Πρωτοφανής αύξηση στην κυκλοφορία ρευστού παρατηρείται για πρώτη φορά έπειτα από τον Β’ ΠΠ. Συγκεκριμένα, λόγω της μαζικής εισροής μετρητών που προέκυψαν από φορολογικές και νομισματικές αρχές, τα χρήματα που κυκλοφορούσαν στην αγορά μέχρι και το τέλος του 2020 ανέρχονται σε 2,07 τρισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του CNBC.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας στις αγορές αφού σηματοδοτεί μια πιθανή οικονομική ανάκαμψη. Πιο αναλυτικά, καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 11,6% σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μετά από το 1945 και τη λήξη του Β’ ΠΠ.
Γιατί τώρα;
Ένας σημαντικός λόγος αποτελεί το νομοσχέδιο τόνωσης ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που εξέδωσε η κυβέρνηση τον Μάιο, μαζί με την ψηφιακή εκτύπωση χρημάτων της Federal Reserve. Ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας διογκώθηκε σε πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Όταν όλα αυτά τα χρηματικά αποθέματα συσσωρεύονται, θεωρητικά πρέπει να βρεθεί τρόπος προκειμένου να διοχετευτούν. Έτσι, διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες για την τόνωση και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Φυσικά, και η τεράστια ζήτηση από ξένες κεντρικές τράπεζες υπήρξε σημαντική συνιστώσα για τη διαμόρφωση αυτού του θετικού κλίματος. Ακόμη, η αβεβαιότητα που επικρατεί σε περιόδους κρίσεων συμβάλλει και αυτή στην αύξηση της κυκλοφορίας ρευστού.
Ιστορικά, οικονομικές κρίσεις συμπίπτουν με αυξήσεις ρεκόρ στα επίπεδα της ρευστότητας.
Αυτό συνέβη το 1983, όταν οι ΗΠΑ κατάφεραν να βγουν από την ύφεση που προκλήθηκε εξαιτίας του πληθωρισμού, τότε το ποσοστό ρευστού που κυκλοφορούσε στην αγορά καταγράφει αύξηση 9,6%. Αλλά και σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το 1991 έπειτα από μια ακόμη οικονομική ύφεση, το ποσοστό αυτό σκαρφαλώνει στο 10,2%. Στις περιόδους αυτές συμπεριλαμβάνονται επίσης το 2002 – χρονιά που ακολούθησε την αποτυχία του dot-com. αλλά και η πιο πρόσφατη οικονομική κρίση, η κρίση του 2009. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η αύξηση υπολογίζεται να άγγιξε το 9,8%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ