλες μελέτες δείχνουν πως οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι αναζητούν πνευματική αλήθεια και πνευματική σοφία και αξίες για να ακολουθούν στη ζωή τους».

«Προφανώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα της διαφορετικότητας, αυτό είναι κάτι ευπρόσδεκτο» και «περιλαμβάνει τη διαφορετικότητα στη θρησκεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Συμπτωματικά ο Ρίσι Σούνακ, ο πρώτος ινδουιστής και ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός της Βρετανίας, υποδέχεται σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ τον εφημέριο του αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Τόσιν Ολαντίπο και άλλους προσκεκλημένους της χριστιανικής κοινότητας για το Advent – την περίοδο που προηγείται των Χριστουγέννων.

Οι άλλες πτυχές της απογραφής, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, φανερώνουν διαφοροποίηση του πληθυσμού στην Αγγλία και την Ουαλία, ο οποίος αναγνωρίζεται στην πολύ μεγάλη πλειονότητά του ως λευκός (81,7% το 2021, έναντι 86% το 2011). Στους κόλπους αυτής της ομάδας, 74,4% δηλώνουν Άγγλοι, Ουαλοί, Σκωτσέζοι, Βορειοϊρλανδοί ή Βρετανοί, καταγράφοντας συνεχή μείωση από το 2011 (80,5%) και το 2001 (87,5%).

Η δεύτερη εθνοτική ομάδα περιλαμβάνει τους Ασιάτες -όρος που στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορά κατά πρώτο λόγο τους πληθυσμους από την ινδική υποήπειρο- άγγλους Ασιάτες ή ουαλούς Ασιάτες, που αντιπροσωπεύουν 9,3% του πληθυσμού και καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση (από 7,5% το 2011). Κατά σειρά μεγέθους, η ομάδα αυτή αποτελείται από πρόσωπα με καταγωγή ινδική, πακιστανική, «άλλη ασιατική», μπανγκλαντεσιανή, κινεζική.

Οι «μαύροι» πληθυσμοί, «άγγλοι μαύροι, ουαλοί μαύροι, από την Καραϊβική ή την Αφρική» ανέρχονται σε 4%, έναντι 3,3% πριν από 10 χρόνια.

Το 10,1% των νοικοκυριών περιλαμβάνει μέλη που δηλώνουν πως ανήκουν σε δύο ή περισσότερες διαφορετικές εθνοτικές ομάδες. Οι ερωτήσεις για τις εθνοτικές ομάδες περιελήφθησαν το 1991 στην απογραφή.

Όσο για τις γλώσσες, 91,1% των κατοίκων ηλικίας τριών ετών και άνω ομιλούσαν το 2021 κυρίως αγγλικά -αγγλικά ή ουαλικά στην Ουαλία- έναντι 92,3% πριν από 10 χρόνια. Οι πιο συνηθισμένες άλλες κύριες γλώσσες είναι τα πολωνικά, τα ρουμανικά, τα παντζάμπι και τα ουρντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ